MatysK 05.11.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Witam wszystkich, ma problem z parapetami zewnętrznymi a mianowicie okna mam zamontowane równiutko ze ścianami zewnętrznymi. Pod oknami mam belki betonowe gdyż przerabiałem stary dom i musiałem podnieść wysokość dolnej krawędzi okna ponieważ stara wysokość po uwzględnieniu nowej wylewki była zdecydowanie za niska. I teraz pytanie, jak zamontować parapety ? Wykuć na siłę pod oknami dziury czy może styropian z elewacji utrzyma parapety z granitu ( mam zarąbiste dojście do takich parapetów praktycznie za darmo)? Czy może nie ryzykować i zamontować na elewacji zwykłe plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 06.11.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Zwykłe blaszane. Po co ci parapety zewnętrze granitowe?Zresztą zapytaj gołębi, czy wolą srać na granitowe, czy na blaszane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 07.11.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Witam wszystkich, ma problem z parapetami zewnętrznymi a mianowicie okna mam zamontowane równiutko ze ścianami zewnętrznymi. Pod oknami mam belki betonowe? Też mam trochę podobny "problem". Również czekają na mnie granity i okna mam równo ze ścianami, jednak pod oknem mam taki kawałek plastiku "listwa ciepłego montażu" (czy coś takiego). Jest właśnie po to, by wsunąć w nią parapet. Co prawda jest to bardzo mało miejsca (na oko 1cm) ale wystarczy by dobrze uszczelnić połączenie parapet-okno. Natomiast pod parapetem chcę dać kątownik z nierdzewki i na tym wesprzeć parapet. Sam styropian... No może by i utrzymał ale jednak wolę mu pomóc. Po co ci parapety zewnętrze granitowe? Zresztą zapytaj gołębi, czy wolą srać na granitowe, czy na blaszane? Hej! Z takim podejściem, to wrócimy do lepianek, "bo po co inne". Edytowane 7 Listopada 2016 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Styropian spokojnie utrzyma granitowe parapety.Poziomą część styropianu obsadzić kątownik do ociepleń a następnie zatopić siatkę i ukształtować pod przyszły parapet.Na tak przygotowane miejsca wkleić parapety.Ze względu na naprężenia i różną pracę całości pomiędzy parapet a listwę ciepłego montażu wkleić na całej długości piankę dystansową np pozostałości od taśmy dylatacyjnej z pianki do jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 21.11.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam wszystkich, ma problem z parapetami zewnętrznymi a mianowicie okna mam zamontowane równiutko ze ścianami zewnętrznymi. Pod oknami mam belki betonowe gdyż przerabiałem stary dom i musiałem podnieść wysokość dolnej krawędzi okna ponieważ stara wysokość po uwzględnieniu nowej wylewki była zdecydowanie za niska. I teraz pytanie, jak zamontować parapety ? Wykuć na siłę pod oknami dziury czy może styropian z elewacji utrzyma parapety z granitu ( mam zarąbiste dojście do takich parapetów praktycznie za darmo)? Czy może nie ryzykować i zamontować na elewacji zwykłe plastikowe? Spokojnie montuj. Mam atak zrobione i trzyma sie bez najmniejszego klopotu na warstwie ocieplenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts