przemkow91 15.11.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam, im więcej tematów czytam tym większy mam mętlik w głowie.Co wybrać do ogrzewania CO i CWU? Przedstawię sytuację, dom dopiero w trakcie budowy jednak nie przemyślałem pewnych rzeczy wcześniej. Budowany obiekt to dom w Miłowonkach 2 z Archonu Wykonanie:Fundamenty ocieplone - 10cmŚciany Porotherm 24, docieplone styropianem grafitowym Termo Organika Termonium Plus Fasada 031 - 15cm,Poddasze piana 20-30cm,Podłoga 12cm, Okna 3 szybowe, 7 komorowe, DAKO DPQ-82Ogrzewanie po całości podłogowe,Wentylacja grawitacyjnaKomin w kotłowni, Nie do końca przemyślana ponieważ na etapie budowy wszystko szybko się posuwało do przodu że kominy wentylacyjne i opałowe już wybudowane.Jednak teraz analizuje i zdobywam wiedze i nadal nie wiem co bd korzystniejsze w moim przypadku. Cieplowlaściwe.pl mówi to. Jednak wymiana doświadczeń i wybór źródła ciepła mówi: 1. Piec na pellet - Do CO i CWU2. Powietrzna pompa ciepła - Do CO i CWU3. Piec na pellet - CO, i PPC - CWU (w okresie letnim) Nie mam wybranego żadnego konkretnego modelu i firmy, gruntowna pompa to zbyt duży wydatek. Dodam że lubię bardzo ciepło w domu, a zbiornik na CWU będzie 300l, wentylacje mechaniczna raczej przekreślam. Dodam, że świadomie akceptuję wnoszenie opału/wyrzucanie popiołu i tego w moich obliczeniach nie uwzględniam. Proszę o opinie i pomoc w dokonaniu wyboru i mocy urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 15.11.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ja akurat mam jedno i drugie.PC - wygoda, zero obsługiKoszty kolego wyżej opisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) IMO teraz, to już ekonomia nie będzie kryterium decyzyjnym - wyjdzie podobnie, zależnie od wybranych opcji i przewidywanego okresu użytkowania.Przy PC trzeba będzie wydać trochę więcej na starcie za to energia będzie trochę tańsza*. Więc im więcej ciepła trzeba, tym szybciej wyjdzie na tańsze rozwiązanie. Ale to pewnie kilkanaście lat. Więc kryterium decyzyjne, to dla mnie w tym momencie byłaby wygoda. Gdyby to zrobić wcześniej i zrezygnować z komina - już koszty instalacji byłyby podobne i od razu (albo bardzo szybko) PC wyszłaby taniej. Łączenie pelletu z PC można przeliczyć. Ale musiałoby być duże zużycie wody latem, żeby się to opłaciło. Szybciej myślałbym o solarach do CWU. Zwłaszcza, jak znajdzie się jakaś dopłata. *ale na 10gr/kWh średnio w roku bym nie liczył. Raczej dobre kilkanaście groszy. Bo COP wcale tak pięknie nie wyjdzie, jak zdecydowana większość ciepła będzie na CO i to im niższa temperatura, tym więcej. A i kupno pompy co przy -20 da te 9kW sprężarką IMO nie ma sensu ekonomicznego - dużo droższa pompa. Więc lepiej trochę słabszą i użyć przez te kilkadziesiąt godzin w roku grzałki i/lub włączyć częściowo w droższej strefie. Edytowane 15 Listopada 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 15.11.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 przemkow mam podobne rozterki i komin myślałem na początku o kotle na pellet red 15kW zapotrzebowanie moje to 5,4KW ten kocioł modulacje ma od 3,7kW więc musiał by stać bufor, jeśli 1000 l to już koszt 4,5-6 tys. a sam kocioł 13tys, coraz bardziej zastanawiam się nad pc + w sypialniach klimakonwektory żeby chłodzić latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 19215kWh/4780kWh=COP4,01.1481zł/19215kWh=0,07zł/kWh13670kWh/3875kWh=COP3,52.W obu przypadkach Panas T-CAP 9kW Pogratulować COP. Lepsze, niż przedstawia producent (pewnie miał gorsze urządzenia pomiarowe). To ta pierwsza kolumna? Przy -7 producent podaje COP 2,85 przy grzaniu do 35*. Więc dla CWU mniej. Ale tu wypadałoby celować w tę większą (oczywiście po dokładniejszym policzeniu OZC) a tam COPy niższe. http://images.climate-data.org/location/764743/climate-table.png Tabelka dla Kielc - http://pl.climate-data.org/location/764743/ Więc uśredniając nie liczyłbym na COP przy tej PC PW z drugiej kolumny przy domu z tematu na znacząco większy, niż 3. Grzanie tylko w tańszej strefie oznacza, że większość ciepła jest produkowana bliżej tej minimalnej temperatury (w nocy). Co też nie poprawia COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.11.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Błędne założenia. Temperatur zasilania w moim domu wynosi standardowo 30*. Przy spadku temp. zewn.do -5* podnoszę ją do 31. Poniżej -10 temp. zasilania wynosi 32. Raz, przy -17 podniosłem do 33. Tu Tabelka z tego samego źródła dla Opola. Jaki jest COP przy temp. górnego źródła 30*? Pozdrawiam Pratchawiec . Edytowane 15 Listopada 2016 przez Pratchawiec Dodanie obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2016 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Błędne założenia. Temperatur zasilania w moim domu wynosi standardowo 30*. To nie jest wątek o Twoim domu. Ani o Opolu, tylko o Kielcach. Edytowane 16 Listopada 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 16.11.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) 1.Inwestycja ok.15tys.zł,koszt eksploatacji ok.0,20-0,22zł/kWh 2.Inwestycja ok.20-25tys.zł,koszt eksploatacji 0,10zł/kWh 3.głupota *ale na 10gr/kWh średnio w roku bym nie liczył. Raczej dobre kilkanaście groszy. Bo COP wcale tak pięknie nie wyjdzie, jak zdecydowana większość ciepła będzie na CO i to im niższa temperatura, tym więcej. A i kupno pompy co przy -20 da te 9kW sprężarką IMO nie ma sensu ekonomicznego - dużo droższa pompa. Więc lepiej trochę słabszą i użyć przez te kilkadziesiąt godzin w roku grzałki i/lub włączyć częściowo w droższej strefie. Czytam czytam i mam jeszcze większy mętlik, jednak raczkuję w tych tematach. Od czego zacząć aby dobrze dokonać wyboru i dobrze dobrać moc pompy/kotła. Dokładne OZC? (u kogo mogę taki zrobić) Koszty eksploatacji pompy będą niższe jednak jeśli o 10gr/kWh to czy warto dokładać do inwestycji 10tyś, okres zwrotu będzie chyba bardzo długi/i czy pompa przez tyle będzie bezawaryjna? Edytowane 16 Listopada 2016 przez przemkow91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.11.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 To nie jest wątek o Twoim domu. Ani o Opolu, tylko o Kielcach. Komentujesz wysokość COP mojego domu, który jak wynika z moich danych stoi w Opolu. Wątek do tyczy zużycia prądu przez PC. Jak chcesz pisać o Kielcach, przenieś się na jakiś portal regionalny, najlepiej folklorystyczny. PS żeby nie było; Lubię Kielce, a zwłaszcza okolice. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 16.11.2016 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 O okres zwrotu chodziło o różnicę w cenach: zakup pieca na pellet + koszty eksploatacyjne = zakup pompy+okres bezawaryjnej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 16.11.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Dobre kotły na pelet są drogie. Musisz liczyć ok. 10-14 kPLN za średnią półkę.Można Lechma za 8500 zł., ale ma mały zasobnik i jest krótko na rynku by coś o nim powiedzieć (choć na forum jest o nim wątek, poszukaj). Jak chcesz grzać peletem:1 zrób grubą wylewkę pod OP (10-12 cm) - chyba, że już jest zrobiona cieńsza, 2. duży zasobnik na CWU np. 300 l, 3. dobierz kocioł z dobrym sterowaniem i postaraj się tak dobrać parametry, by kocioł załączał się 2 lub 3 razy na dzień i na CO i na CWU (niech wylewka akumuluje ciepło) - kocioł najwięcej zjada paliwa na uruchomienie, Jak PC PW to roześlij pytanie, pojeździj i negocjuj cenę. Przy tanim kotle na pelet oszczędzisz te 10.000 zł., przy średnim ze 6000 zł., przy drogim wcale - względem PC PW.Dla ustalenia ceny wytworzenia 1 kWh ciepła z peletu przyjmij średnio 4 kWh z 1 kg paliwa. Zobaczyć po ile u Ciebie jest pelet i policz sobie. (przy 1000 zł. za kg wychodzi 0,25 zł.)/ Pamiętaj również, że PC pozwoli Ci chłodzić albo samą wylewkę albo za pośrednictwem klimakonwektorów. Udanego wyboru, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 20.11.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Rowniez jestem zainteresowany tym tematem. Zakladajac:1. Kociol na pellet kostrzewa mini bio 10kw za cene 7000 + ok 5000 wyposazenie kotlowni co daje ok 120002 pompa ciepla p/w panasonic z wyposazeniem kotlowni za ok 26000.Roznica ok. 14tys po jakim czasie by sie zwrocila instalujac pompe?Wiadomo ze pompa jest bezobslugowa. Przy pelecie pozostaje zasypywanie kotla + wybieranie popiolu co jakis czas. Kominy juz wymurowane.Ogrzewanie wszedzie podlogowka.Czy oplaca sie montowac pompe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 20.11.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Powiem szczerze, że dziwię się ludziom którzy rozważają w nowych domach coś takiego jak "pellet" nie mówiąc o "ekogroszku" mając tanie źródło ciepła w postaci pompy ciepła. Nie myśl tylko o pieniądzach ale też o kosztach użytkowania typu: miejsce na pellet, czas potrzebny do załadunku, koszta ekologiczne itp. Wybór powinien być prawie zawsze jeden pompa i nic innego. Dorzucasz sobie fotowoltaikę i zapominasz o wszelkich kosztach, prąd sobie sam sobie wyprodukujesz i zużyjesz a pelletu sam raczej sobie nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Rowniez jestem zainteresowany tym tematem. Zakladajac: 1. Kociol na pellet kostrzewa mini bio 10kw za cene 7000 + ok 5000 wyposazenie kotlowni co daje ok 12000 2 pompa ciepla p/w panasonic z wyposazeniem kotlowni za ok 26000. Roznica ok. 14tys po jakim czasie by sie zwrocila instalujac pompe? Wiadomo ze pompa jest bezobslugowa. Przy pelecie pozostaje zasypywanie kotla + wybieranie popiolu co jakis czas. Kominy juz wymurowane. Ogrzewanie wszedzie podlogowka. Czy oplaca sie montowac pompe? Tanio coś ten kocioł, aby on z zasobnikiem? I chyba nie jest to najlepszy przykład kotła.... Jak już to może Biawar Pellux 12 kW? Kosztuje ok. 10 kPLN (zależy od zasobnika, który możesz sobie dobrać wielkością). Jak dodasz dobry zasobnik na CWU, wyposażenie kotłowni i montaż, to zrobi Ci się różnica ok. 10 kPLN do Panasonica. Czy opłaca się PC? Zależy od bardzo wielu czynników, w pierwszej kolejności, ile Twój dom potrzebuje energii na CO i CWU? Zakładając jakieś 15.000 kWh: pelet od 3000 zł.(przy 800 zł. za tonę) do 3750 zł. (przy 1000 zł. za tonę) - a i to myślę dopiero w drugim sezonie (w pierwszym będziesz walczyć z ustawieniami, zakupami dobrego peletu, wilgocią w domu) PC PW od 1500 do 2000 zł.(zależy od ceny prądu, akumulacyjności wylewki i budynku, stopnia wykorzystania taniej taryfy) Przyjmując ostrożnie ok. 1000 zł. różnicy na plus dla PC tzw. zwrot (okropne słowo, kompletnie nie na miejscu - ale nic lepszego do wyobraźni nie przemawia) nastąpi po ok. 10 latach. A myślę, że wcześniej. Dorzucasz sobie fotowoltaikę i zapominasz o wszelkich kosztach, prąd sobie sam sobie wyprodukujesz i zużyjesz a pelletu sam raczej sobie nie zrobisz. Nie ma tak prosto, że tylko PC... A co do paneli FV to przecież można sobie kocioł peletowy podpiąć pod duży bufor, do którego będą zamontowane grzałki zasilane z dachu. Więc nie trzeba produkować peletu, by obniżyć rachunki i w tym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Powiem szczerze, że dziwię się ludziom którzy rozważają w nowych domach coś takiego jak "pellet" nie mówiąc o "ekogroszku" mając tanie źródło ciepła w postaci pompy ciepła. Nie myśl tylko o pieniądzach ale też o kosztach użytkowania typu: miejsce na pellet, czas potrzebny do załadunku, koszta ekologiczne itp. Wybór powinien być prawie zawsze jeden pompa i nic innego. Dorzucasz sobie fotowoltaikę i zapominasz o wszelkich kosztach, prąd sobie sam sobie wyprodukujesz i zużyjesz a pelletu sam raczej sobie nie zrobisz. Częściowo masz rację, ale tylko częściowo- w mieście, przy braku własnych zasobów - ino pompa, lub coś podobnego. Ale pelletu akurat bym nie skreślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 23.11.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Jak ktoś mieszka na wsi to może i sobie wyprodukuje pellet (pomijając koszt pelleciarki) potrzebuje na nią jednak miejsca itp. Co do paneli PV nie FV. W zimie mało jest słońca aby ci nagrzały bufor więc niska byłaby efektywność takiego rozwiązania, zaś wpinająć się do sieci naprodukuję sobie prądu w miesiącach letnich a odbiorę sobie to za darmo w zimie wtedy kiedy mi będzie potrzebny i nawet nie trzeba się będzie bawić w II taryfę tylko pc chodzi wtedy kiedy jest potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 24.11.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Co do paneli PV nie FV. W zimie mało jest słońca aby ci nagrzały bufor więc niska byłaby efektywność takiego rozwiązania, zaś wpinająć się do sieci naprodukuję sobie prądu w miesiącach letnich a odbiorę sobie to za darmo w zimie wtedy kiedy mi będzie potrzebny i nawet nie trzeba się będzie bawić w II taryfę tylko pc chodzi wtedy kiedy jest potrzeba. Mam nadzieję że Twoje teorie się sprawdzą. Mam założone panele o mocy 3,2kW od 08.07. Do 31.10. wyprodukowały wg wewnętrznego licznika 1281kW. Licznik założony przez Tauron 01.07.(myślę że dla uproszczenia obliczeń te 8 dni różnicy nie zrobi) wskazuje że pobrałem z sieci 1352kW a oddałem do sieci 931kW. Wychodzi że na bieżąco zużyłem z fotowoltaiki 350kW. Założyłem podlicznik na pompę ciepła w dniu uruchomienia C.O. tj 24.09. Do 31.10. pompa pobrała 390kW. Wg nowej ustawy mamy roczny okres rozliczeniowy oraz prawo odbioru 80% tego co do sieci się oddało. Wiem że najlepiej jest zużywać prąd na bieżąco, ale w okresie największej produkcji najczęściej nas nie ma. Pewnie można ustawiać pralki zmywarki na konkretną godzinę ale na razie tego nie robię. Mam taryfę G11 więc pompa też grzeje kiedy jest potrzeba. Więcej będę mógł powiedzieć po roku użytkowania jak się wszystko zsumuje. Trochę się rozpisałem i chyba nie w odpowiednim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Mam nadzieję że Twoje teorie się sprawdzą. Mam założone panele o mocy 3,2kW od 08.07. Do 31.10. wyprodukowały wg wewnętrznego licznika 1281kW. Licznik założony przez Tauron 01.07.(myślę że dla uproszczenia obliczeń te 8 dni różnicy nie zrobi) wskazuje że pobrałem z sieci 1352kW a oddałem do sieci 931kW. Wychodzi że na bieżąco zużyłem z fotowoltaiki 350kW. Założyłem podlicznik na pompę ciepła w dniu uruchomienia C.O. tj 24.09. Do 31.10. pompa pobrała 390kW. Wg nowej ustawy mamy roczny okres rozliczeniowy oraz prawo odbioru 80% tego co do sieci się oddało. Wiem że najlepiej jest zużywać prąd na bieżąco, ale w okresie największej produkcji najczęściej nas nie ma. Pewnie można ustawiać pralki zmywarki na konkretną godzinę ale na razie tego nie robię. Mam taryfę G11 więc pompa też grzeje kiedy jest potrzeba. Więcej będę mógł powiedzieć po roku użytkowania jak się wszystko zsumuje. Trochę się rozpisałem i chyba nie w odpowiednim wątku. Hej mam szybkie pytanie dot FV : te 80% do odbioru to z przesyłem czy tylko odnosi się do kosztów samej energii ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 24.11.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Hej mam szybkie pytanie dot FV : te 80% do odbioru to z przesyłem czy tylko odnosi się do kosztów samej energii ? pzdr Siemka. Z tego co wiem to z przesyłem. Choć jak będzie to będę wiedział jak dostanę rozliczenie. W tym kraju ciągle przy tej ustawie ktoś majstruje. Podobno obecna wersja jest korzystniejsza. (pkt 7.) http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/22261/system-opustow-korzystniejszy-od-taryf-gwarantowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Siemka. Z tego co wiem to z przesyłem. Choć jak będzie to będę wiedział jak dostanę rozliczenie. W tym kraju ciągle przy tej ustawie ktoś majstruje. Podobno obecna wersja jest korzystniejsza. (pkt 7.) http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/22261/system-opustow-korzystniejszy-od-taryf-gwarantowanych Dzięki-zimą będę miał co drążyć. Oprócz samych stawek muszę przekalkulować finansowanie tematu (ok 50m2 dachu dwuspadowego na szopce - ok 8kWp)- czy jakaś dotacja z NFOŚ , czy lepiej system gospodarczym (o ile to możliwe...) Dla mnie osobiście jeśli FV to tylko w net meteringu (akumulatory nie wchodzą w grę) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts