Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbent pod papę - problem

Recommended Posts

Pracę mocno ruszyły mi do przodu od hydrauliki po elewację stąd rodzi mi się ogromna ilość pytań,

Ostatnio moi fachowcy robili izolację przeciwwilgociową na chudziaku.

To co mnie teraz zaskoczyło to fakt, że chudziak pomalowali Dysperbentem (chodzi o ten materiał: http://www.adw.com.pl/izoplast-dysperbent-p42.html ) i do tego przykleili papę termozgrzewalną.

Niestety dopiero teraz zauważyłem, że na pudełku i na stronie producenta jest napisane, że produkt do stosowania zewnętrznego. Proszę o informację, czy może mięć to jakieś negatywne skutki dla zdrowia itd?

On jest wodorozcieńczalny, i zawiera latks i asfalt.

Lateks zawierają także farby wewnętrzne tak więc nie ma znaczenia, a asfalt posiada także papa termozgrzewalna.

Po wyschnięciu i wyparowaniu żadnego uszczerbku nie poniesiesz poza tym wszystko będzie i tak przykryte styropianem, folią budowlaną oraz jastrychem.

Po wyschnięciu i wyparowaniu żadnego uszczerbku nie poniesiesz poza tym

Za atestem PZH na stronie producenta:

"prace z wyrobem muszą być prowadzone w sposób uniemożliwiający emisję lotnych związków organicznych i uciążliwej woni do sąsiadujących pomieszczeń wewnątrz budynków"

wszystko będzie i tak przykryte styropianem, folią budowlaną oraz jastrychem.

To akurat jest bez znaczenia. Wszystkie te warstwy nie są gazoszczelne. Zapach oraz różne związki i tak przejdą.

Mareks77 - zadzwoń do producenta i zapytaj co sądzi o stosowaniu produktu w pomieszczeniach.

Niestety znam przypadek rozbierania całej podłogi pół roku po wykonaniu - reakcja alergiczna na jeden z produktów...

Za atestem PZH na stronie producenta:

"prace z wyrobem muszą być prowadzone w sposób uniemożliwiający emisję lotnych związków organicznych i uciążliwej woni do sąsiadujących pomieszczeń wewnątrz budynków"

...

Taki dopisek jest prawie na wszystkich atestach PZH dotyczących chemii która wydala przykry zapach nie mniej jednak na stronie producenta jest zapis o braku związków organicznych.

Zapach istnieje tylko podczas pracy ze środkiem, natomiast po wyschnięciu nie wydala on żadnej woni i nie wchodzi w reakcję z innymi popularnymi materiałami budowlanymi.

Identyczny dopisek o związkach lotnych oraz przewietrzaniu pomieszczeń widnieje również na wielu środkach do ochrony przeciwwilgociowej łazienek, basenów itp pomieszczeń narażonych na wilgoć.

To akurat jest bez znaczenia. Wszystkie te warstwy nie są gazoszczelne. Zapach oraz różne związki i tak przejdą

Niestety znam przypadek rozbierania całej podłogi pół roku po wykonaniu - reakcja alergiczna na jeden z produktów...

Ty może słyszałeś o takim przypadku lecz nie był on związany z tym produktem, ja akurat znam produkt w własnego doświadczenia

Edytowane przez Mareks77

Ty może słyszałeś o takim przypadku lecz nie był on związany z tym produktem, ja akurat znam produkt w własnego doświadczenia

Nie słyszałem tylko znam z własnego doświadczenia :-(

Natomiast zgadza się - nie był związany z tym produktem. Chodziło mi o pokazanie konsekwencji.

To, że nic nie czujesz jeszcze nie oznacza, że nic się nie ulatnia.

No chyba, że masz informację z pierwszej ręki - bierzesz udział w produkcji albo opracowywałeś recepturę tego produktu.

Produkt może być bardzo dobry - nie znam go.

Natomiast telefon/mail do producenta nic nie kosztuje a może uchronić przed kosztowną pomyłką.