rumpelek 15.11.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam, mieszkam już sobie jakiś czas, ale kilka dni temu zacząłem się zastanawiać czy ja mam dobrze zbudowaną instalację grzejną C.O. Pytanie mi się nasunęło po obejrzeniu zdjęć innych rozdzielaczy podłogowych... Generalnie nigdy jakoś nie odczuwałem by podłogówka była ciepła... pewnie gdyby nie grzejniki to albo byłaby w końcu ciepła albo bym zamarzl... sam nie wiem W każdym razie zawsze sobie to tłumaczyłem pośpiechem przy wprowadzaniu się związanym z nowym członkiem rodziny i brakiem czasu na położenie płytek... w to miejsce wylądowały panele na podkładzie specjalnym do ogrzewania podłogowego... (Takie maty z dziurkami). no i teraz generalnie zwątpiłem... bo spróbowałem zamknąć ogrzewanie grzejnikami i zobaczyć jak nagrzewa się podłogówka... ale ona w zasadzie wcale się nie nagrzewa... baaardzo wolno... Zastanawiam się w takim razie czy rozdzielacz jest zbudowany dobrze... dołożyłem do niego (tak od siebie) sterownik termostatyczny do sterowania załączeniem pompy po pojawieniu się temp. np. 30 stopni na zasilaniu... ale ona zaczęła się włączać i wyłączać (histereza około 5 stopni). zasilanie raz robi się ciepłe... po włączeniu pompy obiegowej momentalnie spada... itd... czy to tak powinno wyglądać ? w załączeniu zamieszczam zdjęcia poglądowe... pytajcie a na wszystkie pytania odpowiem... Oczywiście jeśli coś jest nie tak... to piszcie jak to poprawić najmniejszym kosztem i ingerencją. Piec gazowy. zamieszczam zdjęcia dwóch rozdzielaczy na dole... jeden to podłogówka (ten z pompą obiegową)... drugi to grzejniki. PS. pompa ma strzałkę z góry od zasilania do dołu do powrotu. chodzi na biegu I... są jeszcze II i III... który powinien być to bieg to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 15.11.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 W wolnej chwili narysuj swoją instalację. Zaznacz gdzie są grzejniki, a gdzie podłogówka. Jaki konkretnie masz kocioł gazowy? Czy masz jakieś sterowniki pokojowe? Czy jest pogodówka? PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 15.11.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jakie temp. przychodzą od kotła do układu mieszającego rozdzielacza? W Twoim rozdzielaczu, belka dolna jest prawdopodobnie belką zasilającą instalację OP, powrót do górnej belki.Zasilanie z pieca do górnego zaworu nad pompą, powrót do dolnego zaworu pod pompą. Nie pasuje mi układ termometrów - czerwony raczej na dół, niebieski na górę. Dolnym zaworem, pod pompą, możesz spróbować zwiększyć temp. zasilania instalacji OP - zrobisz to poprzez zwiększenie stopnia jego otwarcia (zwiększysz tym samym powrót do kotła oraz zasilanie z kotła - wpłynie więcej gorącej wody z kotła). Wszystko to pod warunkiem że cała instalacja jest poprawnie skonfigurowana pod kątem średnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.11.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Górna belka zasilająca, dolna belka z rotametrami to powrót.Regulator na zasilaniu uruchamia pompkę.Jeśli ze względu na histerezę pompka wariuje i się wyłącza to przełóż regulator na rurę zasilającą trochę z dala od pompki i listwy górnej.W tym miejscu zmieszany powrót nie wpływa aż tak bardzo na obniżanie temperatury.Jeśli na dojściu do listwy jest zawór bo jakoś źle widzę to brak na nim pokrętła.Jeśli pompa ma strzałkę z góry do dołu to jest odwrotnie ale to chyba błąd w opisie bo inaczej nie schładzała by zasilania i nie powodowała reakcji regulatora.Poza tym instalacja jest OK Edytowane 16 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.11.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 KAN-therm ma całkowitą rację, że termometry są zamienione, gdyż belka zasilającą jest dolna belka. Wynika to z zasady działania tego konkretnego mieszacza: Aby ten mieszacz działał poprawnie potrzebna jest wysoka temperatura czynnika na zasileniu. Dlatego pytałem o rodzaj kotła, a "KAN-therm" pytał o temperatury na zasilenia. Ten mieszacz nie sprawdzi się przy zastosowaniu kondensata. To jest klucz do rozwiązania problemu. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 17.11.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 KAN-therm ma całkowitą rację, że termometry są zamienione, gdyż belka zasilającą jest dolna belka. Wynika to z zasady działania tego konkretnego mieszacza: [ATTACH=CONFIG]373348[/ATTACH] Aby ten mieszacz działał poprawnie potrzebna jest wysoka temperatura czynnika na zasileniu. Dlatego pytałem o rodzaj kotła, a "KAN-therm" pytał o temperatury na zasilenia. Ten mieszacz nie sprawdzi się przy zastosowaniu kondensata. To jest klucz do rozwiązania problemu. Pozdrawiam GREGOR Podaj proszę przykłady mieszaczy, które nadają się do pieca kondensacyjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.11.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jedyny słuszny mieszacz do kotła kondensacyjnego (niskotemperaturowego) to taki z zaworem 3D, sterowanym bezpośrednio z kotła, na podstawie czujników: pogodowego, pokojowego i czujnika temperatury umieszczonego na listwie zasilającej mieszacza: Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 17.11.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Zdecydowanie popieram xmsg. Poniżej przykład takiego układu, gotowy do podłączenia do rozdzielacza instalacji OP. Instrukcja w linku poniżej: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/instrukcja-grupy-pompowej-K803005W-PL-EN-RU.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 17.11.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Dzięki. Przedyskutuję temat z instalatorem. Niemniej ciekawe jest to, że zrobił u mnie taki układ jak tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332693-Piec-gazowy-pod%C5%82og%C3%B3wka-grzejniki-POMOCY&p=7342412&viewfull=1#post7342412i jakoś działa. System jest w zasadzie typowy; góra grzejniki, dół podłogowe. Piec ecoTEC plus, włącza się rzadko, grzanie trwa ok. godzinę. Temperaturę bierze ze sterownika calorMATIC 470 z parteru, czyli z podłogówki. Przerwa pomiędzy załączeniem pieca to 4-6 godzin, czasem dłużej. Trochę to niekomfortowe, ponieważ podłoga staje się zimna.Temperatura ustawiona na 21 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 18.11.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Mieszacz z zaworem 3D termostatycznym niestety się nie sprawdza. Brak możliwości sterowania z kotła. Brak reakcji na zapotrzebowanie na ciepło.Przetestowałem u siebie i nie byłem zadowolony. Zamiast termostatycznego trzeba dać zwykły 3D z siłownikiem sterowanym z kotła. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 18.11.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 To znaczy, że dodatkowa pompka np. wilo, nie jest dobrym pomysłem ? Co będzie, kiedy opory przepływu przekroczą wydajność pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 18.11.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 To znaczy, że dodatkowa pompka np. wilo, nie jest dobrym pomysłem ? Co będzie, kiedy opory przepływu przekroczą wydajność pieca ? Mieszacz, to zawór i pompa, cały ten układ jest oddzielnym układem hydraulicznym. Napisałem tylko o zamianie zaworów, a pompa zostaje. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 18.11.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 W takim razie, czy proponowany właściwy układ do podłogówki, różni się tym od wspomnianego, że proponowany, grzejąc, nie zabiera wody z układu a jedynie tłoczy tylko ciepłą ?Czy dobrze rozumuję i czy to jedyna różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 18.11.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Schemat mieszacza się nie zmienia. Zmieniony ma być tylko zawór 3D termostatyczny na zawór 3D z siłownikiem sterownym z kotła. Zawór 3D termostatyczny działa tak: - ustawiamy na nim temperaturę stabilizacji temperatury, np. 38C,- jak kocioł daje na zasilenie T<38C, np 30C, to w podłogówce też będzie taka temperatura, czyli 30C- jak kocioł daje na zasileniu T>=38C, np. 42C, to zawór zmniejsza ją do zadanych 38C.- brak sprzężenia zwrotnego i reakcji na zapotrzebowanie cieplne Zawór 3D sterowany automatyką kotła: - za zaworem 3D na listwie zasilającej znajduje się dodatkowy czujnik temperatury podpięty do kotła (sprzężenie zwrotne systemu automatyki),- automatyka wylicza sobie temperaturę mieszacza z krzywej grzewczej, pogodówki, czujnika pokojowego i zadanej temperatury pomieszczenia- za pomocą mocy grzewczej i dynamicznej zmiany nastaw zaworu 3D ustawia zadana temperaturę mieszacza,- w przypadku większego zapotrzebowania na ciepło, temperatura mieszacza jest zwiększana, aby jak najszybciej uzyskać komfort cieplny. Oczywiście musimy mieć kocioł, który potrafi sterować obiegiem mieszaczowym. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 18.11.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Zawór termostatyczny który jest w moim układzie, ma na głowicy opisany zakres temperatur do 50 oC Cały czas jest maksymalnie otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 18.11.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Zawór termostatyczny który jest w moim układzie, ma na głowicy opisany zakres temperatur do 50 oC Cały czas jest maksymalnie otwarty. Czyli w zasadzie u Ciebie ten zawór termostatyczny nie pełni żadnej konkretnej funkcji regulacyjnej. Ogranicza jedynie "awaryjnie" zbyt duze temperatury w obiegi podłogówki. Jaką masz instalację? Mieszaną? Jaki masz kociołek? Jaki masz problem? Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 18.11.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Problemem jest temperatura, jaką osiąga układ. Tzn. na kotle jest przykładowo 48/50 oC a na termometrze na belce jest 30 oC. Trzymając rękę na zaworze termostatycznym, czuć wysoką temperaturę a tuż poza nim już nie, tylko ciepło. Rozumiem, że "tuż" za zaworem woda z zasilenia, jest mieszana z wodą z układu. I to mi nie pasuje. Powinno być tak,*że jak idzie z kotła woda 50 oC, to tyle ma wejść w podłogówkę. Powinno według moich oczekiwań. Z tego bierze się dość długi czas nagrzewania układu. Piec Vaillant ecoTEC plus i calorMATIC 470. Edytowane 18 Listopada 2016 przez dolby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.11.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Problemem jest temperatura, jaką osiąga układ. Tzn. na kotle jest przykładowo 48/50 oC a na termometrze na belce jest 30 oC. Trzymając rękę na zaworze termostatycznym, czuć wysoką temperaturę a tuż poza nim już nie, tylko ciepło. Rozumiem, że "tuż" za zaworem woda z zasilenia, jest mieszana z wodą z układu. I to mi nie pasuje. Powinno być tak,*że jak idzie z kotła woda 50 oC, to tyle ma wejść w podłogówkę. Powinno według moich oczekiwań. Z tego bierze się dość długi czas nagrzewania układu. Piec Vaillant ecoTEC plus i calorMATIC 470. A ile masz tej podlogowki identyczny problem mialem ja jeden hydraulik debil mi takie zamontowal a drugi stwierdził że się już nic nie da zrobić w końcu sam musiałem się za to wziąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 18.11.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Problemem jest temperatura, jaką osiąga układ. Tzn. na kotle jest przykładowo 48/50 oC a na termometrze na belce jest 30 oC. Trzymając rękę na zaworze termostatycznym, czuć wysoką temperaturę a tuż poza nim już nie, tylko ciepło. Rozumiem, że "tuż" za zaworem woda z zasilenia, jest mieszana z wodą z układu. I to mi nie pasuje. Powinno być tak,*że jak idzie z kotła woda 50 oC, to tyle ma wejść w podłogówkę. Powinno według moich oczekiwań. Z tego bierze się dość długi czas nagrzewania układu. Piec Vaillant ecoTEC plus i calorMATIC 470. Napisałem kilka postów wyżej, że ten rodzaj mieszacza nie nadaje się do kotła niskotemperaturowego. Producent podaje, ze aby działał, to musi mieć na zasilaniu ok. 75C, aby po zmieszaniu wyszło 55C. Dlaczego? Ten typ mieszacza nie potrafi pobrać 100% z zasilenia i 0% z powrotu, czyli nie mieszać. Pełne otwarcie zaworu termostatycznego daje mieszanie w proporcji 50%-50%, a z reguły jeszcze mniej z zasilenia, bo przymknięty jest zawór regulacyjny na powrocie. Czyli w Twoim przypadku mieszamy wodę o temperaturach 50C i jakieś 25C z powrotu, co w wyniku daje te ok. 30C. Masz fajny kociołek, a mieszacz do "węglowca". Zerknij na układy polecane przez producenta, tam są mieszacze z zaworami 3D sterowanymi z automatyki kotła. https://www.vaillant.pl/downloads/materia-y-szkoleniowe/podrcznik-schematw-koty-ecotec-fin-662145.pdf Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 18.11.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Dziękuję za rzeczowe objaśnienie.Pytanie, co można w tej sytuacji zrobić, poprawić, zmienić ?romano78parter ma ca. 80 m2 samej podłogówki ok. 70m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts