Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom odebrany okazał się samowolą co teraz???????????????

ewik1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak do wczoraj, ale jak to jest możliwe, że w całej swej legalności jest nielegalny??????????????????? i to wcale nie jest śmieszne:mad:

nie wiem co mam robić, gdzie pytać . nie mam ochoty na ciąganie się z urzędami, ponieważ właśnie tego miałam sobie zaoszczędzić kupując dom ODEBRANY- czyli myśląć po ludzku ZGODNY Z PROJEKTEM I SZTUKĄ BUDOWANĄ. nie mam kasy nażadne kary. musze jakoś wzmocnić więźbe, bo z powodu braku jaskółki mam zachwianą asymetrię dachu, nie dali też płatwi, słupa (jednego z 4 które powinny być na poddaszu), mieczy i jeszcze innych rzeczy.

co robić, doradźcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

równie dobrze geodeta może powiedzieć że jak on mierzył to było zgodnie z projektem. Kierbud potwierdzi. I zgodnie zeznają że potem ta pani sobie przebudowała dom bez pozwolenia.

Masz słowo przeciwko słowu. Nie zaryzykowałbym.

Oczywiście że nie może bo musiałby pokazać zdjęcie że tak było a go nie pokaże. Gość jest utopiony jak autorka to zgłosi. Zresztą biegły bez trudu określi kiedy ta cześć była budowana, czy po zakupie przez autorke czy przy budowie całości.

Dziwię się tylko kolażance Ewik że nie oglądała projektu przed zakupem. to chyba pierwsze co robią ludzie kupując nowy dom.

Edytowane przez dwiecegly

projekt oglądałam, ale sprzedający powiedzieli, że zrezygnowali z tego tarasu na poczet większej jadalni. wyjaśnienie sensowne, skąd miałam wiedzieć, że nie dali żanego planu zastępczego? skoro kierownik potwierdza że wszystko się zgadza, nadzór dom odbiera jak mogłam wiedziedzieć, ze nic tam się nie zgadza?????????????

dom nie był od dewelopera, jadalni nie dostawili po odiorze, bo odbiór był 14 sierpnia2014 a my go kupiliśmy 1 września 2014. układy pomieszceń się zgadzają jednakże nie ma narożnego tarasu. wygląda to tak że do tego narożnego słupa na tarasie dobudowali ściany zyskując dodatkową powierzchnie.

może to nie jest istotne?

w sumie jak kupowałam dom to nie było lukarny (chociaż na planach jest-ale o tym nie wiedziałam)może i teraz jej nie być. chodzi mi tylko o wzmocnienie więźby, bo ca ła jest do wymiany. I tu właśnie pojawił mi się problem. Nie moge wystapić o nowe pozwolenie na budowę bo dom jest niezgodny z projektem. Jak nie zgłosze to sąsiedzi mnie podkabluja i bedą duże kłopoty. Więc jak mam naprawic więźbe?

dom nie był od dewelopera, jadalni nie dostawili po odiorze, bo odbiór był 14 sierpnia2014 a my go kupiliśmy 1 września 2014. układy pomieszceń się zgadzają jednakże nie ma narożnego tarasu. wygląda to tak że do tego narożnego słupa na tarasie dobudowali ściany zyskując dodatkową powierzchnie.

może to nie jest istotne?

w sumie jak kupowałam dom to nie było lukarny (chociaż na planach jest-ale o tym nie wiedziałam)może i teraz jej nie być. chodzi mi tylko o wzmocnienie więźby, bo ca ła jest do wymiany. I tu właśnie pojawił mi się problem. Nie moge wystapić o nowe pozwolenie na budowę bo dom jest niezgodny z projektem. Jak nie zgłosze to sąsiedzi mnie podkabluja i bedą duże kłopoty. Więc jak mam naprawic więźbe?

Kopiłaś dom i po 2 latach zauważyłaś ze jest niezgodny z projektem?

Parę postow wcześniej piszesz że oglądałaś projekt przez zakupem a teraz piszesz że nie wiedziałaś ze w projekcie była lukarna. Jakoś to wszystko się kupy nie trzyma.

Co zrobić? Udać się do kierownika budowy tego co pisał te brednie w DB i do sprzedającego.

celem sprostowania, kupiłam dom 2 lata temu, od roku mieszkam.W ciągu tego roku zauważyłam, że więźba skrzypi. Kontaktując się z róznymi fachowcami od dachów doszlismy do tego, że więźba jest niezgodna z projektek i dlatego skrzypi.

Gdy ogladałam dom i go kupowałam nie było lukarny. Znałam natomiast nazwe projetu, w którym widziałam,że dach ma dwie jaskółki. Uznałam, że po prostu zrezygnowali z jednej i koniec. Nie miałam pojecia, że nie mieli zadnego projektu zastępczeg pod ta sytuację. Wszedzie są wpisy, że dom wybudowano dom zgodnie z projektem. Nadzór wyraził zgode na uzytkowanie, więc nic nie wzbudzło mojej czujności. Dla mnie jest jasne, ze jeżeli dom ma odbiór to jest oki. Dopiero przy tej trzeszczącej wierzbie wszystko wyszło na jaw.....

a takie pytanie, czy jeżeli zgłosze w gminie np. zmianę dachówki na dachu i przy okazji wzmocnię więźbe i postawię lukarnę ktora powinna być i ktora jest na papierze, ale nie maj naprawde to złamię przepisy prawa budowlanego? skoro nadzór odebrał dom z 2 lukarnami i wszystkie pojekty i wpisy potwierdzają, że 2 lukarny ma projekt, nie ma nigdzie żadnej wzmianki o zmianach w projekcie/rezygnacji z lukarny, to jakbym ją tera dobudowała to poniose jakieś konsekwencje? projektu nie zmieniam, jak były dwie lukarny tak bedą.Dach zyska geometrie i wszystko bedzie oki, chyba?!?????????????

musze wzmocnić więźbe w której brakuje min. płatwi, mieczy , słupa podpierającego płatwie. myślałam, że można by zrobić to od zewnątrz tj, ściągnąć dachówę , wykonać więźbe tak jak należy i ewentualnie dorobić tą nieistniejącą lukarnę. Boję się, że przy taich pracach sąsiad może mnie podpierdzielić więc myślałam, że jak zgłosze np. remont więźby to naprawię to co spartolili poprzednicy...:confused:

Ale masz kobieto problem ...

Podczas budowy często modyfikuje się projekt za zgodą KB. Są rzeczy które można spokojnie zmienić.

Projekt to nie świetość i naprawdę można go modyfikować ..

Jesli KB ma uprawienia konstruktora to można dużo pozmienić ..

Osobiście dałbym sobie spokój. Dom odebrany i nie zawracać sobie głowy.

Poszukać jakiegoś konstruktora którzy obejrzy dach i zaproponuje co można zrobić aby jak najtaniej i jak najmniej "demolując" dom wzmocnić dach.

I tyle ...

Naprawdę , czym mniej wiedzą urzędnicy , tym lepiej , także dla Ciebie ...