wan987dw 12.11.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Na mojej działce rośnie około 400 letni dąb. Wzdłuż pnia jest szczelina o szerokości około 20 cm. Drewno w tym miejscu jest spróchniałe i w miesiącach jesiennych pojawiły się tam owocniki jakiś grzybów. Oto zdjęcia: Bardzo zależy mi aby utrzymać to drzewo w jak najlepszej kondycji. Proszę o porady jak zabezpieczyć tą szczelinę, zastosować jakiś środek na te grzyby? Wybrać spróchniałe drewno i czymś posmarować? Co to są za grzyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Lepiej nie ruszać. Drzewa się starzeją, umierają, naturalny bieg rzeczy. A jest szansa, że i tak cię przeżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.11.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 A ja kiedyś coś takiego ratowałem z powodzeniem - może szczelina była trochę mniejsza, ale efekt był ok.W wiaderku rozrobiłem z wodą Topsin M500...całość ładnie oczyściłem oczywiście ile mogłem szczotką drucianą i polałem preparatem spryskiwaczem, w głąb i po korze...po ok 3 tygodniach wlałem w pęknięcie ok 0,5 l denaturatu,(białego) z rozpuszczoną kalafonią ok 20g (też spryskiwaczem) (tyle miej więcej się rozpuszczała) i o dziwo drzewo ma się dobrze, próchnica nie postępuje, a pień powoli się zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wan987dw 12.11.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 chemii nie chcę stosować, za duże ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 a znasz nie chemiczny środek na grzyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts