ewik1 08.11.2016 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 zamiast wyjscia na taras mam okna. wydaje mi sie ze skoro postawili ściany to musieli wylać pod nie fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 zamiast wyjscia na taras mam okna. wydaje mi sie ze skoro postawili ściany to musieli wylać pod nie fundamenty. do wczoraj myślałaś że masz legalny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 z jednej strony mam okna a na drugiej ścianie drzwi balkonowe podwójne z wyjściem na taras ktory jest przez cała długość domu. zdjęć żadnych nie mam ,ale mniemam, że fundamenty zrobili od razu pod część jadalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 tak do wczoraj, ale jak to jest możliwe, że w całej swej legalności jest nielegalny??????????????????? i to wcale nie jest śmieszne:mad: nie wiem co mam robić, gdzie pytać . nie mam ochoty na ciąganie się z urzędami, ponieważ właśnie tego miałam sobie zaoszczędzić kupując dom ODEBRANY- czyli myśląć po ludzku ZGODNY Z PROJEKTEM I SZTUKĄ BUDOWANĄ. nie mam kasy nażadne kary. musze jakoś wzmocnić więźbe, bo z powodu braku jaskółki mam zachwianą asymetrię dachu, nie dali też płatwi, słupa (jednego z 4 które powinny być na poddaszu), mieczy i jeszcze innych rzeczy.co robić, doradźcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 08.11.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) równie dobrze geodeta może powiedzieć że jak on mierzył to było zgodnie z projektem. Kierbud potwierdzi. I zgodnie zeznają że potem ta pani sobie przebudowała dom bez pozwolenia. Masz słowo przeciwko słowu. Nie zaryzykowałbym. Oczywiście że nie może bo musiałby pokazać zdjęcie że tak było a go nie pokaże. Gość jest utopiony jak autorka to zgłosi. Zresztą biegły bez trudu określi kiedy ta cześć była budowana, czy po zakupie przez autorke czy przy budowie całości. Dziwię się tylko kolażance Ewik że nie oglądała projektu przed zakupem. to chyba pierwsze co robią ludzie kupując nowy dom. Edytowane 8 Listopada 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 projekt oglądałam, ale sprzedający powiedzieli, że zrezygnowali z tego tarasu na poczet większej jadalni. wyjaśnienie sensowne, skąd miałam wiedzieć, że nie dali żanego planu zastępczego? skoro kierownik potwierdza że wszystko się zgadza, nadzór dom odbiera jak mogłam wiedziedzieć, ze nic tam się nie zgadza????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 08.11.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 geodeta zmierzył, obrys się zgadza, przecież wyżej nad "tarasem" masz pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 mam mapke powykonawcza od geodety i na niej jest taras a nie moja jaalnia. jak to jest możliwe? Jadalnia została dobudowana po odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 08.11.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A czy ta jaskółka jest bardzo potrzebna i czy musisz ja robić ? W tym momencie to będą duże koszty o bałaganie nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.11.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dom od dewelopera. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 dom nie był od dewelopera, jadalni nie dostawili po odiorze, bo odbiór był 14 sierpnia2014 a my go kupiliśmy 1 września 2014. układy pomieszceń się zgadzają jednakże nie ma narożnego tarasu. wygląda to tak że do tego narożnego słupa na tarasie dobudowali ściany zyskując dodatkową powierzchnie.może to nie jest istotne? w sumie jak kupowałam dom to nie było lukarny (chociaż na planach jest-ale o tym nie wiedziałam)może i teraz jej nie być. chodzi mi tylko o wzmocnienie więźby, bo ca ła jest do wymiany. I tu właśnie pojawił mi się problem. Nie moge wystapić o nowe pozwolenie na budowę bo dom jest niezgodny z projektem. Jak nie zgłosze to sąsiedzi mnie podkabluja i bedą duże kłopoty. Więc jak mam naprawic więźbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 08.11.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Nie sądze żeby ktokolwiek zgłaszał to ze remntujesz dach. ale i tak poszedlbym po kasę do sprzedającego bo oszukał budując niezgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 dom nie był od dewelopera, jadalni nie dostawili po odiorze, bo odbiór był 14 sierpnia2014 a my go kupiliśmy 1 września 2014. układy pomieszceń się zgadzają jednakże nie ma narożnego tarasu. wygląda to tak że do tego narożnego słupa na tarasie dobudowali ściany zyskując dodatkową powierzchnie. może to nie jest istotne? w sumie jak kupowałam dom to nie było lukarny (chociaż na planach jest-ale o tym nie wiedziałam)może i teraz jej nie być. chodzi mi tylko o wzmocnienie więźby, bo ca ła jest do wymiany. I tu właśnie pojawił mi się problem. Nie moge wystapić o nowe pozwolenie na budowę bo dom jest niezgodny z projektem. Jak nie zgłosze to sąsiedzi mnie podkabluja i bedą duże kłopoty. Więc jak mam naprawic więźbe? Kopiłaś dom i po 2 latach zauważyłaś ze jest niezgodny z projektem? Parę postow wcześniej piszesz że oglądałaś projekt przez zakupem a teraz piszesz że nie wiedziałaś ze w projekcie była lukarna. Jakoś to wszystko się kupy nie trzyma. Co zrobić? Udać się do kierownika budowy tego co pisał te brednie w DB i do sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 celem sprostowania, kupiłam dom 2 lata temu, od roku mieszkam.W ciągu tego roku zauważyłam, że więźba skrzypi. Kontaktując się z róznymi fachowcami od dachów doszlismy do tego, że więźba jest niezgodna z projektek i dlatego skrzypi.Gdy ogladałam dom i go kupowałam nie było lukarny. Znałam natomiast nazwe projetu, w którym widziałam,że dach ma dwie jaskółki. Uznałam, że po prostu zrezygnowali z jednej i koniec. Nie miałam pojecia, że nie mieli zadnego projektu zastępczeg pod ta sytuację. Wszedzie są wpisy, że dom wybudowano dom zgodnie z projektem. Nadzór wyraził zgode na uzytkowanie, więc nic nie wzbudzło mojej czujności. Dla mnie jest jasne, ze jeżeli dom ma odbiór to jest oki. Dopiero przy tej trzeszczącej wierzbie wszystko wyszło na jaw..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 a takie pytanie, czy jeżeli zgłosze w gminie np. zmianę dachówki na dachu i przy okazji wzmocnię więźbe i postawię lukarnę ktora powinna być i ktora jest na papierze, ale nie maj naprawde to złamię przepisy prawa budowlanego? skoro nadzór odebrał dom z 2 lukarnami i wszystkie pojekty i wpisy potwierdzają, że 2 lukarny ma projekt, nie ma nigdzie żadnej wzmianki o zmianach w projekcie/rezygnacji z lukarny, to jakbym ją tera dobudowała to poniose jakieś konsekwencje? projektu nie zmieniam, jak były dwie lukarny tak bedą.Dach zyska geometrie i wszystko bedzie oki, chyba?!????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 08.11.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A co masz w akcie notarialnym? Jaki jest podany metraż? Zgodnie z projektem czy rzeczywisty? Jak będziesz chciała sprzedać dom to może być problem ale jak chcesz mieszkać to napraw dach i mieszkaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 08.11.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Po co chcesz zgłaszać remont dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 08.11.2016 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 musze wzmocnić więźbe w której brakuje min. płatwi, mieczy , słupa podpierającego płatwie. myślałam, że można by zrobić to od zewnątrz tj, ściągnąć dachówę , wykonać więźbe tak jak należy i ewentualnie dorobić tą nieistniejącą lukarnę. Boję się, że przy taich pracach sąsiad może mnie podpierdzielić więc myślałam, że jak zgłosze np. remont więźby to naprawię to co spartolili poprzednicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ale masz kobieto problem ... Podczas budowy często modyfikuje się projekt za zgodą KB. Są rzeczy które można spokojnie zmienić.Projekt to nie świetość i naprawdę można go modyfikować .. Jesli KB ma uprawienia konstruktora to można dużo pozmienić .. Osobiście dałbym sobie spokój. Dom odebrany i nie zawracać sobie głowy. Poszukać jakiegoś konstruktora którzy obejrzy dach i zaproponuje co można zrobić aby jak najtaniej i jak najmniej "demolując" dom wzmocnić dach. I tyle ... Naprawdę , czym mniej wiedzą urzędnicy , tym lepiej , także dla Ciebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dom od dewelopera. Ech... A gdzie masz napisane, że od dewelopera ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts