endriu007 12.11.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich. Mam kilka pytań co do ogrzewania i wentylacji, sprawa wygląda tak w planach mam modernizacje wyżej wymienionych instalacji, aktualnie w domu mam piec węglowy do CO (grzejniki żeliwne, rury stalowe spawane) i bojler elektryczny do CWU. Jednak z tego rozwiązania nie jestem do końca przekonany w planach mam: -Kominek akumulacyjny, dlatego żeby mieć alternatywne źródło ciepła w razie awarii zasilania i tutaj nie mam wątpliwości, że to dobre rozwiązanie tym bardziej, że używany będzie okazjonalnie albo awaryjnie. -Instalacja co to kocioł gazowy jednofunkcyjny obsługujący obieg podłogówki, grzejników, zasobnika cwu, który wspomagany/zasilany będzie z instalacji solarnej. O ile podłączenie hydrauliczne jest w miarę proste to czym w takich instalacjach sterowane są pompki do zasilania poszczególnych obiegów? Czy pozostaje tylko dokupienie modułów sterujących czy sam kocioł ma już takie funkcje? I czy wybranie jednego producenta kotła i solarów to dobre rozwiązanie czy mija się to z celem? Jak wygląda regulacja temp w domu kiedy np. rozpalił bym w kominku i w salonie będzie gorąco co z resztą domu potrzebuje jakoś szczególnie rozbudować instalacje, żeby dało się ją płynnie sterować? -Wentylacja z rekuperacją i znów to samo pytanie ten sam producent co kotła solarów czy inny? Jak myślicie czy lepiej wszystko wziąć z wszystko z jednej firmy czy robić na różnych. I czy biorąc wszystko np. z viessmann-a będę miał jeden panel do sterowania wszystkim? Czy może pójść w zupełnie inną stronę z instalacjami, chętnie wysłucham waszym sugestii opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.11.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Odnośnie kotła gazowego to załączanie pomp obiegowych i cyrkulacyjnych może być oparte o regulator pogodowy kotła.Pozostaje tylko dokupienie dodatkowego modułu i podpięcie go do szyny komunikacyjnej eBUS.Vaillant czy Viessman to jeśli kociołek i rekuperator będzie jednego producenta to regulatory po podłączeniu i rozpoznaniu sprzętu posiadają funkcję sterowania obojgiem urządzeń, więc jeśli będzie to kocioł CO, rekuperator lub też instalacja słoneczna to wszystkie trzy urządzenia mogą być sterowane z jednego regulatora. Automatyka zaimplementowana oczywiście nie dopuści do ustawienia konfliktu w sterowaniu urządzeń.Najnowsze regulatory posiadają możliwość komunikacji przez internet, a zainstalowanie aplikacji pozwoli na kontrolę systemu ze smartfona.Odnośnie kominka to instalacja prawdopodobnie będzie połączona za pomocą sprzęgu hydraulicznego.Regulatory do kominków także posiadają pełną automatykę załączania pomp i sterowana ale współpraca z układem grzewczym w tym przypadku nie będzie polegała na komunikacji obu regulatorów ale na zasadzie regulacji temperatury pomieszczenia oraz temperatury czynnika grzewczego.Jeśli zatem kominek ogrzeje pomieszczenie i wodę w obiegu to regulator kotła umieszczony w pokoju i mierzący temperaturę pomieszczenia nie spowoduje załączenia ogrzewania, a praca kotła będzie polegała na sprawdzeniu temperatury pokojowej i wody w obiegu. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.11.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Czy może pójść w zupełnie inną stronę z instalacjami, chętnie wysłucham waszym sugestii opinii. Czym kierowałeś się przy wyborze kocioł gazowy + kominek z akumulacją + solary? Jeśli oszczędnościami w eksploatacji to warto mieć świadomość, iż zwrot z inwestycji wyniesie 15 - 25 lat w zależności od kominka, ceny solarów /dofinansowania?/, ilości osób w domu, itd., itp. Jest to na tyle długi okres, że nikt nie odpowie co będzie z cenami gazu prądu, drewna, czy np. ogłoszenie Poznania strefą wolna od dymu /patrz Kraków/. Gaz i nic więcej, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na dobre ogacenie chałupy i cieszyć się z bezobsługowego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu007 30.11.2016 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Dziękuje za odpowiedzi. Trochę poszperałem w internecie na forum no i wychodzi, że moje rozwiązanie jest trochę przekombinowane sens ma ale nie za te $$. Na razie w planach jest montaż rekuperacji, kotła gazowego i kominka. Jednak do tego ostatniego mam jeszcze wątpliwości chciałem akumulacyjny potem myślałem nad takim z płaszczem wodnym ostatecznie nie wiem czy nie skończy się na zwykłym. Kominek chce ale tylko żeby rekreacyjnie w nim napalić nie chce przenosić kotłowni do salonu. Co do solarów to trochę się rozczarowałem i jednak z nich zrezygnuję. Co do rekuperacji i kotła to czekam za wycenami jak cena będzie na akceptowalnym poziomie to dwa urządzenia będą jednego producenta, zawsze lepiej to działa, mamy jeden serwis itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts