ewik1 07.11.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 witam,nie pytajcie jak to się stało, ale kupiliśmy dom budowany dla siebie. dom był w stanie deweloperskim, ALE ODEBRANY Z NUMEREM . i dziś okazuje się, że tak naprawde dom jest niezgodny z projektem. Kierownik natomiast wszedzie podpisał, że zgodność jest. Co teraz??????????? musimy wzmocnić więźbe i to należy zgłosić. Dom był odebrany 2 lata temu i jak się dopatrzą , że starzy właściciele pofałszowali (tak to należy nazwać) mogą nas ukarać za ich samowolę? co mamy zrobić??????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Może opisz dokładniej w czym problem. Co jest niezgodne przekroje więźby , rozstawy ? Może cos o tym jest w dzienniku budowy zapisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jak bardzo niezgodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Za samowole budowlaną odpowiada finansowo obecny właściciel.Za potwierdzenie w DB nieprawdy - kierbud. To zgłasza się do izby samorządu zawodowego. Poza tym można do prokuratury, jeśli usterki zagrażają życiu, jako podejrzenie popełnienia przestępstwa.W procesie cywilnym można od sprzedawcy dochodzić zwrotu pieniędzy za towar niezgodny z umową/z utajniona wadą.Numer posesji nie ma nic wspólnego z przepisami dotyczącymi prawidłowej budowy.U nas w gminie można dostać numer na pustą działkę. Edytowane 7 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 07.11.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 kupiliśmy dom po odbiorze budowlanym z oddaniem do użytkowania. po kilku niesiącach przy silnych wiatrach strasznie trzeszczała więźba. Było kilku dekarzy ale nic nie wnieśli więć zaniepokojona zadzwoniłam do głównego projektana domu (projekt powtarzalny) z zapytaniem o co chodzi. On po samych zdjęciach powiedział, że więźba nasza nie jest zgodna z jego projektem. Nie ma mieczy , śłupa na poddaszu, 2 podłuznych płatew, jednej lukarny. Nie był sporządzony rzaden projekt zastępczy. W dzienniku budowy jest ostatni wpis kierownika , że więźba jak i całość wykonano zgodnie z projektem. dziś rzuciłam okiem na rysunki i okazuje się również, że w miejscu gdzie ja mam jadanie, pierwotnie był taras.Pierwsi wlaściciele zrezygnowali z niego i jego kosztem powiękrzyli sobie jadalnie. Obrys domu na mpzp nie zgadza się z obrysem rzeczywisym. DOM JEST ODEBRANY!!!!! musze usztywnić więźbe i najlepiej byłoby wstawić jaskółkę by powrócić do geometrii i dać na nowo płatwie i wszystko inne, ale.......musze chyba to zgłosić.Jak zgłosze to się dopatrzą, że więźba powinna mieć już tą lukarnę, bo nie było rzadnych zmian w projekcie i koło się zamyka:mad: co mam robić, jak z tego wybrnąć????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 07.11.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 w dzienniku nie ma najniejszej wzmianki o jakichkolwiek odstepstach od projektu, ani odnośnie więźby ani odnośnie kubatury/ścian nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 07.11.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Trochę przekichane ale powiedz kto stwierdził "samowolę". Urząd?Puki co, chyba sami tylko stwierdziliście. Dla urzędu wszystko jest "czyste". Na tym poprzestań i teraz zastanów się co robić dalej żeby na samych siebie bicza nie ukręcić. Czy fundamenty są zgodnie z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 dziś rzuciłam okiem na rysunki i okazuje się również, że w miejscu gdzie ja mam jadanie, pierwotnie był taras. Pierwsza sprawa to trochę poźno zerkasz na projekt. Kolejna to nie bardzo wiem jak to możliwe że zamiast tarasu masz jadalnię, dom przed odbiorem przez nadzór inwentaryzuje geodeta i on raczej nie napisze taras jak są ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 07.11.2016 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Wszystko masz zrobione, odebrane nie bądź nadgorliwa. Wzmocnij więźbę żeby było bezpiecznie i mieszkaj. Podczas budowy domu nie zawsze teoria projektanta pokrywa się z praktyką fachowców. Kierownik budowy jest w tym wszystkim między młotem a kowadłem, ale uważam, że jeśli coś nie było by bezpieczne, lub zagrażało życiu to kier bud nie podpisał by się pod tym. Podczas budowy domu w głowach inwestorów rodzą się różne koncepcje, a z tym zmiany. Każdy chce znaleźć jakiś złoty środek. Kierownik powinien nanieść zmiany, ale wiadomo to znowu kreślenie biurokracja, może projekty zastepcze itp itd. I tak przy budowie domu masz 1000 spraw na głowie. Rozejrzyj się dokoła jak ludzie z wiat robią pokoje, z okna drzwi tarasowe, ze strychów mieszkania, w dachach wstawiają okna- to wszystko też jest w świetle prawa Samowola Budowlana i myslisz, że ludzie z każdą taką zmianą lecą do urzędu??. Pozdrawiam i życzę miłego mieszkania w nowym gniazdku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) w DB mam wpis, że fundamnty wykonano zgodnie z projektem, ale tak jak patrze na rysunki tu gdzie mam jadalnie i normalne ściany, powinien stać na rogu słup . nie wiem jak zamieścić rysunki pdf. projekt to helike III.Czy na pewno geodeta rzed złozeniem dokumentów to zawierdza? kontury domu naszego, nie zgadzaja sie z tymi na miejscowym planie zagospodarowania.....boże chyba sobie w łeb strzelę!!!!!!!!!!!!!!!!! czy mozliwy jest tu jakiś błąd?Dla nas informacja i dokument, który potwierdza, że dom jest oddany do użytkowania przez nadzór był na tyle ważny, że do głowy nam nie przyszło, że być może wszystko jest niezgodne z projektem. może już wariuje.... Edytowane 8 Listopada 2016 przez ewik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 zerknijcie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 nie mam tego tarasau po lewej. Zamiast tego są ściany i jadalnia jest większa.co tu dalej z tym robić????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 masz dwie mozliwości:1. zgodna z litera prawa czyli taka jaką napisała Elfir. Będzie długo i drogo.2. Siedzieć cicho i nigdy nie strać się o pozwolenie na rozbudowę czy o pozwolenie na budowę czegoś innego na tej działce. Dopóki geodeta nie zmierzy wam tego domu i nie naniesie na mapy w urzędzie/starostwie to urząd się nie dowie że jest coś niezgodnego na tej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 mam mapke powykonawcza od geodety i na niej jest taras a nie moja jaalnia. jak to jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 08.11.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Geodeta "zaprzyjaźniony". Jak to zgłosisz to będa mieć panowie niezłe kłopoty, może nawet utrata uprawnień. Wyciągnij od nich kase na naprawę tego co trzeba zrobić żeby bezpieczniej mieszkać. Z urzedami nie wygrasz, musiałabys całkowicie przebudować dom żeby to było zgodnie z literą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 a jak to wygląda wg prawa-czy chcąc dobudować jaskółkę, której nie ma, a de facto powinna być i jest na projekcie, musze to gdzieś zgłaszać?a jakby to zalegalizować? czy ???????????????/nie wiem już co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Geodeta "zaprzyjaźniony". Jak to zgłosisz to będa mieć panowie niezłe kłopoty, może nawet utrata uprawnień. Wyciągnij od nich kase na naprawę tego co trzeba zrobić żeby bezpieczniej mieszkać. Z urzedami nie wygrasz, musiałabys całkowicie przebudować dom żeby to było zgodnie z literą.. równie dobrze geodeta może powiedzieć że jak on mierzył to było zgodnie z projektem. Kierbud potwierdzi. I zgodnie zeznają że potem ta pani sobie przebudowała dom bez pozwolenia. Masz słowo przeciwko słowu. Nie zaryzykowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 nie mam tego tarasau po lewej. Zamiast tego są ściany i jadalnia jest większa. co tu dalej z tym robić????????????????????? A te wyjścia na taras masz jak w projekcie ? Jeżeli są to gdzie prowadzą? Jak ich brak to co tam jest okna ? Masz jakieś fotki z budowy ? Sprawdź czy pod ścianami tarasu masz fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 a czy dobudowanie jaskółki musze gdzieś zglaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts