Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z parapetami zewnętrznymi

MatysK

Recommended Posts

Witam wszystkich, ma problem z parapetami zewnętrznymi a mianowicie okna mam zamontowane równiutko ze ścianami zewnętrznymi. Pod oknami mam belki betonowe gdyż przerabiałem stary dom i musiałem podnieść wysokość dolnej krawędzi okna ponieważ stara wysokość po uwzględnieniu nowej wylewki była zdecydowanie za niska. I teraz pytanie, jak zamontować parapety ? Wykuć na siłę pod oknami dziury czy może styropian z elewacji utrzyma parapety z granitu ( mam zarąbiste dojście do takich parapetów praktycznie za darmo)? Czy może nie ryzykować i zamontować na elewacji zwykłe plastikowe?

Witam wszystkich, ma problem z parapetami zewnętrznymi a mianowicie okna mam zamontowane równiutko ze ścianami zewnętrznymi. Pod oknami mam belki betonowe?

Też mam trochę podobny "problem". Również czekają na mnie granity i okna mam równo ze ścianami, jednak pod oknem mam taki kawałek plastiku "listwa ciepłego montażu" (czy coś takiego). Jest właśnie po to, by wsunąć w nią parapet. Co prawda jest to bardzo mało miejsca (na oko 1cm) ale wystarczy by dobrze uszczelnić połączenie parapet-okno.

Natomiast pod parapetem chcę dać kątownik z nierdzewki i na tym wesprzeć parapet. Sam styropian... No może by i utrzymał ale jednak wolę mu pomóc. ;-)

Po co ci parapety zewnętrze granitowe?

Zresztą zapytaj gołębi, czy wolą srać na granitowe, czy na blaszane?

Hej! Z takim podejściem, to wrócimy do lepianek, "bo po co inne". ;-)

Edytowane przez MdeFoxe

Styropian spokojnie utrzyma granitowe parapety.

Poziomą część styropianu obsadzić kątownik do ociepleń a następnie zatopić siatkę i ukształtować pod przyszły parapet.

Na tak przygotowane miejsca wkleić parapety.

Ze względu na naprężenia i różną pracę całości pomiędzy parapet a listwę ciepłego montażu wkleić na całej długości piankę dystansową np pozostałości od taśmy dylatacyjnej z pianki do jastrychu.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich, ma problem z parapetami zewnętrznymi a mianowicie okna mam zamontowane równiutko ze ścianami zewnętrznymi. Pod oknami mam belki betonowe gdyż przerabiałem stary dom i musiałem podnieść wysokość dolnej krawędzi okna ponieważ stara wysokość po uwzględnieniu nowej wylewki była zdecydowanie za niska. I teraz pytanie, jak zamontować parapety ? Wykuć na siłę pod oknami dziury czy może styropian z elewacji utrzyma parapety z granitu ( mam zarąbiste dojście do takich parapetów praktycznie za darmo)? Czy może nie ryzykować i zamontować na elewacji zwykłe plastikowe?

Spokojnie montuj. Mam atak zrobione i trzyma sie bez najmniejszego klopotu na warstwie ocieplenia!