Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogromna prośba o wskazanie błędów w projekcie.

bebson

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, większego pojęcia nie mam o projektowaniu, jednak starałem się je nieco uzupełnić w ostatnim czasie i przynajmniej postarać się zaplanować wnętrze zgodnie z ogólnymi wskazówkami. Efektem tego jest ten mój "projekt", miałbym serdeczną prośbę o wskazanie w nim jakichś kardynalnych błędów, bo na pewno się takich nie ustrzegłem.. Dom dla rodziny 2+2, a w perspektywie 2+3.

Pytania które na tą chwilę mnie nurtują:

- gdzie w takim układzie zlokalizować kaloryfery w 2 pokojach dla dzieci i sypialni, tylko tam nie będzie podłógówki, jeśli koncepcja numer 2 to raczej pod oknami?

- czy robić przejście z garderoby do łazienki bo jest taka możliwość, skłaniam się raczej na nie, bo wiele to nie usprawni w nocnych podróżach do wc ;)

- pokoje dla dzieci to dla mnie zagadka, jeden dla dziewczynki, drugi chłopczyka, na razie niemowlaki, wydaje mi się że bardziej zrobiłem pod nastolatki niż bobo, mam ogólnie dwie koncepcje, chyba bardziej podoba mi się ta 2, ;)

- kuchnia, zlew chcielibyśmy pod oknem, po lewej kuchenka, zaraz przy wejściu lodówka, no i po prawej piekarnik plus mikrofala, przy ściance działowej kawałek blatu - jeśli chodzi o blat to tak to mamy rozwiązane w tej chwili i całkiem się to sprawdza, szczególnie że w docelowym domu będzie kuchnia zamknięta, ale jestem jak najbardziej otwarty na propozycje.

- w sypialni z drugiej wersji jest problem z ustawieniem toaletki.

http://images84.fotosik.pl/165/65e37cc81c0dd5fa.png

a tutaj wersja z trochę zmienionym wystrojem pokoi dziecięcych i sypialni:

http://images84.fotosik.pl/165/ccedf99beecfe5ddgen.png

Najbardziej mi zależy żebyście zwrócili mi uwagę na rzeczy które przysłowiowo strzeliły was w twarz, z góry wielkie dzięki!

domek.jpg

domek_v2.jpg

Edytowane przez bebson
Zdjęcia nieczytelne.

@kinka dziękuję za odpowiedź, poprawiłem się jeśli chodzi o fotki :)

- w pokojach będą panele, raczej one średnio się nadają do podłogówki, poza tym w sypialni 3/4 powierzchni będzie zajęte przez łóżko to też chyba trochę ją dyskwalifikuje, plus powolne nagrzewanie/chłodzenie, stąd doszliśmy do wniosku że tam jej nie będzie, ale nie ukrywam że jeszcze się troszkę wahamy, bo jednak znajomi którzy się niedawno pobudowali i zrobili ogrzewanie podłogowa tak jak my planujemy teraz żałują i radzą robić wszędzie, niestety takich co mają wszędzie nie mamy.. :)

- wiatrołap faktycznie nie za duży ale szafa w nim jest w lewym górnym rogu, ma 1.2m na 0.4m głębokości,

- kotłownia to jednocześnie pralnia ;) będziemy ogrzewać gazem,

- czyli sypialnia wersja 1 jeśli dobrze rozumiem? tylko w którym miejscu wtedy dać grzejnik?

- kuchnia w miarę ok? :)

Ewentualnie wrzucam jeszcze sam projekt w homestyler:

http://www.homestyler.com/floorplan/?assetId=1d8cd248-c5d7-4887-8c2f-119457bd1a5b#.WCtacXWAYwY.email

- w pokojach będą panele, raczej one średnio się nadają do podłogówki,

Panele bardzo się nadają do podłogówki, szczególnie z odpowiednim podkładem. To że się nie nadają to jeden z mitów budowlanych. Rób wszędzie podłogówkę. Dopiero poznaję jej zalety. Wad nie widzę ....

W łazience okien brak, za to w pralni-kotłowni aż 2...

Czy nie można łazienki i kotłowni zamienić miejscami? Czy kotłownia musi być taka duża?

Czy nie lepiej zrobić jedną łazienkę przy sypialni na wyłączny użytek rodziców? A dzieciom (i gościom) z podwójną umywalką...

Po co szafa w korytarzu przy garderobie? Lepiej powiększyć garderobę.

Gdzie dzieci będą trzymać ubrania?

Gdzie w przyszłości zamieszka 3. dziecko?

Edytowane przez joliska

Sypialnie zaaranżowane fatalnie!

Sypialnia rodzicielska to jakaś kpina funkcjonalna. Wygodniejszą miałam w moim dawnym blokowym mieszkaniu.

Brak w wiatrołapie miejsca na normalnej szerokości szafę.

Miejsce pod schodami zmarnowane.

Kuchnia - układ mebli na pewno do zmiany.

Ja mam panele i podłogówkę. Podłogówce nie przeszkadzają ani panele ani łózko.

Jedyny "problem" to powolne nagrzewanie się. Tylko, że podłogówkę włącza się i zapomina o niej do wiosny.

Tym się nie steruje jak kaloryferami - wychodząc z domu skręca temperaturę.

Dom ma stale tę samą temperaturę (ewentualnie z dobowymi wahaniami +/- 2 stopnie, jeśli chcesz noc chłodniejszą), więc jakie ma znaczenie to, ze się nagrzewa w ciągu 4 godzin a nie w godzinę?

Jeśli chodzi o podłogówkę to tak wyczytałem gdzieś na stronie muratora, wtedy to wydawało mi się sensowne, teraz zaczynam się mocno wahać po tym co czytam, czyli opinie wasze plus znajomych o których pisałem wyżej.. Zatem jeśli tylko podłogówka to robić w ogóle wyjścia na kaloryfery czy zupełnie je sobie darować?

@joliska w kotłowni jest jedno okno, drugi otwór to drzwi do garażu. Mi osobiście zupełnie nie przeszkadza brak okien w łazienkach, żonie też, wiec dla nas to na prawdę nie jest problem.

W zamyśle dla gości jest łazienka_2, może tam też wstawić podwójną umywalkę? Łazienka w sypialni tylko dla rodziców jest na pewno kusząca ale nie bardzo potrafię sobie wyobrazić gdzie mogłaby się znajdować jeśli pod sypialnią jest garderoba.

Szafa w korytarzu miała być właśnie dla dzieci na ubrania, ale może faktycznie lepiej zaplanować w obu pokojach jakąś szafę i każde będzie miało swoją, plus my większą garderobę! :)

Schodów na razie nie ma i nie zapowiada się żeby w przeciągu najbliższych lat były, zaznaczyłem jedynie gdzie jest zaplanowana przestrzeń na nie.

Generalnie dom jest już w stanie surowym, ścianki działowe można jeszcze przesunąć, tak samo chyba okna, jeśli ktoś z was ma inny pomysł na rozplanowanie pokoi to będę wdzięczny, mi obecne wydawało się odpowiednie, ale teraz zaczynam się zastanawiać..

Co do sypialni to nie mam kompletnie pomysłu, wydawała mi się opcja nr 1(czyli ta z nogami w łóżku w kierunku drzwi na korytarz)całkiem sensowna..

Ile powinna mieć głębokości szafa w wiatrołapie? Zawsze mogę przesunąć lekko drzwi w lewo i zmieścić ją na całej ścianie po prawej tak jak poniżej:

http://images82.fotosik.pl/168/ca41be04d51aa57bgen.png

Normalnej szerokości szafa ma 60 cm głębokości. Przy systemie przesuwnym + 8-10 cm na szyny

Masz za wąskie przejście między łóżkiem a ścianą w sypialni rodzicielskiej - przejść się da, ale wygoda jak w ciasnych blokowych sypialniach.

O tym, że jest za wąsko świadczy chociażby otwieranie drzwi pokoju na zewnątrz (czyli też niewygodnie)

Łózko przy drzwiach z drugiej wersji to katastrofa.

Po co dwie umywalki w łazience gościnnej? goście mają symultanicznie korzystać?

@kinka dziękuję za odpowiedź, poprawiłem się jeśli chodzi o fotki :)

- w pokojach będą panele, raczej one średnio się nadają do podłogówki, poza tym w sypialni 3/4 powierzchni będzie zajęte przez łóżko to też chyba trochę ją dyskwalifikuje, plus powolne nagrzewanie/chłodzenie, stąd doszliśmy do wniosku że tam jej nie będzie, ale nie ukrywam że jeszcze się troszkę wahamy, bo jednak znajomi którzy się niedawno pobudowali i zrobili ogrzewanie podłogowa tak jak my planujemy teraz żałują i radzą robić wszędzie, niestety takich co mają wszędzie nie mamy.. :)

- wiatrołap faktycznie nie za duży ale szafa w nim jest w lewym górnym rogu, ma 1.2m na 0.4m głębokości,

- kotłownia to jednocześnie pralnia ;) będziemy ogrzewać gazem,

- czyli sypialnia wersja 1 jeśli dobrze rozumiem? tylko w którym miejscu wtedy dać grzejnik?

