Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jastrych pod deskę - cement II 32,5 czy I 42,5 (jesień) ?

grzeniu666

Recommended Posts

Jak cement kupić lepiej na wylewki z mixa o tej porze roku? Wewnątrz mam 16°C, no ale po wylewkach pewnie odrobinę powietrzę (jastrych przykryję folią itp).

"Jedynka" 32,5 u mnie niedostępna (chyba tylko Ożarów ma, a ja na górnym śląsku). Lepiej Górażdże Multi (CEM II/B-S 32,5 R) http://www.gorazdze.pl/pl/cement_multi czy Premium (CEM I 42,5 R) http://www.gorazdze.pl/pl/cement_premium ?

Umówiony jestem na sypanie piach:żwirek 2:1, 2 wory cem na mixa (@Teka tutaj kiedyś pisał że 42,5 można 1,75 wora/mixa, ale czy to nie jest niewygodne dla ekipy)?

Na podłodze będzie deska, forum obczytałem i już prawie wszystko wiem :), tylko co do tego cementu mam wątpliwości...

Edit: jeszcze pytanie dodarkowe, jaka objętośč wychodzi z jednego mixa (inaczej ile mixów trzeba na m3 jastrychu)? Pytam aby policzyć ile cementu zamówić.

Edytowane przez grzeniu666

Jak cement kupić lepiej na wylewki z mixa o tej porze roku? Wewnątrz mam 16°C, no ale po wylewkach pewnie odrobinę powietrzę (jastrych przykryję folią itp).

"Jedynka" 32,5 u mnie niedostępna (chyba tylko Ożarów ma, a ja na górnym śląsku). Lepiej Górażdże Multi (CEM II/B-S 32,5 R) http://www.gorazdze.pl/pl/cement_multi czy Premium (CEM I 42,5 R) http://www.gorazdze.pl/pl/cement_premium ?

Umówiony jestem na sypanie piach:żwirek 2:1, 2 wory cem na mixa (@Teka tutaj kiedyś pisał że 42,5 można 1,75 wora/mixa, ale czy to nie jest niewygodne dla ekipy)?

Na podłodze będzie deska, forum obczytałem i już prawie wszystko wiem :), tylko co do tego cementu mam wątpliwości...

Edit: jeszcze pytanie dodarkowe, jaka objętośč wychodzi z jednego mixa (inaczej ile mixów trzeba na m3 jastrychu)? Pytam aby policzyć ile cementu zamówić.

pojemność miksokreta bywa różna, średnio jednak to 250 litrów. 20m2 o grubości 5cm to jest 1m3. Resztę dasz już radę sam.

Koniecznie wymagaj wytrzymałości na ściskanie 25N/mm2 pod deski lite. CEM II 32,5 wystarczy także. Użyj jednak 42,5N. Nie zapomnij o kruszywie oprócz piasku. Stosunek w/c 0,50 przy suchym piasku i kruszywie inaczej odjąć wodę i to tyle ile jest jej w piachu.

pojemność miksokreta bywa różna, średnio jednak to 250 litrów. 20m2 o grubości 5cm to jest 1m3.

Koniecznie wymagaj wytrzymałości na ściskanie 25N/mm2 pod deski lite. CEM II 32,5 wystarczy także. Użyj jednak 42,5N. Nie zapomnij o kruszywie oprócz piasku. Stosunek w/c 0,50 przy suchym piasku i kruszywie inaczej odjąć wodę i to tyle ile jest jej w piachu.

Dzięki @jarekkur za odpowiedź.

Przeglądałem internety to częściej spotykałem 200 litrów. Pytam bo często tu czytałem aby dawać "2 worki na mixa", bez uściślania o jakiego (objętościowo) mixa chodzi. Niby nie jest to (200 a 250l) wielka różnica (80%), ale w sumie zbliżona jak przy dawkowaniu cementu biednym a uczciwym (1,5 a 2 worki, 75%).

Z tego co czytałem to 42,5 trzeba bardziej przypilnować aby "nie spalić" wylewki (pielęgnować, tj. rozumiem utrzymać wilgość na powierzchni, folią i/lub podlewaniem), innych przeciwskazań nie znalazłem (cena niemal taka sama, 5% różnicy). Nie wiem czy robić jest nim trudniej (dla wykonawcy)?

EDIT: napisałeś cement 42,5 N (! en), czy 42,5 R zły (taki mam dostępny)? 42,5 N, przynajmniej u Górażdży, to CEM III.

Przeglądałem internety to częściej spotykałem 200 litrów. Pytam bo często tu czytałem aby dawać "2 worki na mixa", bez uściślania o jakiego (objętościowo) mixa chodzi. Niby nie jest to (200 a 250l) wielka różnica (80%), ale w sumie zbliżona jak przy dawkowaniu cementu biednym a uczciwym (1,5 a 2 worki, 75%).

Z tego co czytałem to 42,5 trzeba bardziej przypilnować aby "nie spalić" wylewki (pielęgnować, tj. rozumiem utrzymać wilgość na powierzchni, folią i/lub podlewaniem), innych przeciwskazań nie znalazłem (cena niemal taka sama, 5% różnicy). Nie wiem czy robić jest nim trudniej (dla wykonawcy)?

