Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka, dylemat, dodatkowa opinia.

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jest to moja pierwsza inwestycja i dlatego proszę o wasze zdanie, chciałbym usłyszeć opinie innych ludzi na temat mojego pomysłu na zakup działki.

Otóż póki co pracuje zdalnie i prawdopodobnie tak zostanie, działkę znalazłem 30km - do 30min od wielkiego miasta, z całkiem dobrym dojazdem. Takie miasteczko, mają nawet biedronke :)

Działkę którą znalazłem jest bezpośrednio przy lesie, szerokość działki to 30m, w.g przepisów musi być odstęp 12m od lasu i 4m od drogi.

Na początku byłem zainteresowany kupnem jednej działki 10a ale po obliczeniu tego stwierdziłem że może mi zostać mało miejsca, głownie dlatego że musi być 12m od lasu odstępu. Samo to że jest las uważam za mega plus, no i w tej okolicy jest bardzo cicho i zaledwie 3 domy.

Dziś tam byłem drugi raz z bratem żeby zobaczył i powiedział mi co o tym myśleć. Na szczęście wyszedł sąsiad i mieliśmy okazje pogadać o działce.

Sąsiad to typowy "wsiór" z gumofilcami ale hate ma fajną. Kolejny dom w tym zaciszu to dom jej córki(kupił jej). Generalnie z rozmowy wyszło że jedno zdanie mówi na plus tych działek a drugie na minus i ogólnie wywnioskowałem że on tam nie chce żadnych sąsiadów i chce mieć spokój a nie żeby ktoś mu tam ciężarówkami wjeżdżał. Na końcu dodał że(chyba żartobliwie) nie pozwoli się tu nikomu wybudować. Powiedział mi tez ważną informacje, że właściciel tej działki potrzebuje kasy bo gdzieś tam dalej mu się wali dom i ogólnie ma stadnine koni i się przenosi. Poźniej doszedł syn właściciela i trochę też poopowiadał o działce. Ogólnie była to jedna wielka działka 50a ale podzielił ja na 5x10a. Jedną już ktoś zarezerwował i czeka na kredyt.

Ja sobie pomyślałem że 10ar z takimi wymaganiami co do budowy domu przy lesie może być mało a że właściciel potrzebuje kasy a ja akurat mam gotówkę to mógłbym kupić 2x10ar obok siebie i mieć już sporo zielenie i super las.

Załączam zdjęcia z geoportalu w jakim miejscu znajduje się działka i który teren mnie interesuje, oraz sam wygląd działki w panoramie bo jest dosyć długa.

Media - prąd, gaz w drodze przylegającej do działki, brak kanalizacji, jeśli chodzi o wodę to z jakiegoś domu ale że podobno mają pociągnąć wodociąg do końca ulicy.

Odśnieżają drogę podobno też często w zimie.

Cena działki to 6tyś za ar, w tej okolicy znalazłem od 4900 do 6000 za ar.

Myślałem o propozycji 80tyś za 20ar płatne od razu.

Co o tym myślicie i co warto jeszcze się dowiedzieć?

proszę o opinię.

alw4.png

http://mikla.pl/alw5.png

Dziś tam byłem drugi raz z bratem żeby zobaczył i powiedział mi co o tym myśleć. Na szczęście wyszedł sąsiad i mieliśmy okazje pogadać o działce.

Sąsiad to typowy "wsiór" z gumofilcami ale hate ma fajną. Kolejny dom w tym zaciszu to dom jej córki(kupił jej). Generalnie z rozmowy wyszło że jedno zdanie mówi na plus tych działek a drugie na minus i ogólnie wywnioskowałem że on tam nie chce żadnych sąsiadów i chce mieć spokój a nie żeby ktoś mu tam ciężarówkami wjeżdżał. Na końcu dodał że(chyba żartobliwie) nie pozwoli się tu nikomu wybudować.

Co o tym myślicie

Najpierw pomyśl, czy to jest TA DZIAŁKA i czy aby na pewno szukałeś długo tej jedynej? Działek jak psów - może jeszcze daj sobie na wstrzymanie i poszukaj innej?

Druga sprawa jest taka, co każdy ci powie, że skoro masz mieć takich sąsiadów, to wycofaj się z tego interesu już i teraz! Chłop żywemu nie przepuści, także uciekaj od tego sąsiada, bo możesz bardzo żałować. Niektórzy ludzie na wsi są nieobliczalni, lepiej od takich trzymać się z daleka.

Ja ci mówię, że ta działka nie jest dla ciebie. Nie pali się, poszukaj sobie innej, ładniejszej.