- kuchnia w miarę ok? :)

Ewentualnie wrzucam jeszcze sam projekt w homestyler:

http://www.homestyler.com/floorplan/?assetId=1d8cd248-c5d7-4887-8c2f-119457bd1a5b#.WCtacXWAYwY.email

Mieszkam od 5 miesięcy w nowym domu,gdzie wszędzie jest podłogówka,u góry panele,na dole gres i nie wyobrażam sobie jej nie mieć.Cieszę się,że namówiłam na to męża,bo to nasz nr 1 jeśli chodzi o dobre decyzje budowlane,a 2 to rolety zewnętrzne.

Chyba mnie przekonaliście z podłogówką na całości :) Tylko powiedzcie jeszcze czy robiliście jakieś wyjścia na grzejniki czy tylko i wyłącznie podłogówka?

@Elfir myślę że zmieszczę szafę o wymiarach jak mówisz na prawej stronie wiatrołapu, robić ją po całej długości czy np. do połowy? Czy da się według Ciebie coś z tą sypialnią zrobić? Łóżko które naniosłem jest całkiem spore - 2.4m długości na 2.24 szerokości, może mniejsze jakieś bardziej się sprawdzi?

Ale po co wyjścia na grzejniki? Musiałbyś dublować instalację, bo woda do podłogówki jest za zimna dla grzejników.

Jedynie w łazience elektryczna suszarka do ręczników może się przydać.

Sypialnia - znajdź łóżko, jakie planujesz tam wstawić i zobacz jego rzeczywiste wymiary podane przez producenta.

Szafa - policz ile macie kurtek, płaszczy i zobacz ile miejsca zajmują. Do tego zapas na odzież ewentualnych gości.

Mi rzuciła się w oczy przede wszystkim mała funkcjonalność kuchni - czy koniecznie potrzebujesz tam dodatkowego stołu z krzesłami? Bardzo to utrudni dostęp do szafek w prawym górnym rogu, a siedzieć się tam też wygodnie nie da. Może lepiej sprawdził by się blat i stołki barowe? Poza tym lodówka jest bardzo daleko od zlewu, co nie jest zbyt wygodne.

Jeśli chodzi o pokoje dzieci, to szafy zaplanuj w nich, a nie w holu. Jeśli dzieci są bardzo małe, to skoncentowałabym się raczej na niskich meblach z miejscem na zabawki i dużej przestrzeni na podłodze, bo biurka będą im potrzebne najwcześniej za jakieś pięć lat.

Dzięki za wszystkie wskazówki!

Pomierzyłem łóżko u teściowej bo mają wielkie i wyszło jeszcze mniejsze niż naniosłem teraz, a z tym wygląda to już nie tak ciasno chyba, no i drzwi mogłyby otwierać się do wewnątrz sypialni.

@Krajzega pokoje starałem się już bardziej perspektywistycznie ustawić :)

Pozbywając się miejsca na szafę w korytarzu powiększy nam się garderoba i teraz przyszedł mi do głowy być może bardzo głupi pomysł, aby spróbować tam jednak urządzić łazienkę razem z garderobą tak jak na poniższym obrazku, w domu będzie wentylacja mechaniczna więc wilgoć stamtąd powinna wyciągnąć, ewentualnie jeszcze można by oddzielić to od siebie ścianką równoległą do osi korytarza Jak sądzicie?

http://images84.fotosik.pl/168/fb7104f7ac73e0c0.png

Chyba nigdy nie zrozumiem po co ludziom łazienka w sypialni.Jedno śpi a ty robisz k.......ę ,potem spuszczasz wodę i budzisz małżonka,i jeszcze te zapachy :no:

Zrób normalną garderobę(żona na pewno się ucieszy),która pomieści wszystko a dwa kroki dalej i tak jest łazienka.:yes:

http://images82.fotosik.pl/172/4d547fd83076e40bmed.jpg

http://images84.fotosik.pl/171/e5b9cdc37d19b1fdmed.jpg

Edytowane przez kinka