qrko 13.11.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam.Proszę jakiegoś fachowca o opinię na temat tego zachowania (piec był ustawiony ręcznie na temp CO 47C)https://www.youtube.com/watch?v=Fzfx8lHEe1s Czy jest to:a) słynne taktowanie, którego należy unikać i jest mega szkodliwe dla kotłab) normalne zachowanie po nagrzaniu podłogówki - nagrzała się na tyle, że piec nie może jednostajnie pracować z najniższą mocą 2.5kW, więc "spowalnia" Zachowanie to występuje gdy kocioł idzie już jakiś czas i podłoga jest już ciepła. Wpierw myślałem że przyczyną tego jest to, że woda w sprzęgle connecta jest już zagrzana tak mocno, że pompka obiegu niskiej temperatury nie nadąża odbierać tego ciepła i piec zwalnia żeby nie przegrać obiegu między sobą a sprzęgłem. Niestety chyba tak nie jest. bo gdy odkręcę zawór z termostatem w connetcie na full (czyli 80C - powinien wtedy pompować ze sprzęgła tylko ciepłą, bez mieszania z obiegiem powrotnym więc zarazem odprowadzać całe ciepło z kotła) to objaw ten nie ustępuje. Drugie co mi przyszło do głowy, to że może po długim działaniu powrót jest już na tyle nagrzany, że piec to wykrywa i spowalnia? Ale to z kolei nie tłumaczy dlaczego jak zwiększę na piecu temp CO na np. 55C to dobija do 55C i już idzie równomiernie. CHYBA, że temp powrotu jest obliczana dynamicznie i np, przy ustawieniu 47 grzeje dopóki temp powrotu będzie 27*, a po nastawieniu 55 grzeje, aż otrzyma 35* na powrocie? Jeżeli tak to może powinienem jakoś zmienić te parametry żeby grzał 47, ale aż powrót osiągnie 35* a nie 27*? *tę różnicę w wysokości 20C między zasilaniem a powrotem wymyśliłem na potrzeby zobrazowania, nie mam czujnika na powrocie, więc nie mogę podać dokładnej temp. Proszę o pomoc bo nie daje mi to spokoju. Nie chciałbym żeby w pierwszym miesiącu działania kocioł wykorzystał 80% swojej żywotności na głupim włączaniu-wyłączaniu (ale jak widać na filmiku płomyk nie gaśnie podczas tego zachowania, więc to mnie trzyma przy nadziei że nie jest to szkodliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.11.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Ten kocioł posiada pompę modulowaną PWM.W standardowym ustawieniu fabrycznym prędkości pompy zmienia ona swoją wydajność liniowo odpowiednio do mocy palnika kotła z jaką ten pracuje.W podłogówce i zasilaniach niskimi temperaturami a tym samym niskimi wysterowaniami palnika pompa będzie miała małą wydajność.W ustawieniach należy przestawić prawdopodobnie dT na stałe i ustawić tam żądaną temperaturę pomiędzy zasilaniem a powrotem.Np: przy ΔT ustawionym na np. 6ºC i przy żądaniu temperatury na zasilaniu instalacji na poziomie 36ºC (wynikającej z funkcji pogodowej lub nastawy ręcznej), pompa tak reguluje przepływem, aby temperatura wody na powrocie wynosiła 30ºC Stała wartość jest przydatna w instalacjach podłogowych i takich, które powodują duże opory .Można też ustawić maksymalną prędkość pompy na stałe ale wtedy przestanie ona być energooszczędna czyli pracować bez regulacji prędkości. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 14.11.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 1. Ale czy to jest to szkodliwe taktowanie? 2. Czyli jest mniej więcej tak jak pisałem, delta T ma zbyt duza wartość, w związku z czym kocioł na powrocie ma za ciepło i przestaje na chwilę dogrzewać, żeby po chwili wykryc spadek temp, spamiętać się i dogrzać ponownie przekraczając zadane delta T. Pytanie czy jest jakaś optymalna delta pomiędzy zasilaniem a powrotem, którą powinienem zadać? Te wspomniane 6 stopni zda egzamin czy to tylko przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.11.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Taktowanie jako takie jest szkodliwe.Kocioł powinien pracować normalnie z czasami pracy i odpoczynku w miarę normalnymi bez zauważalnych wariacji.W niektórych kotłach jest możliwość ustawienia czasu blokady palnika.To służy do ograniczenia taktowania gdyż kocioł po każdorazowym wyłączeniu odlicza taki czas do ponownego sprawdzenia temperatury i załączenia.Wszystko zależy jaka duża jest podłogówka ale 5 - 6 *C możesz ustawić i testować od razu.Jeśli sytuacja będzie się nadal powtarzać to zmniejszaj różnicę temperatur.Różnica temperatur zależy od powierzchni podłogówki, rodzaju i ilości ocieplenia i innych rzeczy i nie sposób ją wyznaczyć przez forum. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 15.11.2016 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Nie zrozumiałeś mnie, chodzi mi czy taktowanie to jest cykl między całkowitym wyłączeniem palnika (znika płomyk na LCD), czy to "spowalnianie" przedstawione na filmiku już też podchodzi pod taktowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Ale na filmiku nie widzę żadnego taktowania tylko proces w którym kocioł próbuje utrzymać prawidłową ( chyba zadaną) temperaturę zasilania 45*C a nie jak jest napisane 47*C........... .Miga wskaźnik oc CO oraz przez cały czas widoczny jest wskaźnik wysterowania palnika.Jeśli to co napisałem jest prawdą bo z jakości filmiku nie można zbyt dużo wywnioskować to efekt taki może powodować tylko automatyka sterowania prędkością pompy kotła, lub też sterownik kotła i jego PID i wysterowanie palnika zmienia swoją wartość i po przekroczeniu 50*C palnik zmniejsza wysterowanie co przyczynia się do zmniejszania temperatury.Temperatura z rozbiegu osiąga jeszcze wartość 52*CKocioł ma ustawioną fabrycznie wartość dT i jak temperatura spadła do 42*C to automatyka ponownie wysterowała palnik na wyższy bieg aby ten dogrzał wodę do temperatury zadanej.Tak więc wychodzi na to że dT w kotle lub sterowniku jest ustawione na ok 10*C lub 20*C i kocioł oscyluje tak wokół temperatury zadanej. Taktowaniem nie jest cykliczne zmniejszanie i zwiększanie wysterowania palnika co jest ukazane na filmiku ale częste załączanie i wyłączanie całego kotła, lub też samego palnika, gdyż nie jest on w stanie zejść z wysterowaniem poniżej wartości konstrukcyjnej. U Ciebie płomyczek palnika widnieje cały czas a cyklicznej zmianie ulega wysterowanie palnika po lewej stronie wyświetlacza.Wskaźnik CO czyli chyba mały kaloryferek miga pod nim, po prawej stronie jest płomyczek palnika, na środku podawana rzeczywista temperatura zasilania a obok niej mniejsze cyferki po lewej stronie to zadane 45*C Bargraf czyli wskaźnik wysterowania palnika ma pewne opóźnienie w stosunku do temperatury rzeczywistej ale ogólnie mówiąc o to w tym wszystkim chodzi. Edytowane 15 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 15.11.2016 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) No to właśnie o to mi chodziło, dziękuję.PS. Ustawione było na pewno 47C,to male to jest 1.5,a nie 45 i jest to ciśnienie wody. Edytowane 15 Listopada 2016 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 15.11.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Na moje to nie jest taktowanie bo palnik caly czas swieci.Tylko pompa "wariuje" jakby nie miala plynnego przejscia tylko stopniowane obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts