Kominki Piotr Batura 16.11.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Piotrze a możesz napisać który to sterownik rozpoznaje wilgotność drewna i do tego obsługuje sonde lambda;-)Sonda lambda może zastąpić termoparę, a mokrym drewnem nie osiągniesz progu w zadanym czasie...To jest mniej skomplikowane, niż Ci się zdaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.11.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Sonda lambda może zastąpić termoparę, a mokrym drewnem nie osiągniesz progu w zadanym czasie...To jest mniej skomplikowane, niż Ci się zdaje... Ok skoro takie proste. "Osiągnięcie progu w zadanym czasie" czyli sterownik mierzy czas od rozpalenia i w określonym czasie jeśli nie osiągnie na czujniku temperatury (gdzie umieszczony) temperatury x to jakie jego działanie? Zamyka przepustnicę i kończy palenie? Oczywiście zdun ma możliwośc ustawienia czasu i progu temperaturowego zadziałania. Sonda lambda a termopara to nie takie same elementy, sonda mierzy stosunek paliwo, spaliny do tlenu a termopara temperaturę. Lambda idealna w okolicach 1 w dół żle i w górę źle natomiast termopara - temperatura to który to sterownik ogarnia, chętnie się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Sterownik nie może kończyć palenia w trakcie. Informuje o błędzie i nie uruchamia opcji automatycznej kontroli spalania. Taka informacja może zostać zapisana w pamięci dostępnej tylko po wpisaniu kodu dostępu. To nie jest kwestia widzimisię zduna, który nastawi co chce, tylko wynika z autonomii spalania drewna. Można tylko nieznacznie manipulować czasami poszczególnych etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.11.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Ogarniają to sterowniki zagraniczne. Tatarek miał też takie robić, ale to nie byłoby kompatybilne z Polskim palaczem .... Sterownik nie może kończyć palenia. Informuje o błędzie i nie uruchamia opcji automatycznej kontroli spalania. Taka informacja może zostać zapisana w pamięci dostępnej tylko po wpisaniu kodu dostępu. To nie jest kwestia widzimisię zduna, który nastawi co chce, tylko wynika z autonomii spalania drewna. Można tylko nieznacznie manipulować czasami poszczególnych etapów. Piotrze jeśli możesz to poproszę o nazwę sterownika zagranicznego ogarniającego;-) A informacja zapisana w pamieci sterownika w jakim celu? wizyty jakiej służby? Autonomia spalania drewna i odczyt jej warunków na podstawie jednego czujnika temperatury i jeszcze raz zapytam gdzie umieszczonego? Program sterownika działa dość prosto i podejrzewanie go o inteligencję to raczej pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Piotrze jeśli możesz to poproszę o nazwę sterownika zagranicznego ogarniającego;-) A informacja zapisana w pamieci sterownika w jakim celu? wizyty jakiej służby? Autonomia spalania drewna i odczyt jej warunków na podstawie jednego czujnika temperatury i jeszcze raz zapytam gdzie umieszczonego? Program sterownika działa dość prosto i podejrzewanie go o inteligencję to raczej pomyłka.Myślę, że masz problem z wiarą w inteligentnych zdunów. Nie mieści Ci się w głowie, że jednym czujnikiem temperatury można ogarnąć cały proceder. Czyli to Twój problem. Czujnik mogę umieszczać w dowolnym miejscu. Dla ułatwienia dodam, że tam gdzie występuje temperatura dymu ze spalonego drewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.11.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Myślę, że masz problem z wiarą w inteligentnych zdunów. Nie mieści Ci się w głowie, że jednym czujnikiem temperatury można ogarnąć cały proceder. Czyli to Twój problem. Czujnik mogę umieszczać w dowolnym miejscu. Dla ułatwienia dodam, że tam gdzie występuje temperatura dymu ze spalonego drewna... Ok Piotrze, widzę że poczułeś się w jakiś sposób urażony, przepraszam. Ps. Inteligencja zduna a inteligencja sterownika to dwie różne inteligencje;-) Edytowane 16 Listopada 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Ok Piotrze, widzę że poczułeś się w jakiś sposób urażony, przepraszam. Ps. Inteligencja zduna a inteligencja sterownika to dwie różne inteligencje;-) Ja się tak łatwo forumowiczami nie przejmuję...Cieszę się, że w końcu odróżniasz rodzaje inteligencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.11.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Ja się tak łatwo forumowiczami nie przejmuję...Cieszę się, że w końcu odróżniasz rodzaje inteligencji. W końcu, no proszę, nie doceniasz mnie;-) Ps. Widzisz mimo tego że niewiele w temacie napisałeś sporo się dowiedziałem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 W końcu, no proszę, nie doceniasz mnie;-) Ps. Widzisz mimo tego że niewiele w temacie napisałeś sporo się dowiedziałem;-) Dowiedziałbyś się więcej, gdybyś od początku był mniej ironiczny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 16.11.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 To o czym pisze Piotr realizuje EOS 7 Brunnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 To o czym pisze Piotr realizuje EOS 7 Brunnera Hm możliwe że EOS 7 to ogarnie, ja takiej informacji nie znalazłem ale możliwe że mój niemiecki za słaby do wyłuskania takiej informacji. Jak dla mnie to ten EOS raczej jako kombajn do kominka z płaszczem plus jakiś bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.11.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Dowiedziałbyś się więcej, gdybyś od początku był mniej ironiczny..... Ironiczny? no może to wina czytania forum ostatnio tutaj tylko ironicznie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.11.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ironiczny? no może to wina czytania forum ostatnio tutaj tylko ironicznie;-) Od kilku lat jest tak samo. Trzeba otworzyć gały i odróżniać gatunki...Chyba, że wolisz krakać do wszystkich tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.11.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Hm możliwe że EOS 7 to ogarnie, ja takiej informacji nie znalazłem ale możliwe że mój niemiecki za słaby do wyłuskania takiej informacji. Jak dla mnie to ten EOS raczej jako kombajn do kominka z płaszczem plus jakiś bufor. Dla Ciebie tak może być...Magia wiedzy pochodzącej z netu czasem zawodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.11.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Od kilku lat jest tak samo. Trzeba otworzyć gały i odróżniać gatunki...Chyba, że wolisz krakać do wszystkich tak samo... Też Cię lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol-u 18.11.2016 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Po licznych testach uważam, że T-Max w mojej konfiguracji powinna pozostać w granicach 620. Ponadto jestem zdania, że funkcja T-max w sterowniku Tatarek jest potrzebna i uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.11.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Po licznych testach uważam, że T-Max w mojej konfiguracji powinna pozostać w granicach 620. Ponadto jestem zdania, że funkcja T-max w sterowniku Tatarek jest potrzebna i uzasadniona.Dopisz jeszcze o jakim sterowniku mówisz i Twoja wypowiedź będzie czytelna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol-u 20.11.2016 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Dopisz jeszcze o jakim sterowniku mówisz i Twoja wypowiedź będzie czytelna.... A no o tym samym, o który pytałem w pierwszym poście tego tematu A powyżej sobie na to pytanie odpowiadam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.11.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 A no o tym samym, o który pytałem w pierwszym poście tego tematu A powyżej sobie na to pytanie odpowiadam:)Faktycznie....dość precyzyjnie to opisałeś. Cóż...W sąsiednim wątku byś poległ. Sam bym Cie dobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol-u 20.11.2016 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Mam pytanie czysto merytoryczne w temacie: Zastanawiałem się jaka temperatura i jak długo działająca może być niebezpieczna dla akumulacji z akubetu poklejonego grafitermem. Chętnie bym się czegoś dowiedział w tej kwestii. Ciągle jeszcze naiwnie przychodzę tu po wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts