Krzysiek0803 11.11.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam mam problem mianowicie pojechalem na działke letniskową a tam sasid postawil wychodek kolo moich okien ale co najgorsza ok 4m od studni z woda pitna. Ten drewniak stoi zaraz przy płocie sa jakies przepisy na to. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek0803 11.11.2016 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam mam problem a mianowicie ,sąsiad postawił przy ogrodzeniu na przeciwko okien mojego domku wychodek. To jest najmniejszy problem mam studnie z woda pitną 3,5-4 m od tego wychodka, jest to dzialka letniskowa co mogę zrobić w tej sprawie i czy jest to zgodne z przepisami proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.11.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam mam problem a mianowicie ,sąsiad postawił przy ogrodzeniu na przeciwko okien mojego domku wychodek. To jest najmniejszy problem mam studnie z woda pitną 3,5-4 m od tego wychodka, jest to dzialka letniskowa co mogę zrobić w tej sprawie i czy jest to zgodne z przepisami proszę o pomoc. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237799-W-jakiej-odleg%C5%82o%C5%9Bci-postawi%C4%87-wychodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek0803 11.11.2016 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jest jakas odległosc od ujec wody pitnej w jakiej moze znajdowac sie ten wychodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.11.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jest ale nie jestem w stanie Ci teraz przytoczyć. Zadzwoń do PINB lub Sanepid -u i poinformują Ciebie dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek0803 11.11.2016 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 tak, są. Cały rozdział 7 Rozporządzenia ministra dotyczącego warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie...On jest długi, więc za dużo cytowania. Są podane minimalne odległości od płotu, okien. Z jakiej głębokości pobierasz wodę pitną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek0803 11.11.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 tak, są. Cały rozdział 7 Rozporządzenia ministra dotyczącego warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie... On jest długi, więc za dużo cytowania. Są podane minimalne odległości od płotu, okien. Z jakiej głębokości pobierasz wodę pitną? Studnia jest z roku 1856 ma 5 dryn i jest sporo źródeł była badana nadaje sie do picia bez przegotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 czyli powierzchniowa, nie głebinowa. Już bym jej nie piła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Zastrzeliłbym bezmózga... "nadaje sie do picia bez przegotowania " No, fajnie było... NADAWAŁA się... "sąsiad postawił przy ogrodzeniu na przeciwko okien..." Chyba, jak on po polsku nie rozumie, skazany jesteś na "postawienie przy ogrodzeniu na przeciwko okien sąsiada" jakiego małego i otwartego chlewika. Potem, wiosną, zapuszczasz tam jakie dwa warchlaki i hodujesz do jesieni - żeby szyneczkę eko na święta mieć. Jakby się to sąsiadowi nie podobało - niech se ulży w tym domku z serduszkiem! Może rozum mu ruszy i poprzestawiacie - on ten domek a ty ten chlewik? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Gęsi są niezłe... drą ryja od bladego świtu.- To, jakbyś szynki nie potrzebował... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.11.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Studnia jest z roku 1856 ma 5 dryn i jest sporo źródeł była badana nadaje sie do picia bez przegotowania Poprawka: nadawała się. Edit: Adam napisał to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.11.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 znalazłem instrukcję!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.11.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam mam problem mianowicie pojechalem na działke letniskową a tam sasid postawil wychodek kolo moich okien ale co najgorsza ok 4m od studni z woda pitna. Ten drewniak stoi zaraz przy płocie sa jakies przepisy na to. Proszę o pomoc.Ja bym zaczął od sprawdzenia jaki to jest wychodek. Może ma tam toaletę ze zbiornikiem na nieczystości. Jakoś nie bardzo wierzę, by ktoś zdecydował się na odprowadzanie ścieków bezpośrednio do ziemi. To w końcu zabronione i sąsiad pewnie ma tego świadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.11.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 To jak to jest z takim domkiem z serduszkiem ? Można bez jakiejkolwiek zgody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 (edytowane) Tiaaa; 1. Każda woda poniżej powierzchni gruntu jest wodą podziemną - przepisy "mówią" o wodach podziemnych. 2. Odległość studni to min. 5m od granicy. 3. . § 36. 2. (Rozporzadzenia w sprawie WT.....) 2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego – 2 m. Teoretycznie: Mając na uwadze, że na działce istnieje już studnia i przy założeniu, że dno wychodka jest polem filtracyjnym, można oprzeć się na § 31. 1. (Rozporządzenia ......) 5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego – 70 m. Ps. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej nie ustala się minimalnej odległości dołów ustępowych od okien (Rozporządenie w sprawie WT ...... § 36.2.1). ) Edytowane 12 Listopada 2016 przez sSiwy12 Ps. dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 To jak to jest z takim domkiem z serduszkiem ? Można bez jakiejkolwiek zgody ? Jak przyjąć, że taki wychodek jest obiektem małej architektury - to nie trzeba nawet zgłaszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.11.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jak przyjąć że nie jest to oczko wodne a zdecydowanie .. kloaczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jak przyjąć, że taki wychodek jest obiektem małej architektury - to nie trzeba nawet zgłaszać. Nie można tak przyjąć. Lista obiektów małej architektury jest listą zamkniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 (edytowane) Nie można tak przyjąć. Lista obiektów małej architektury jest listą zamkniętą. Tiiiiaaaaa Czyli na PnB - Twoim zdaniem. Ps. A zapis "w szczególności" - szczególnie zamyka listę ? Edytowane 12 Listopada 2016 przez sSiwy12 Ps. Dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts