Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z łazienką

gabber

Recommended Posts

w spiżarce.

tak fatalnego projektu, to dawno nie widziałam :D

można próbować przeróbek, ale na początek uporządkowałabym okna na elewacji - każde jest inne! Idea osobnego lufcika w prysznicu na poddaszu taka rodem z lat 60-tych.

http://images83.fotosik.pl/151/0169d430fc9e641fgen.jpg

Edytowane przez Elfir

Elfir - dziękuję za propozycję zmian.

Dom został wybudowany wg tego projektu ponad 10 lat temu, obecnie jest w stanie surowym. Rozważam dokończenie budowy, zastanawiam się jak unowocześnić projekt, zmienić rozkład wnętrza na bardziej funkcjonalny.

Z oknami na pewno zrobię porządek :)

Nie podoba mi się też lokalizacja wejścia do domu (od strony podwórka), salon znajduje się od strony ulicy. Chciałbym, przenieść wejście na front domu, tylko nie mam pomysłu gdzie je umiejscowić nie stwarzając przy tym ogromnego korytarza.

Myślałem nad zmianą lokalizacji kuchni, ale zależy mi na tarasie z kuchni, więc ta opcja chyba odpada.

Edytowane przez gabber

Problem z tym projektem polega na tym, że tam jest za dużo ścian nośnych i wszelkie przeróbki będą wymagały robienia podciągów. Potrzebne będą też nowe kominy, jeśli zmienimy miejscami łazienki czy kuchnię.

http://images83.fotosik.pl/151/07d1f065c9d2f92e.jpg

Tak, węglem i drewnem. Jest jeszcze jeden komin w kuchni.

Z jednej strony wejście od strony ulicy dało by nam więcej prywatności, z drugiej strony ograniczają nas finanse.

Wiem, że salon połączony z jadalnią i aneksem kuchennym to teraz bardzo popularna opcja, ale zastanawiamy się czy nie odgrodzić nieco salonu od kuchni. W razie niespodziewanych gości kuchenny rozgardiasz byłby nieco zakryty. W kuchni mielibyśmy podręczny stół, a salon byłby połączony z jadalnią.

Zastanawialiśmy się też nad przerobieniem schodów, pod schodami umieścilibyśmy wejście do kotłowni, a ze spiżarni i korytarzyka uzyskalibyśmy całkiem sporą łazienkę.

Elfir, bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomysły.

Zastanawiamy się jeszcze nad poniższą opcją, tylko wejście z wiatrołapu byłoby bezpośrednio do salonu. Chyba nie wyglądało by to zbyt dobrze. Plusem takiego rozwiązania jest oddzielona część gospodarcza od reszty domu.

http://images84.fotosik.pl/153/97f31e963e931fa1gen.jpg

Na początku zależało nam na 3 rzeczach:

1. wejście do domu od strony ulicy

2. wygospodarowanie miejsca na łazienkę

3. taras z tyłu domu (z kuchni lub z salonu).

Po wielu bezowocnych próbach zmiany projektu, ogarnęło nas takie zwątpienie, że zaczynamy rezygnować z założonych wcześniej priorytetów. Bo chyba nie da się dokonać takich zmian żeby zrealizować wszystkie 3 założenia.

projekt, który zaproponował architekt jest zbliżony do mojej pierwszej propozycji. Ja przestawiłam wiatrołap po to, by do brudnej, węglowej kotłowni było wejście przez wiatrołap a nie przez prywatną część domu. No i trochę bardziej kombinowałam z salonem, bo nie wiedziałam, że dom został powiększony.

W propozycji architekta warto nieco inaczej zaaranżować salon.

Jaki tam w ogóle jest układ stron świata?

Nam też bardziej odpowiada przedstawione przez ciebie rozwiązanie (chodzi mi o 1 projekt), też myśleliśmy żeby zrobić w ten sposób wejście do domu, tylko wtedy wychodzi nam bardzo mała łazienka, a musimy w niej zmieścić jeszcze pralkę.

Niezależnie od tego jaki wariant projektu wybierzemy, na pewno zrobimy dodatkowe wyjście z kotłowni na dwór.

http://images81.fotosik.pl/153/04ae04d00a04065agen.jpg