daniel1205 24.01.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Pytanie czy muszą powalać sprawnościami i osiągami. Najlepsze urządzenie zamontowane źle będzie działało beznadziejnie, a średnie urządzenie zrobione dobrze będzie działało dobrze . Czy ktoś liczył z was drodzy forumowicze jak wpływa sprawność COP na koszty eksploatacji w domku jednorodzinnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.01.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 ON OFF czy inwerter? Oczywiście że on off po pierwsze jest tańszy Wasz cennik mówi coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.01.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 I już wyjaśniam: oczywiście bufor przy on off jest prawie zawsze niezbędny bardzo zła odpowiedź (IMHO), chyba że się czegoś dowiem nowego odnoszę wrażenie, że jeszcze długa droga przed wami, żeby dorównać innym polskim producentom (opisywanym tutaj na forum, g-w na pewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel1205 24.01.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Do jakich urządzeń się porównujemy cenowo ? bo jeśli do jednostek split lub klimatyzacyjno-pompowych to tutaj nie damy rady ( wszystkie te jednostki są produkowane w 2 fabrykach w Malezji koszty są nieporówanywalnie niższe niż w Polsce. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Patrz post 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel1205 24.01.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Prawie zawsze i napisałem o połaczeniu szeregowo równoległym chyba ze to nie robi różnicy a wydaje mi się że jest kolosalnaProszę napisz jakie to rozwiązania stosujecie bez bufora przy pompach powietrznych i co z defrostem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Pawko_ czy zdecydowałeś ie już na jakaś konkretną pompę. Chodzi mi o rodzaj DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 25.01.2017 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o ankietę, którą przesłałem do gminy to wpisałem, że interesuje mnie pompa powietrze/woda i panele FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.01.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 U mnie w gminie rzekomo można uzyskać dofinansowanie na wymianę kotła tylko na kocioł lepszej klasy, PC odpada - można to gdzieś jeszcze zweryfikować - urząd nadrzędny (jaki) ? Ankiety zbierane w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.03.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Stoje przed podjęciem decyzji, panele fotowoltaiczne (zdecydowany) + pompa ciepła (rozważam) mam kilka szczegółów i wycen. Panele Aleo S19 Zestaw o mocy 5.8kWp Panele Aleo S19 290WCena bez dopłaty 34975 , z dopłata 11000 + 1400zł projekt. = 12400złRachunek za prąd, rocznie ponad 2000zł, teoretycznie zwrot po 6 latach. Instalacja przewymiarowana, powinna spłacić się szybciej Zestaw o mocy 9,28kWpCena bez dopłaty 35644zł, z dopłatą 16.300zł +1400zł projekt = 17.700zł Pompa ciepła 16.9kW STAir EVI 16 Cena bez dopłaty 47000, po dopłacie 14300zł Czy waszym zdaniem warto iść w pompę ciepła powietrze woda, która ma być zasilana całkowicie bez kosztów za prąd, Czyli z nadwyżki wyprodukowanej w słoneczne dni.Jak trwałe sa takie pompy, jakie koszty eksploatacyjne, przeglądy ? ktoś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Pompa ciepła 16.9kW? Dom ma 300 - 400m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 23.03.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 powierzchnia ogrzewana jest mniejsza , około 160m2Obecnie mam kocioł defro AKM2 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Jaką masz izolacje podłogi/ścian/strop/dach ? Kiedy budynek budowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 23.03.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Stoje przed podjęciem decyzji, panele fotowoltaiczne (zdecydowany) + pompa ciepła (rozważam) mam kilka szczegółów i wycen. Panele Aleo S19 Zestaw o mocy 5.8kWp Panele Aleo S19 290W Cena bez dopłaty 34975 , z dopłata 11000 + 1400zł projekt. = 12400zł Rachunek za prąd, rocznie ponad 2000zł, teoretycznie zwrot po 6 latach. Instalacja przewymiarowana, powinna spłacić się szybciej Zestaw o mocy 9,28kWp Cena bez dopłaty 35644zł, z dopłatą 16.300zł +1400zł projekt = 17.700zł Pompa ciepła 16.9kW STAir EVI 16 Cena bez dopłaty 47000, po dopłacie 14300zł Czy waszym zdaniem warto iść w pompę ciepła powietrze woda, która ma być zasilana całkowicie bez kosztów za prąd, Czyli z nadwyżki wyprodukowanej w słoneczne dni. Jak trwałe sa takie pompy, jakie koszty eksploatacyjne, przeglądy ? ktoś coś ? już Ci pisałem na twarzoksiążce że najpierw najlepiej zrobić OZC, które ogólnie wskaże zapotrzebowanie do zapotrzebowania dobierasz pompkę (tak skrótowo, fachowcy nie bijcie ) strasznie droga ta pc, w porównaniu do np. 9 kw panasa czy samsunga... czort wie czy potrzebujesz az tak mocną, tego nie da się porównać do posiadanego kociołka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.03.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Witam ,nawet jak będzie już OZC , to nadal będzie cyrk z mocami PC-przecież już od kilku lat nie ma problemu z pracą PC w niskich temp (nawet bez grzałki).Problem jest tylko z mocą znamionową , tj dla jakiej temperatury zewnętrznej -dlatego mamy oferty do tego samego domu (zakładam poprawny dobór) z różnymi mocami.O typoszeregach nie wspomnę...Mylący jest jeszcze dobór mocy dodatkowej pod CWU , szczególnie jeśli obciążenie cieplne jest ok 7 kW - nie rozumiem po co jeszcze dodawać mocy do CWU przy np 200 ltr i trzech osobach , jeśli PC działa w trybie tylko CO lub tylko CWU ? Większa moc dla podłogówek w T2 jest oczywiście zrozumiała. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 23.03.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 już Ci pisałem na twarzoksiążce że najpierw najlepiej zrobić OZC, które ogólnie wskaże zapotrzebowanie do zapotrzebowania dobierasz pompkę (tak skrótowo, fachowcy nie bijcie ) strasznie droga ta pc, w porównaniu do np. 9 kw panasa czy samsunga... czort wie czy potrzebujesz az tak mocną, tego nie da się porównać do posiadanego kociołka... mam budynek podpiwniczony gdzie także działa ogrzewanie, niestety kaloryfery, garaż kaloryfery, i do tego około 150m2 w podłogówce. Ocieplenie 15cm styro, , garaż 10cm styro, piwnica 5cm styrodur. Podłoga w piwnicy bez ocieplenia. Obecnie rocznie wydaje ponad 2000zł na prąd i ok 2000zł na ogrzewanie ( miał ) Czyli koszt 4000zł rocznie. czyli wychodzi że inwestycja zwróci sie po 8 latach, o ile nie będzie potrzebny serwis pompy od Silesia Term. Na pompie mają ogromny zysk, Ceny są z montażem, zasobnikiem wody 300L itp. Cena może ulec zmniejszeniu, to maksymalna możliwa wartość uwzględniająca skomplikowany montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 23.03.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 zacne ceny mają w Silesia Term 3 lata produkują pompy na które dają 5 lat gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Areckii 23.03.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Witam wszystkich, Ja również stoję przed takim dylematem jak marxxx lub pawko. Decyzję muszę podjąć do kilku dni. Wstępnie zakładałem ogrzewanie gazowe aczkolwiek pod uwagę biorę również bufor grzany grzałkami na nocny prąd (śląsk) - muszę zgłębić to zagadnienie, ponieważ obawiam się zbyt wysokich rachunków za 150m użytkowych. Aktualnie dylematy zostały zmącone, ponieważ również dowiedziałem się o dotacjach w wysokości realnych 69% na zakup pompy ciepła i fotowoltaiki. Dostałem wycenę fotowoltaiki Aleo. Raczej mocno przewymiarowaną. Kwota 49 tyś za 28 sztuk paneli. Po dotacji 15 tyś do zapłaty. Prośba do Was o pomoc w wyborze mocy pompy. Podobnie jak u poprzedników zanosi się na Silesia Term, aczkolwiek to jeszcze nie przesądzone i mam nadzieję, że stowarzyszenie dogada się z inną firmą. Aktualnie zaproponowano mi ST AIR 10 Kw. Cena z montażem 30000 zł. Po dotacji 10000 zł Zastanawiam się czy ST AIR 8 Kw nie byłaby rosządniejsza ? Link do cennika: https://drive.google.com/file/d/0B6sMSBKVixopTWVyb1A1R1NXRkxFQVJ3d2ZIUVVHbUtDeDVZ/view Dodaje swoje wyniki z OZC, które majaszanse być zaniżone do ok 7000 kWh/rok przy zniwelowaniu 2 mostków. Z góry dziekuję za opinie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 23.03.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Ciekawe jaką mają moc przy -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 23.03.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 zacne ceny mają w Silesia Term 3 lata produkują pompy na które dają 5 lat gwarancji? Pompy produkują raczej od roku wcześniej byli dystrybutorem HOT JET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.07.2017 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam. Za tydzień jest spotkanie u mnie w gminie odnośnie odnawialnych źródeł energii. Montaż pompy coraz bliżej. Pytanie do Was. Chciałbym zabrać głos na tym spotkaniu (co prawda jeszcze nie wiem jakiej firmy będą pompy ale pewnie nic nadzwyczajnego) dlaczego gmina ładuje kasę w przestarzałe systemy itd. Jakie pytania zadać na tym spotkaniu? O jakie dane techniczne/specyfikacje pytać? Nie chciałbym nabić się w butelkę. Bo może na tej wymianie źródeł ciepła przejadę się jak Zabłocki na mydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts