Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka wyrównująca w bloku z wielkiej płyty

szakalgt

Recommended Posts

Dzień dobry, nurtuje mnie temat wylewki w pokoju w bloku z wielkiej plyty, na ografice na szaro przedstawilem isteniejaca wylewke, na czerwono "poziom", a na niebiesko styropian i tutaj moje pytanie, jak widac nierownosci zmniejszaja sie im dalej od srodka pokoju, w pokoju na srodku trzeba by wylac ok 3cm zaprawy wyrownujacej, chcialbym ilosc zaprawy zniwelowac ukladajac na srodku styropian 1cm i wszystko zalac cekolem zw-04, czyli na styropianie byly by max 2 cm grubosci wylewki, czy to jest wykonalne czy musze wylewac calosc zaprawa?

http://imgur.com/g7dopH3

Dzieki z gory za podpowiedzi

• 2 years później...

Też przymierzam się do zrobienia nowej wylewki w bloku z wielkiej płyty.

Przed przystąpieniem do pracy obejrzałem film niejakiego Maria na YT (

), ale mam zastrzeżenia co do jego pracy (aby nie napisać że to jest jakiś partacz).

Nie wiem dlaczego położył on wylewkę bezpośrednio na wielkiej płycie? a w dodatku zagruntował płytę przed położeniem wylewki.

We wszystkich mieszkaniach w blokach z wielkiej płyty pod wylewką widziałem chłabinki, płyty parciane, itp. Czyli materiały po których wylewka może się ślizgać. Domyślam się, że owe materiały nie znalazły się tam przypadkiem, a zostały tam specjalnie umieszczone aby uwzględnić pracę ścian w bloku. Płyty poruszają się więc wylewka popęka jeśli będzie przyklejona bezpośrednio do płyty.

Dlatego myślę, że idealnym rozwiązaniem jest położenie na płycie cienkiej warstwy twardego styropianu (2cm), a na styropian położyć przynajmniej 4cm wylewki i zabezpieczyć ją siatką zbrojeniową z ocynkiem. W ten sposób wylewka powinna służyć wiele lat i nie popęka z czasem.