Ta działka własnie ma wszystko co szukałem i jeśli by się zgodzili na moją ofertę to byłoby naprawdę ok.

Widziałem troche działek i szukam dalej ale niestety szczerze mówiąc w moim budżecie nie ma się dużego wyboru na działkę w miare normalnej odległości od miasta. + to zacisze i las na tej działce robi swoje.

Jeśli chodzi o sąsiada to w końcu jakiś dziad, nawet jeśli byłby jakiś nieobliczalny to w końcu mu się znudzi i wątpie żeby chciał żyć w niezgodzie cały czas, zwłaszcza że córka mieszka obok.

Jeśli chodzi o ładniejsze to są ale o 15km dalej, albo nawet bliżej o 10km ale kosztują po +200 tyś za 10ar.

No ale oczywiście szukam dalej.

Jeśli chodzi o ładniejsze to są ale o 15km dalej, albo nawet bliżej o 10km ale kosztują po +200 tyś za 10ar.

Popełniasz podstawowy błąd, a mianowicie, bo szukasz taniej działki? Szukasz działki na całe życie! Chłopie, zastanów się! To będzie TWOJA i tylko twoja ziemia!

50 tys., w tę, czy w drugą stronę na zakup ziemi, ale takiej, jaką sobie wymarzyłeś, to jest więcej warte, niż postawienie domu.

A dom i tak postawisz. Tylko czy warto zastanawiać się nad tanią działką?

Wiesz, ile to jest 50tys.? W skali całego życia, to śmiech.

Niechaj Bóg ci pomoże wybrać rozsądnie.

Czemu Bóg? Bo On potrafi dać pieniądze na wszystko, o co go poprosisz.

jak pisałem wcześniej w tamtym rejonie działki kosztują 4.900 - 6000 za ar przy działkach ~10ar.

Na razie tylko zakładam ofertę 80tyś za 20ar w miejscu którym mi odpowiada.

Inne miejsce które mi odpowiada to działki 10ar ale warte 150-200tyś.

Nie szukam działki najtańszej tylko takiej która mi się podoba i niema kosmicznej ceny

wiadomo że 2-3 tysiące na ar w ciągu całego życia nie robi wrażenia i można poczekać i dozbierać, ale już różnica ponad 10tyś na ar to jednak sporo.

Wzięłabym dwie działki. Jeśli faktycznie właściciel chce szybko sprzedać to może zejść z ceny dla inwestora z gotówką. Na pewno warto spróbować negocjować cenę. Sąsiad może lubi ciszę i spokój , ale nie będziesz sam, będą inni inwestorzy, przecież nie zablokuje wam wszystkim budowy. Nie przejmowałabym się nim.

Cena dobra, bierz dwie, od przybytku głowa nie boli - najwyżej zhandlujesz w przyszłości. Jaki jest dojazd? Droga prywatna czy publiczna? Bo jeśli prywatna i udziały w niej ma ten sąsiad, niechętny na nowych ludzi to zadbaj, żebyś miał w akcie notarialnym ustanowioną służebność przesyłu dla dostawców mediów.

Weź z gminy wypis z MPZP i będziesz wiedział jak wygląda możliwość budowania tam. Nie podejmuj decyzji na podstawie "podobno".

Działka jest budowlana więc nie muszę odrolniać.

Co oznacza "budowlana"? Jeżeli wg MPZP jest przeznaczona na cele budowlane, to nie oznacza to, że nie trzeba odralniać.

Edytowane przez agb

kurde aż tak dobrze na działkach się nie znam, czy trzeba odralniać. Piszę że budowlana i jest ten plan zagospodarowania.

Oczywiście będę wszystko sprawdzał, jeździł dowiadywał się tylko myślę pierw mieć wstępna zgodę od właściciela na te 80tyś za 20ar a potem przeznaczyć czas na odwierty, gminy itp. I jak będzie ok to podpisać umowę bo jeśli najpierw będę jeździł po gminach, płacił za geologa a potem właściciel nie zgodzi się na moją ofertę to mój czas będzie stracony jak i $$ za geologa.

Działka na bank nie będzie odrolniona bo nikt na wyrost nie wywala kasy w błoto tym bardziej jak działki są do sprzedania. Tak jak wcześniej ktoś się wypowiedział bo że tereny są pod zabudowę nie oznacza że działka jest budowlana. Problem w tym że żeby dostać pozwolenie na budowę musisz działkę odrolnić, teoretycznie przed odrolnieniem nie możesz działki nawet ogrodzić