EDIT: napisałeś cement 42,5 N (! en), czy 42,5 R zły (taki mam dostępny)? 42,5 N, przynajmniej u Górażdży, to CEM III.

dajemy tak naprawde od 1,5-2 workow grzeniu 666.jakby Ci wytlumaczyc....ja biore "śruwaks"w reke i wiem czy bedzie mocny czy nie.do mixa mi wchodzilo 27 duzych lopat teraz 22.uczciwy gosc od wylewek zrobi dobrzektos kto bedzie chcia oszukac oszuka.oddzielna sprawa jest to ze w maszynie wycieraja sie lapy beton sie obkeja i ciezko go doczyscic bo wysycha i obkleja sie na poszyciu,wale czy czterech łapach.czesto nie ma na to czasu i poprostu jedzie sie dalej az puki nie peknie np łapa czy przetrze poszycie.pozdrawiam

@teka, mam najlepszą ekipę z dostępnych w okolicy (takich pewnych fachowców jak Ty nie znam u siebie). Wiem że potrafią robić niezłe posadzki (robili m.in. forumowemu @fotohobby), ale trzeba drużynę pilnować, bo lubią sobie ułatwiać. Nie chcę być upierdliwy bez sensu, i nalegać na niepotrzebne rzeczy, lecz tylko tam gdzie to ma sens. Materiał kupuję sam (bo wiem przy zleceniach z ich materiałem trochę oszczędzają), waham się z tym cementem (który: 32,5 II czy 42,5 I). Czy przy zbyt dużej ilości cementu (albo przy mocniejszym) gorzej się robi?

Chcę zrobić co w mojej mocy (i w budżecie) aby przy dostępnych możliwościach mieć jak najlepszą posadzkę.

Może być także "R". Pokryć folią na 10 dni. Rzecz w prawidłowym stosunku woda / cement...

Edytowane przez jarekkur

Tak sobie rachuje i cos mi sie nie zgadza. Mam max 8 m3, czyli przy ich mixie 200 L to 40 mixów, razy 2 wory to 2 tony cementu, co na kubik daje 250 kg. A czytam m.in. na stronie rzeczoznawcow od parkietów ze winno być raczej 300-350 kg/m3.

m3 jastrychu C-20N/mm2 waży około 1800-2400kg. Piasek i kruszywo (suche) to 80% w m3, reszta cement 250kg i woda 125litrów. Powinno być więcej cementu 300kg i 150litrów wody. Wtedy będzie 2050kg/m3

• 2 weeks później...

Umówiony wykonawca mi w nieskończoność przesuwał termin, szlag by go. Poszukałem innego, trudno było ale w końcu zadzwoniłem do gościa który na hasło: "deska, podłogówka, żwirek" od razu wiedział o co chodzi. Zasugerował jednak aby zamienić cement z 42,5 (I) na 32,5 (tutaj dostępna tylko II, Multi), bo może popękać.

Jest się czego bać? Wewnątrz temp. jakieś 16*C.

Może zamienić na 32,5 (II) i sypać go więcej (powiedzmy 2,5 wora/mixa)?

Edit: bylem tez zobaczyc daty produkcji: 42,5 (I) 2 miesiące temu, 32,5 (II) miesiąc temu. Oba mają przydatność 120 dni.

Ja pielęgnował będę, folię położą na świeżej wylewce (tak myślę, naszykowałem malarską-lepszą, chyba styknie do czasu gdy będę mógł wejść sam i sprawdzić/zrosić/położyć grubszą folię?)

A wogóle po jakim czasie można wejść na wylewkę (ostrożnie, może z nakładkami ze styro na buty)?

Na chłodniejsze dni "jedynka" lepsza. Byle nie Małogoszcz i Kujawy bo to paści. Jedynka ma wysokie ciepło hydratacji, oraz szybkie przyrosty wytrzymałości początkowej ® co oznacza, że nie dość, że lepiej znosi niskie temperatury to i znacznie lepiej nabiera siły. Po 7 dniach "jedynki" mają ca. 70-80 proc wytrzymałości liczonej w 28 dniu

Na chłodniejsze dni "jedynka" lepsza. Byle nie Małogoszcz i Kujawy bo to paści. Jedynka ma wysokie ciepło hydratacji, oraz szybkie przyrosty wytrzymałości początkowej ® co oznacza, że nie dość, że lepiej znosi niskie temperatury to i znacznie lepiej nabiera siły. Po 7 dniach "jedynki" mają ca. 70-80 proc wytrzymałości liczonej w 28 dniu

Dzięki @Balto za opinie.

Pogoda super, budynek szczelny i trzyma temperaturę, słońce dziś podniosło temp. wew. do 19*, generalnie poniżej 16-17* nie schodzi (i do piątku to się nie zmieni). W moim wypadku na "chłodniejsze dni" się chyba nie zapowiada...

Dzięki @Balto za opinie.

Pogoda super, budynek szczelny i trzyma temperaturę, słońce dziś podniosło temp. wew. do 19*, generalnie poniżej 16-17* nie schodzi (i do piątku to się nie zmieni). W moim wypadku na "chłodniejsze dni" się chyba nie zapowiada...

Na drugi dzień można wejść na jastrych. Folię położysz i czekasz do 10 dni. Zdejmujesz i zaczynasz suszyć. Proste. Zwięzłe i oczywiste. Możesz wziąć cement CEM II 32,5N lub R najlepiej ze znaczkiem "pewny cement". Nie polewaj żadną wodą. "Niskie temperatury" to te poniżej 0C. Wewnątrz nie będzie nawet dochodziła do 5C...