ag2a 04.01.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Są twardsze i droższe taka różnica między zwykłym tynkiem gipsowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 04.01.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Są twardsze i droższe taka różnica między zwykłym tynkiem gipsowym. miałem tu raczej na myśli użytkowanie, zadowolenie z produktu oraz czy są godne polecenia. To że są twardsze mówi sama nazwa a jeśli są twardsze to drogą dedukcji idzie wywnioskować a raczej sama się myśl pcha że są droższe, ale dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.01.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ja w poprzednim tygodniu skończyłem tynki - gipsowe utwardzone. 450 m robili około 10 dni roboczych, jestem bardzo zadowolony z efektu, ściany są głądkie i nie wymagają gładzi. Super Jakie te tynki mają braki to zobaczysz dopiero jak podeschną albo jak padnie na nie światło z boku. Każdy tynk wymaga wiekszej lub mniejszej zabawy z gładzią lub innym "wygladzaczem" po wyschnięciu. A widziałem już robotę bardzo polecanych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.01.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No ale jakie tu może być zadowolenie z użytkowania? Tynk to jest tynk. Czymkolwiek nie uderzysz to będzie znak w jakikolwiek tynk (większy lub troszkę mniejszy). Kolega wyżej widzę mądrze podchodzi do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 07.01.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Każdy tynk wymaga wiekszej lub mniejszej zabawy z gładzią lub innym "wygladzaczem" po wyschnięciu. A widziałem już robotę bardzo polecanych ekip. Trzeba uważać, używając określenia KAŻDY. Mój tynk CW nie jest idealnie gładki, pomalowany został maszynowo i pod światło widać jego strukturę. Z ta różnicą, że na ścianach wygląda to "klimatycznie", albo "normalnie" - jak kto woli, a sufity i tak mam wygładzone, bo mam oświetlenie ledowe. Także ten.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ja też nie używałam gładzi na swoich tynkach CW. Bardziej podobają mi się chropowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Tak tylko większość chce mieć gładkie a najlepiej to jakby tynkarz od razu pomalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 10.01.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 No u mnie ekipa kładąca tynki, malowała je potem natryskowo i jest OK. Wałkiem surowego/niegładzonego tynku nie pomalujesz tak dobrze, jak pistoletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 02.02.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ERŚ: ta gładź wapienna Renova to pic na wodę fotomontaż: Tynki wapienne twardnieją w tempie kilku mm na miesiąc. Karta Charakterystyki twierdzi że skład oscyluje wokół (cement : wapno : wypełniacz) 1: 3 : 16 (mogę się delikatnie machnąć) przy czym dodatki uszlachetniające to najpewniej napowietrzacz i plastyfikator. To jedno. Wtóre - z racji składu jest to gładź wapienno - cementowa. A nie wapienna, a że jest słaba i nadaje się na wiele kiepskich podłoży (chłonnych) to osobna kwestia. Pozostałe gładzie - to gładzie gipsowe same z siebie chłonące wilgoć, a żeby było śmieszniej to grunt głęboko penetrujący przeleci przez chłonne podłoża jak woda przez sito, zwłaszcza jeśli jest "do każdego rodzaju podłoża" (tu mówię o jego chłonności). Albo - albo. Albo wiemy jakie są tynki i sprawiamy, by nie chłonęły w ogóle wilgoci (modląc się by ściany były suche) albo jeśli wiedząc że ściany nie są suche jedziemy kolejnymi warstwami tynków c/w albo w/c wiedząc i doceniając jaką spełniają rolę... Szanowni Państwo, rodzaj zastosowanej w tym przypadku gładzi powinien być uzależniony od tego, ile czasu minęło od wysezonowania tynków. Jeśli był to niecały miesiąc, wykorzystanie ACRYL-PUTZ® RV 13 RENOWA jest dobrym rozwiązaniem – zapewni estetyczne wykończenie przy obróbce „na mokro”, bez konieczności szlifowania. Użycie gruntu głęboko penetrującego jest zalecane właśnie po to, by wzmocnić podłoże i wyrównać jego chłonność. Jeśli wiemy, że ściany są zawilgocone, to należy je najpierw osuszyć. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.02.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ERŚ: dziękuję za odniesienie się do moich słów w kwestii technologii i nazewnictwa samej gładzi a także jej składu. Powtórzę się kolejny raz: nieznajomość ściany, nieznajomość tego czy jest ona wilgotna czy nie, nie zachowywanie przerw technologicznych szkodzi... I nie pomoże tu stosowanie metody: grunt i gładź, żeby nie było: nie wapienna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts