Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

membrana dachowa

coachu13

Recommended Posts

• 1 year później...

Witam, czy ktoś może napisze jakąś opinie, ewentualnie zdanie którą wybrać (i dlaczego) membranę?

Membrana przyjdzie na łaty, bez pełnego deskowania.

Do wyboru mam:

Najtańszą Koramic Plus za 295zł

Ventia Q premium 230g za 430zł

Tyvek Pro lub Supro odpowiednio 510 i 600zł

Cena za rolkę. Skłaniam się iść na kompromis i wybrać Ventia Q ale może warto dopłacić do Tyveka?

Ja dotykałam i wahałam się między Tyvec Supro, a Dorkenem. Tyvec daje gwarancję na piśmie (podobno), jest tańszy od Dorkena. Dla mnie decyzja była prosta. Dach bez deskowania. Decyzja podejmowana na oko. Warto podjechać i dotknąć, bo różnica w jakości jest.Moi wykonawcy mówią, że membrana jest jedną z niewielu rzeczy na budowie do której na prawdę warto dopłacić. Na dachu wyjdzie ok 1000-1500zł co w skali budowy nie jest dramatem. Piszę jako kompletny laik...

• 2 months później...

Wczoraj właśnie poczytałem trochę tutaj w dziale i jestem przerażony :(

Deskowanie i papa to dla mnie kwota astronomiczna!

Z drugiej strony jak za parę lat mam sobie w twarz pluć, bo pożałowałem 5 000 zł na deski + nie wiem pewnie z 3 000 zł na papę to nie za wesoło.

Do tego dojdzie robocizna i 10 tys robi się jak nic.

Do tego dochodzi jeszcze sprawa późniejszego ocieplenia.

Gościu od piany powiedział, że nie kładzie się pianki bezpośrednio na deski, bo nie będzie wentylacji :(

A wełną nie chcę mi się ocieplać całego poddasza....

Będzie chyba jednak ta membrana!

Jakiś dokładny model polecacie?

Wczoraj właśnie poczytałem trochę tutaj w dziale i jestem przerażony :(

Deskowanie i papa to dla mnie kwota astronomiczna!

Z drugiej strony jak za parę lat mam sobie w twarz pluć, bo pożałowałem 5 000 zł na deski + nie wiem pewnie z 3 000 zł na papę to nie za wesoło.

Do tego dojdzie robocizna i 10 tys robi się jak nic.

to teraz policz po kowalskiemu. Deski nie dość że trochę przegiąłeś z ceną to dodatkowo około połowa jak nie więcej zostanie ci z zalewania stropu. Papa sądzę ze w 2000 kupisz. Robocizna własna. Odejmij sobie koszt membrany to już kwota trochę bardziej akceptowalna

Corotop Power albo Dorken Delta Maxx.

Andrzej z membran to zapewne zaleci papę termozgrzewalną ;) I koniecznie na deskowaniu, bo się do membran zraził stykając się tylko z tandetą.

Na poddasze nieużytkowe też trzeba tak inwestować? Nie mam potrzeby ochrony ocieplenia, chyba, że tej płasko ułożonej na suficie podwieszonym... :)

NIe ma to jak Janusz Januszowi na forum doradza. Membrana tak jak mówimy max 10 lat i traci swoje właściwości. Górna półka zaczyna się od 20zł/m2. Czyli dla mnie jako dekarza za 10zł to dla kowalskiego który i tak z czasem będzie żałować. Remontując dachy na membranie i przybijając deski ma się juz jakieś podstawy do opinii. Co do Pianki to Niemcy już ją wycofują ponieważ u nich nie zdała egzaminu Może i dociepli wszędzie i wszystko ale warto zagłębić się jej wady
  • Like 1