barp21 05.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Drodzy, Będę wdzięczny za wyrażenie swojej opinii na temat montażu bramy garażowej. Ktokolwiek przyjdzie coś robić do tego domu, mówi ta "brama jest źle dobrana i zamontowana." Słyszałem to już od kierownika budowy, firmy która budowała dom, elektronika od alarmu, wykończeniowca, mojej Rodziny. Odmienne zdanie ma tylko firma, która ją dobrała i zamontowała. Po kolei: 1) Pomiędzy bramą a murem występuje szpara na około 10 cm. Na pytanie po montażu skąd jest ta szpara otrzymaliśmy odpowiedź, że mieliśmy niestandardowej wielkości otwór. W związku z powyższym należy w szparę włożyć styropian i wszystko będzie ok. Brama na wymiar miała być o 1 000 zł droższa, gdyby nas poinformowano wcześniej oczywiście dopłacilibyśmy, żeby to tak nie wyglądało. Na załączonym zdjęciu widać to w postaci żółtego paska foli, którym chwilowo zakryłem tą szparę aby wiatr nie hulał w środku. 2) Prowadnice od bramy poprowadzone są niezwykle nisko. Nie tylko zmniejsza to dostępną kubaturę, bo to jest najmniejszy problem. W efekcie takiego montażu prowadnic nie ma możliwości otwarcia okna. Brakuje około 1 cm, okno blokuje się na prowadnicy. 3)Niskie prowadnice zabierają też część wejścia z garażu do wiatrołapu. Sama brama jest bardzo ładna. Natomiast jej montaż i rozmiar budzi wątpliwości. Jak uważacie wszyscy są przewrażliwieni czy dobór i montaż bramy faktycznie pozostawia wiele do życzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224016-brama-wi%C5%9Bniowski-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-doboru-rozmiar%C3%B3w-bramy-oraz-monta%C5%BCu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.11.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Co to znaczy że nie poinformowano was o typie, proponowanym rozmiarze i kosztach bramy.Brama w rozmiarach niesztandarowych oczywiście że jest droższa od rozmiarów typowych natomiast to nie zwalnia firmy od tego iż po pierwsze powinna poinformować klienta o fakcie iż otwór garażu ma wymiar do którego nie pasuje standartowa brama.Po drugie to jeśli nawet firma nie powiadomiła was o tym fakcie to odbiór robót po jej montażu lub nawet podczas nie powinien być wykonany a prace wstrzymane.Niskie prowadnice są efektem prawdopodobnie złego doboru bramy do istniejących warunków w obiekcie.Sądzę że akurat taka brama była u nich na magazynie i chcąc się jej pozbyć została zamontowana a że klient nie był wymagający to sprawa ucichła.Producenci mają z regóły różne wersje prowadzenia prowadnic tak więc niestety wciśnieto wam model całkowicie źle dobrany.Jeśli jest możliwość wymiany i dopłaty to proponuję od razu poczynić odpowiednie kroki gdyż zwlekanie z decyzją zamknie drogę wyjścia z tej sytuacji która z biegiem czasu zacznie coraz bardziej wam przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224016-brama-wi%C5%9Bniowski-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-doboru-rozmiar%C3%B3w-bramy-oraz-monta%C5%BCu/#findComment-7222247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barp21 12.11.2016 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Hej, Dzięki za odpowiedź.Opowiadano nam niezwykle długo o roletach, okna itd. Na temat bramy padło jedynie pytanie o kolor i to byłoby na tyle. Gdyby powiedziano nam, ze dopłacamy 1000 zł i nie mam dziury, mamy więcej miejsca i tak dalej nie wahalibyśmy się ani sekund.O tym, że mogliśmy tak zrobić dowiedzieliśmy się dopiero po jej montażu gdy "już nic nie da się zrobić". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224016-brama-wi%C5%9Bniowski-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-doboru-rozmiar%C3%B3w-bramy-oraz-monta%C5%BCu/#findComment-7223403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibbs007 19.03.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Panowie, podpowiedzcie w takim razie jakie wymiary otworow zachowac aby nie bylo problemow z doborem bramy - aby byly standardowe wymiary. W projekcie mam szerokosc garazu 600 cm a wymiary otwor bramy 480/230. Planowalem ja poszerzyc do 5m. Jakies podpowiedzi co do standardowych wymiarow? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224016-brama-wi%C5%9Bniowski-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-doboru-rozmiar%C3%B3w-bramy-oraz-monta%C5%BCu/#findComment-7317953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 19.03.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Rozne firmy maja rozne standardowe wymiary. Idz do salonu i zapytaj to sie dowiesz. Ja mam hormanna 5000x2250 i to jest standard. wysokosc 230 nie jest chyba standardowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224016-brama-wi%C5%9Bniowski-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-doboru-rozmiar%C3%B3w-bramy-oraz-monta%C5%BCu/#findComment-7318113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts