Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sypialnia-pomóżcie!

PannaNiebieska

Recommended Posts

Cześć!

Piszę tu pierwszy raz, bo potrzebuję pomocy. Jestem na etapie urządzania sypialni i nie umiem tego sensownie rozplanować. Chciałabym, żeby w sypialni znalazły się:

- łóżko 140 cm

- szafa (jak największa, to nasza jedyna szafa garderobiana)

- szafki wiszące nad łóżkiem (żeby zwiększyć ilość schowków)

- małe biurko (w możliwie najmniej widocznym miejscu, bo będzie na nim bałagan, bo to biurko męża ;))

Poniżej plan.

Pomożecie?

*

Mój pomysł na ten pokój jest taki, jak na załączonym schemacie. Problemem jest szafa, której brzeg wydłuży "tunel" przy wejściu. Wpadłam na pomysł, by brzeg szafy częściowo okleić lustrem, ale nie wiem, czy to jest dobry plan. Z niecierpliwością czekam na Wasze pomysły!

sypialnia 1.jpg

sypialnia 2.jpg

Edytowane przez PannaNiebieska

Szerokość tego pokoju to 3 m. Łóżko ma min. 2 m (sam materac, bez ramy) , a szafa 60 cm, a drzwiami przesuwnymi nawet 70.

Zostaje 40-30 cm przejścia między łóżkiem a szafa.

Licząc w drugą stronę - 360 cm szerokość pokoju, 60 cm szafa, 80 cm przed szafą, 140 cm łózko. Na biurko zostaje 80 cm.

Tyle pomysłów, dzięki!

Powiem szczerze, że ja na wstępie odrzuciłam wersję z łóżkiem na ścianie wejściowej z dwóch powodów: utrudnione przejście na balkon (pozostaje tak jak pisał Elfir ok. 30-45 cm na przejście, plus trzeba okrążać łóżko) i "mała intymność" tak ustawionego łóżka, w takim sensie, że wchodzi się od razu na głowę śpiącego :)

Od razu zapytam: czy ktoś z Was ma tak ustawione łóżko w stosunku do drzwi i jak to się sprawdza??? Nie drażni Was mała odległość od drzwi?

Ale teraz przemyślę tę opcję, może rzeczywiście zalety takiego ustawienia przewyższają wady.

Kinka, bardzo ciekawe projekty, rozumiem że Ty proponujesz przeniesienie drzwi bliżej pokoju?

Edytowane przez PannaNiebieska

Kinka, bardzo mi się spodobała Twoja pierwsza propozycja - przy wejściu miałoby być coś w rodzaju mini garderoby oddzielone na przykład mleczną szybą, dobrze zrozumiałam? Byłam przed chwilą w pokoju z centymetrem w ręce i za nic nie mogę sobie wyobrazić, jak to mogłaby wyglądać, na planie może tego nie widać, ale część przeznaczona na łóżko robi się naprawdę mikro...

Miałam u siebie ten sam problem z biurkiem męża ;)

Ostatecznie stanęło na jednym z rozwiązań zaproponowanym tu na forum - zabudowa wokół i nad łóżkiem, tylko u mnie trochę węższy pokój, część od strony okna jest męża (szafa i biurko), więc ja nie przeciskam się przez jego bałagan :)

pyskam_sypialnia1.jpg

Wg mnie łóżko jak się da lepiej ustawić tak, żeby go nie było widać przy otwartych drzwiach.

joliska- piękna sypialnia :) Ale z tej wersji z garderobą jednak zrezygnuję, bo nie chcę dodatkowo zmniejszać pokoju.

alicyja, pyskam - dzięki za projekty. Zaczynam poważnie rozważać ten układ. Pyskam, dobrze Ci się użytkuje sypialnię z takimi szafkami, jest w miarę dużo miejsca? Mój mąż już widzi minus- jego biurko jest obok grzejnika i twierdzi, że będzie mu "za mocno grzało", a dodatkowo zasłoni jedyne źródło ciepła w pokoju.

A ten pierwszy projekt z mojego pierwszego posta- myślicie że jest całkiem kiepski?

Meble się robią więc jeszcze nie powiem nic o funkcjonalności niestety. Ale ja wyszłam z założenia że dziś komputer tam będzie a za jakiś czas może nie, więc nie chciałam na niego specjalnej zabudowy robić.

Zasłonięty całkiem grzejnik to chyba rzeczywiście spory problem, tym bardziej jeśli komputer stacjonarny. Jak się grzeje od czasu do czasu to można odsunąć krzesło i w pokoju się powinno nagrzać.

Ciekawy układ ostatni kinki, trzeba by jakoś sensownie zaplanować szafki w narożniku.

Wow, dzięki za wizualizacje!

Ostatecznie zastanawiamy się nad 3 opcjami:

1) Wersja zabudowana z biurkiem przy grzejniku

6a98fa6af0c9.jpg e950baca12b4.jpg

Plusy:

- wygodny dostęp do łóżka z dwóch stron

- wygodny dostęp do szaf

- pojemne szafy

- brak "tunelu" przy wejściu

- zmieści się łóżeczko/ suszarka na ubrania

Minusy:

- biurko przy grzejniku, mąż będzie narzekał

- biurko na widoku

2) Wersja zabudowana z biurkiem przy drzwiach

94f88654939683efmed.jpg bfba43a5fd1f.jpg

Plusy:

- pojemne szafy

- wygodne przejście na taras

- wygodny kącik do pracy!

- biurko w mało widocznym miejscu

Minusy:

- utrudniony dostęp do jednej z szaf i wyjście z łóżka (stojące krzesło)

- tworzy się "tunel" przy wejściu (chyba żeby zrobić mniej zabudowane biurko)

- trochę trudniej z łóżeczkiem czy suszarką

- dosyć solidna zabudowa pokoju, może tworzyć efekt przytłoczenia ?

3) Wersja z szafą przy wejściu

sypialnia 3.jpg

-brak wizualizacji

Plusy:

- pojemna szafa

- wygodne przejście na taras

- wersja ekonomiczna, ie trzeba robić mebli na wymiar

- zmieści się łóżeczko/suszarka

Minusy:

- biurko na widoku

- stworzy się tunel przy wejściu

Jak to zwykle w małżeństwie bywa, mamy z mężem odmienne zdania :p