radoslav 06.11.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam Sprawa wygląda tak. W domu mamy ciepło, termometry pokazują 22,5st ale pomimo tego jest takie wrażenie chłodu. U rodziców w bloku jest 19st a wydaje mi sie jakby sauna tam była. Jak to wytłumaczyć? radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.11.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam Sprawa wygląda tak. W domu mamy ciepło, termometry pokazują 22,5st ale pomimo tego jest takie wrażenie chłodu. U rodziców w bloku jest 19st a wydaje mi sie jakby sauna tam była. Jak to wytłumaczyć? radek Sprawdz wilgotnosc powietrza u siebie i rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.11.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Temperatura ścian ? będzie miała znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Brak promieniowania IR. W bloku u rodziców najprawdopodobniej (szczególnie, jeśli nie jest dobrze ocieplony) grzejniki pracują non-stop i są wyczuwalnie ciepłe, w domu energooszczędym, przy takich temperaturach jak teraz źródło ciepła włącza się na jakiś czas, co jakiś okres.Warto jeszcze sprawdzić, czy termometry są tak samo skalibrowane. Do tego dochodzi jeszcze różnica w wilgotności. Jak jest duża, wydaje sie, ze jest duszno i temperatura odczuwalna się zwiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoslav 06.11.2016 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 No na pewno konstrukcyjnie i technologicznie to są dwa różne światy. U rodziców płyta z '78, wentylacji praktycznie brak, grzejniki na 2 cały czas U mnie podłogówka 100%, reku. Zeszłej zimy wilgotność u mnie wynosiła ok 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 No to sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoslav 06.11.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 przewaga wielkiej płyty Chyba przyjdzie lampkę wina co wieczór strzelić żeby komfort cieplny podnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 przewaga wielkiej płyty Chyba przyjdzie lampkę wina co wieczór strzelić żeby komfort cieplny podnieść Podnieś sobie temperaturę o 1-1,5* w całym domu i obejdzie się bez wina ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Winem taniej. I działa wielopłaszczyznowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoslav 06.11.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Warunkiem jest tylko lampka wieczorem Przy butelce na dwoje ten bilans ekonomiczny zrobi się ujemny A biorąc ten temat technicznie to jakieś pomysły na podniesienie komfortu cieplnego? podniesienie wilgotności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.11.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 U siebie utrzymuję ok. 23,5 st C, a w łazienkach nawet 26, także mam rekuperator i wilgotność na poziomie 40-50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Warunkiem jest tylko lampka wieczorem Przy butelce na dwoje ten bilans ekonomiczny zrobi się ujemny A biorąc ten temat technicznie to jakieś pomysły na podniesienie komfortu cieplnego? podniesienie wilgotności? Zmuś system do grzania wtedy, kiedy jesteś w domu, albo kiedy tego grzania najbardziej potrzebujesz. U mnie jest to 6 rano, 15, i 21. Czyli pobudka, powrót z pracy i wieczorny prysznic. Zwiększanie wilgotności jak najbardziej. 30% to trochę mało. Jaką masz ustawioną wydajność rekuperatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 06.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Warunkiem jest tylko lampka wieczorem Przy butelce na dwoje ten bilans ekonomiczny zrobi się ujemny A biorąc ten temat technicznie to jakieś pomysły na podniesienie komfortu cieplnego? podniesienie wilgotności? Przyzwyczaić się Możesz też zobaczyć czy nie masz nawiewu z reku tak, że powietrze leci na ciebie, (np nad kanapą) wtedy komfort spada. Ja mam biokominek, jak czasami mam odczucie zimna, odpalam i moment czujesz przyjemne ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.11.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Tez tak miałem pierwsze dwa sezony , to są zalety mechanicznej wentylacji termometr jedno a ty czujesz co innego wentylację skrece na 30 % jaj nie mniej chyba ze gotujesz, nie wiem czy jest sens manipulacji z podlogowce, czy nie lepiej stała temp 24 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.11.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dzień dobry wszystkim. Zmienność samopoczucia człowieka jest w totalnej opozycji do stabilnie ustawionych parametrów mikroklimatu otoczenia. Z wiekiem ten problem będzie rósł. Z czasem wyjdzie na moje... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dzień dobry wszystkim. Zmienność samopoczucia człowieka jest w totalnej opozycji do stabilnie ustawionych parametrów mikroklimatu otoczenia. Z wiekiem ten problem będzie rósł. Z czasem wyjdzie na moje... Pozdrawiam Bogusław Dawno Ciebie tu nie było. Z jakim czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.11.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Niektórzy się ucieszą, że bogusław wrócił do żywych tego forum Coś czuję, że znów zaczną się ciekawe wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.11.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ja mam podobne odczucia - 23C w domu a wydaje sie chlodno. Wilgotnosc niestety 32-37%, czytalem ze powinno byc 45%. Poszukam nawilzacza.Druga sprawa to wskazania termometrow potrafia sie roznic nawet o 1C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.11.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Na Twoją kubaturę, to nawet nie oglądaj zabawek za 200zł... Też kiedyś przechodziłem przez ten problem, w domu ~200m2 po podłogach. Na parterze, przy gresie, to większy efekt dało przejechanie mopem podłogi, niż kilkugodzinna praca nawilżacza za 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.11.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 chyba że do wyjścia rekuperatora wsadze szmatę i będę ja wodą polewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts