Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC PW i wygrzewanie podłogówki

Kaizen

Co sądzisz, o wygrzewaniu podłogówki przy ogrzewaniu pompą ciepła  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co sądzisz, o wygrzewaniu podłogówki przy ogrzewaniu pompą ciepła

• Mam PC i podłogówkę i grzałem przynajmniej jeden sezon i nie wygrzewałem a teraz żałuję
      0
    • Mam PC i podłogówkę i grzałem przynajmniej jeden sezon i nie wygrzewałem - i to była dobra decyzja
    • Zamierzam wygrzać przed ułożeniem podłogi
    • Nie zamierzam wygrzewać przed ułożeniem podłogi
      0
    • Nie mam zadania
      0

Recommended Posts

W kilku wątkach właśnie przewija się kwestia zdziwienia jak to dużo w pierwszym sezonie ciągnie PC - a przecież jeszcze nie ma mrozów.

W dziale "Ogrzewanie" jest wątek o wygrzewaniu podłogówki (pewnie nie jeden - ale ten czytałem):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki

Jak dla mnie to ma to sens (wyeliminowanie naprężeń i wilgoci przed ułożeniem wierzchniej warstwy). A przy powietrznej PC największy sens jest to zrobić w lecie, gdy COP mamy najwyższy i nie tak boli, że przez ładnych kilka dni trzeba grzać układ do temperatur, których w normalnych warunkach nigdy więcej nie zazna.

Czy pomimo wygrzewania podłogówki pierwszy sezon jest tak bardzo energochłonny, czy też to wynik nie wygrzania posadzki z jakiegoś powodu?

Zanim zacząłem o tym czytać, to zamierzałem instalację CO uruchomić tuż przed sezonem grzewczym (pewnie jak większość inwestorów). A wygląda na to, że warto (nie tylko przy PC PW - ale tu najbardziej) odpalić ją w największe upały, żeby wyszło najtaniej. A i z innymi pracami wykończeniowymi trzeba to zgrać, bo przy współcześnie ocieplonym domu wpuszczenie w posadzkę 45* to nawet w mrozy zrobi w środku saunę, a co dopiero w środku lata - tam się nie da pracować więc pozostają co najwyżej prace na zewnątrz.

Czy może wygrzewanie podłogówki do PC wygląda inaczej, niż w powyższym wątku?

Edyta:

Chciałem dołożyć opcji w ankiecie.

W FAQ stoi, że mogę wyedytować, a nie mogę :(

Jak zajrzy tu admin, to proszę o uzupełnienie opcji o:

Mam PC i podłogówkę i grzałem przynajmniej jeden sezon i wygrzewałem - uważam, że niepotrzebnie

Mam PC i podłogówkę i grzałem przynajmniej jeden sezon i wygrzewałem - i to była dobra decyzja

Edytowane przez Kaizen

• 5 months później...

Jaki w koncu cykl wygrzewania jest poprawny bo widuje conajmniej kilka przepisów.

Czy taki bedzie ok:

1-3 dzien 25 stopni

4 dzien 30 stopni

5 dzien 35 stopni

6 dzien 40 stopni

7 -9 dzien 45 stopni

10 dzien 40stopni

11 dzien 35 stopni

12 dzien 30 stopni

13-15 dzien 25 stopni i powtarzamy powyższy cykl jeszcze raz ?

Tak bedzie ok?

Zastanawia mnie te kilka dni przy zasilaniu 45stopni. PRzeciez pompa zje mase prądu... bedzie chodzić grzałka ? I ile sopni bedzie w domu? Przeciez w maju może być juź +20C na zewnątrz. To w domu bedzie ponad 30...

Jaki w koncu cykl wygrzewania jest poprawny bo widuje conajmniej kilka przepisów.

Zastanawia mnie te kilka dni przy zasilaniu 45stopni. PRzeciez pompa zje mase prądu... bedzie chodzić grzałka ? I ile sopni bedzie w domu? Przeciez w maju może być juź +20C na zewnątrz. To w domu bedzie ponad 30...

Witam

Otworzysz sobie okna lub włączysz wentylację.

Idealne połączenie dla max. szybkiego suszenia wylewki.

U siebie jak suszyłem latem, nie puszczałem więcej niż 35*. I to raptem przez kilka dni.

Mocno wietrzyłem.

Przy grubości 8-9 cm wyschła na wiór w ciągu 2 m-cy, .

Pozdrawiam

Pratchawiec

U mnie wylewka robiona maj 2016, do zimy ciagłe wietrzenie, 2017 w połowie stycznia odpalone ogrzewanie, z mroźne dni wietrzenie kilka razy na dobę, przez kilka dni temperatura utrzymywana 25-26st w środku. Para przez okna leciała jak dym w momencie otwarcia okien. Zanim układałem podłogę minęło ponad 2 msc od rozpoczęcia grzania. Podłoga miała wilgotność ok 3-4%. Nie stosowałem programy wygrzewania.

• 2 years później...
Temat cos umarł i niewiem jak wkoncu to zrobiliscie a wolal bym się poradzić, anhydryt mialem wylany w lipcu , oczywiscie do listopada bylo wietrzone i chodził miesiac osusacz powietrza , 2 dni temu tj 25.11.2019 zamontowali mi PC PW , wlaczyli mi odrazu suszenie posadzki ale zastanawiam się czy nie przelozyc tego na marzec ,kwiecień 2020 , a przez zime dac powietrzmy 30 na zasilanie i niech chodzi , wykonczenia podłog planuje na wiosne 2020 wiec nie spieszy mi się aby szybko to wysuszyc i klasc wykonczenie na podlogi.

Teraz jest najgorszy moment na wygrzewanie wylewki PC PW. Będą częste defrosty i mogą być problemy z osiąganiem temp zasilania.

Jeżeli planujesz kłaść drewno, to najlepiej zmierzyć teraz wilgotność posadzki, aby ocenić czy przed Tobą jeszcze dużo suszenia, czy tylko jeden cykl wygrzewania na wiosnę.