dopiero_sie_ucze 18.11.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Witam serdecznie, projektuję instalację ogrzewania dla domu jednorodzinnego i chciałbym się poradzić. Otóż jako źródło ciepła CO chciałbym wykorzystać gruntową pompę ciepła z pionowymi kolektorami. Ze względu na duże zapotrzebowanie na ciepło dla domu (ok 12 kW) zastanawiam się, czy nie byłoby bardziej opłacalnym rozwiązanie z dodatkowym kotłem elektrycznym. CWU miałaby być w całości przygotowana przez instalację solarną. Stąd moje pytanie- jak powinien zostać dobrany system kocioł elektryczny - pompa ciepła (moc w kW), żeby koszty inwestycyjne były możliwie najniższe, urządzenia nieprzewymiarowane, a i eksploatacja poprawna? Ewentualnie jak widzicie współpracę tych dwóch urządzeń? Chciałbym dodać, że projekt jest wykonywany w celach naukowych, chciałbym poznać waszą opinię i jakoś się do niej ustosunkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 A jaki jest problem z grzaniem tylko pompą ciepła ...?Dotyczy zarówno ogrzewania jak i CWU...A jaka to instalacja solarna jest w stanie grzać ciepłą wodę przez cały rok...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopiero_sie_ucze 18.11.2016 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 W takim układzie jak ja chciałbym zainstalować, c.w.u. wytwarzana byłaby przez kolektory w czasie odpowiedniego nasłonecznienia, natomiast w czasie zimy układ sterowania przełącza kolektory na kocioł elektryczny, który mógłby służyć do podgrzania wody. Jeśli chodzi o grzanie samą pompą ciepła, tak jak wyżej napisałem, chciałbym się dowiedzieć, czy zastosowanie kotła elektrycznego jako alternatywnego źródła ciepła albo pracującego równolegle nie byłoby bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Cena pompy ciepła rośnie bardzo mocno wraz ze wzrostem mocy. Pompa ciepła 13 kW to już spory wydatek, a może nie będzie potrzebna przez większą część roku aż taka moc, a w razie nagłego spadku temperatury można się ratować kotłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 W takim układzie jak ja chciałbym zainstalować, c.w.u. wytwarzana byłaby przez kolektory w czasie odpowiedniego nasłonecznienia, natomiast w czasie zimy układ sterowania przełącza kolektory na kocioł elektryczny, który mógłby służyć do podgrzania wody. Jeśli chodzi o grzanie samą pompą ciepła, tak jak wyżej napisałem, chciałbym się dowiedzieć, czy zastosowanie kotła elektrycznego jako alternatywnego źródła ciepła albo pracującego równolegle nie byłoby bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Cena pompy ciepła rośnie bardzo mocno wraz ze wzrostem mocy. Pompa ciepła 13 kW to już spory wydatek, a może nie będzie potrzebna przez większą część roku aż taka moc, a w razie nagłego spadku temperatury można się ratować kotłem.. Taaa... Tu kolektory ... Tam kociołek elektryczny .. I jeszcze pompa ciepła z odwiertami ...( jak by nie można było kolektora poziomego ...) Policz to wszystko i sam siebie zapytaj czy to ma sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopiero_sie_ucze 18.11.2016 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Pierwsza sprawa - piszę tutaj, żeby uzyskać jakąś pomoc, jak to najlepiej rozwiązać. Po drugie jestem osobą początkującą w tym temacie, a czytałem sporo o takich instalacjach, że rzeczywiście w celu zmniejszenia kosztów takie powstają. Jeśli chciałbyś pomóc to powiedz co ty o tym myślisz i może coś podpowiedz, a jak nie to dzięki za wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Solary niby mają być tańsze, niż dopłata do PC "oczko" mocniejszej?Te 12kW to potrzebujesz przy -20*? Generalnie PC zazwyczaj są wyposażone w grzałki - więc nie ma sensu przewymiarowywanie - ten brakujący 1 czy 2kW w kilkadziesiąt godzin w roku nadrobisz grzałką. Jeżeli już robisz PC do CO, to IMO nie ma sensu innego grzania CWU (w druga stronę może mieć sens, bo PC do CWU są o wiele tańsze - ale też się zastanawiam, czy nie znalazłaby się taka PC do CWU, co opędziłaby też podłogówkę przynajmniej w okresach przejściowych sprężarką, a nawet w mrozy grzałką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopiero_sie_ucze 18.11.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 12 kW przy -20*. Następna sprawa jest taka, że projekt będzie wykonany na pracę dyplomową, a trochę słabo będzie z samą pompą ciepła. Ewentualnie mógłbym porównać koszty projektu z solarami a instalacji z samą pompą. Dom jest dosyć duży i sporo domowników, potrzebuję 8 kW na c.w.u. Pompa ciepła z dodatkowymi 8 kW to spory wydatek, jakbym miał opykać i c.o. i c.w.u.. Natomiast w takim przypadku, jakbym chciał zostawić ten kolektor + pompę ciepła - jaką proponowałbyś zastosować moc pompy? Piszesz, żeby jej nie przewymiarować.. Jeśli zapotrzebowanie wynosi trochę poniżej 12 kW..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Dom jest dosyć duży i sporo domowników, potrzebuję 8 kW na c.w.u. To jakiś pensjonat? 8kW pracy tylko w tańszej strefie (10/24) to 80kWh. Do ogrzania 1m3 o 1* trzeba 1,16kWh. Zatem przez 10 godzin ogrzejesz 1,7m3 wody o 45*. 51m3 miesięcznie. Czteroosobowej rodzinie wystarczy 1/10 tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopiero_sie_ucze 19.11.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Według moich obliczeń, przy zapotrzebowaniu 80 litrów na osobę (tak się podobno przyjmuje) wychodzi mi 8,4 kW. Jeśli możesz, odnieś się do moich wyników. https://scr.hu/wRqWd9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) Według moich obliczeń, przy zapotrzebowaniu 80 litrów na osobę (tak się podobno przyjmuje) wychodzi mi 8,4 kW. Jeśli możesz, odnieś się do moich wyników. https://scr.hu/wRqWd9 Wygląda mi na obliczenia mocy dla przepływowego ogrzewacza. Tyle, że nawet do tego wynik bez sensu, bo jest tylko jakiś nierealny współczynnik nierównomierności odbioru CWU. Przecież jak masz dwie łazienki, to ten współczynnik idzie w kosmos, jak dwie wanny są napełniane jednocześnie. Przy zasobniku 1kW to aż nadto - co najwyżej kwestia dobrania wielkości zasobnika. A jak masz PC do CO to grzeje ona CWU pełną mocą dosyć krótko i wraca do grzania CO. Edytowane 19 Listopada 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopiero_sie_ucze 19.11.2016 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Ok, czyli rzeczywiscie PC bylaby dobrym rozwiazaniem. To jaki sens w takim razie ma inwestowanie w kolektory? Czym sie tak wszyscy zachwycają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 19.11.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Ok, czyli rzeczywiscie PC bylaby dobrym rozwiazaniem. To jaki sens w takim razie ma inwestowanie w kolektory? Czym sie tak wszyscy zachwycają? "Darmowym ciepłem" bo zapominają o pompkach obiegowych i sterowniku. Mając PC już zupełnie nie opłaca się inwestowanie w solary ... Co innego fotowoltaika. Ona współgra z PC bo możesz w czasie gdy świeci słońce nagrzać np CWU do wysokiej temperatury więc akumulujesz część prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopiero_sie_ucze 19.11.2016 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Ok. To teraz pytanie dodatkowe, instalacja PC poza samym urządzeniem, i rurociagami powinna zawierać jakies naczynie wzbiorcze i zawór bezpieczeństwa? Co jeszcze powinienem dobrać? Co powinno wejsc w sklad instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts