skalar74 20.11.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Witam,Jestem nowy na forum. Mam pytanie odnośnie optymalnego ustawienie termostatu dla elektrycznego ogrzewania podłogowego dla w pełni wyposażonego domku gościnnego 35m2 (tv, lodówka, agd, meble itp). Domek w zimie z reguły jest nie zamieszkały, więc staram się utrzymywać w nim stałą temp. 12 stopni Celsjusza. Mam pytanie czy lepiej domek codziennie nagrzewać w drugiej strefie prądowej kiedy prąd jest tańszy do np 18 (lub wyżej), a następnie kiedy jest I strefa redukować z powrotem do 12 stopni, i wtedy z reguły domek się wychładza powoli oddając zakumulowane ciepło, tak że nie powinno się załączać ogrzewania w I strefie. Czy to ma sens? czy nie więcej prądu pójdzie codziennie na rozruch i nagrzanie domku do tych 18 stopni, czy lepiej porostu zostawić stała temperaturę 12 stopni. Mój termostat to cudeńko devireg smart, który umożliwia zdalne sterowanie za pomocą smartfona. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.11.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Można schłodzić ale różnica temperatur nie wpłynie na wewnętrzne sprzęty .Nie wiem jaki jest ten budynek, murowany czy drewniany, jak ocieplony.Warto wykonać test i sprawdzić do jakiej wartości spadnie temperatura w domku pomiędzy grzaniami.Następnie sprawdzić ile kWh pobiera ogrzewanie w jednym cyklu.Z tych danych oraz różnicy w taryfach można obliczyć czy jest to opłacalne czy tez należy zmniejszyć różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts