imrahil 18.12.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 wiedziałbyś że do takiego kotła ilość paliwa jaką pochłania na godzinę lub na rozruch wystarczyłoby, na ogrzanie całego Krakowa .... weźmiesz sobie sam początek transformacji i wsadzisz sobie to do kotłowni z 36 % jak uzyskałbyś z prądu uzyskasz 85-92 % spalając węgiel we własnej kotłowni nie wciskaj mi kitów, bo wiem jak wygląda rozpalanie kotłów w elektrowniach (i to małych mocy, max kilkadziesiąt MWe, a co dopiero w takich rzędu setek MW). wiem ile oleju idzie, ile to jest wyrzuconej i drogiej energii. wiem też ile czasu trwa rozgrzanie takiego kotła, a potem wszystkich kolejnych rurociągów, kiedy to nadmiar pary idzie w gwizdek, bo czekamy na doprowadzenie instalacji do odpowiedniego stanu. sam sobie zaprzeczasz. z twojego posta wynika, że nie opłaca się wygaszać kotła bo to kosztuje dużo energii (rozpalenie wystarczyłoby na ogrzanie całego Krakowa), a dalej piszesz, że źle jest wykorzystywać energię z niewygaszonego kotła. zdecyduj się. sprawność 80% przy spalaniu węgla w nowym domu? kiedy kocioł idzie przez 80% sezonu grzewczego w podtrzymaniu? u mnie w okresie przejściowym nie ogrzewam czasem w ogóle przez kilka dni. co miałbym w tej sytuacji robić przy kotle węglowym? wygaszać go czy wyrzucać energię w komin w podtrzymaniu (w dodatku przy niskiej temperaturze spalania, generując potworne ilości rakotwórczych WWA)? żadne 600 zł nie ląduje w rzece, bo elektrownia i tak pracuje. a przy kogeneracji w elektrociepłowniach to już w ogóle mijasz się z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 18.12.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 To efekt zacietrzewienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 To idź wygaś wszystkie elektrownie, na co czekasz ? nie wygaszamy elektrowni, w nocy produkuję energię, tak czy nie? sam sobie zaprzeczasz. to w końcu wygaszać czy nie? co jeśli nie da się wygasić? jaka jest różnica w poborze energii w Polsce w nocy i w dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.12.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 nie wciskaj mi kitów, bo wiem jak wygląda rozpalanie kotłów w elektrowniach (i to małych mocy, max kilkadziesiąt MWe, a co dopiero w takich rzędu setek MW). wiem ile oleju idzie, ile to jest wyrzuconej i drogiej energii. wiem też ile czasu trwa rozgrzanie takiego kotła, a potem wszystkich kolejnych rurociągów, kiedy to nadmiar pary idzie w gwizdek, bo czekamy na doprowadzenie instalacji do odpowiedniego stanu. sam sobie zaprzeczasz. No cytując "nadmiar pary idzie w gwizdek" z samego tego już wiem że Ty (jak i inni wypowiadający się) nie wiesz nic na temat rozpalania kotłów z różnych stanów cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 No cytując "nadmiar pary idzie w gwizdek" z samego tego już wiem że Ty (jak i inni wypowiadający się) nie wiesz nic na temat rozpalania kotłów z różnych stanów cieplnych. to napisz w końcu czy elektrownie i elektrociepłownie w Polsce pracują w nocy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.12.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 to napisz w końcu czy elektrownie i elektrociepłownie w Polsce pracują w nocy czy nie? I po raz kolejny udowadniasz że nie wiesz o czym piszesz. Nie rozróżniasz elektrowni od elektrociepłowni. Proponuję odwiedzić i jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 I po raz kolejny udowadniasz że nie wiesz o czym piszesz. Nie rozróżniasz elektrowni od elektrociepłowni. Proponuję odwiedzić i jedno i drugie. możesz odpowiedzieć na proste pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 to dodam jeszcze ciekawostkę. maksymalnie na CO i CWU idzie mi 6 tys. kWh na rok. w elektrowni to przy sprawności 1/3 około 2,6 t węgla 24 MJ/kg. ile spalisz u siebie? gdybym to spalał w domu, to poszłoby 1,25 t na rok (sprawność 70%), do tego z 365 kg na podtrzymanie (tak piszą w wątkach ekogroszkowych - 1 kg/dobę na podtrzymanie). w sumie w elektrowni poszłoby o 1 t więcej niż gdybym to spalał w domu (trzeba by jeszcze doliczyć transport opału, niezbyt ekologiczny) - w sumie żaden dramat, bo nie znam nikogo kto w domu spala mniej opału niż elektrownia na mój prąd do grzania. dla dobra sąsiadów lepiej spalić więcej w elektrowni, szczególnie że kocioł węglowy przy niskim obciążeniu nie grzeszy czystością. grzeję grzałką. jak zainstaluję w przyszłości PC, to zużyje 2000 kWh prądu na CO i CWU (czyli w elektrowni spalę mniej niż 1 t węgla, czyli mniej niż spaliłbym w domu), czyli mniej niż ty na światło. wszystko to poza szczytem. potem jeszcze wstawię PV o mocy 5-6 kW i finalnie wyprodukuję więcej energii niż zużyje mój dom i zredukuję rachunki do opłat stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.12.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Pracują te które związane są umowami, te które mają największą sprawność, te które mają najniższą jednostkową cenę produkcji, nie pracują te które pełnią rolę regulacyjną, szczytową, podszczytową, albo nie spełniają warunków powyżej. I są bloki (kotły) które pracują tylko w dzień a na noc są odstawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 to dodam jeszcze ciekawostkę. maksymalnie na CO i CWU idzie mi 6 tys. kWh na rok. w elektrowni to przy sprawności 1/3 około 2,6 t węgla 24 MJ/kg. ile spalisz u siebie? . Dokładnie tak, jak pisałem - grzejący prądem mają domy wybudowane z większym poszanowaniem energii. Dodatkowo, te 2.6 ton jest spalone w instalacji zawierającej elektrofiltry, systemy odsiarczania. Domorośli spalacze węgla ładują zaś całym swym kancerogennym aromatem, prosto na w nosy sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.12.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 to dodam jeszcze ciekawostkę. maksymalnie na CO i CWU idzie mi 6 tys. kWh na rok. w elektrowni to przy sprawności 1/3 około 2,6 t węgla 24 MJ/kg. ile spalisz u siebie? gdybym to spalał w domu, to poszłoby 1,25 t na rok (sprawność 70%), do tego z 365 kg na podtrzymanie (tak piszą w wątkach ekogroszkowych - 1 kg/dobę na podtrzymanie). w sumie w elektrowni poszłoby o 1 t więcej niż gdybym to spalał w domu (trzeba by jeszcze doliczyć transport opału, niezbyt ekologiczny) - w sumie żaden dramat, bo nie znam nikogo kto w domu spala mniej opału niż elektrownia na mój prąd do grzania. dla dobra sąsiadów lepiej spalić więcej w elektrowni, szczególnie że kocioł węglowy przy niskim obciążeniu nie grzeszy czystością. grzeję grzałką. jak zainstaluję w przyszłości PC, to zużyje 2000 kWh prądu na CO i CWU (czyli w elektrowni spalę mniej niż 1 t węgla, czyli mniej niż spaliłbym w domu), czyli mniej niż ty na światło. wszystko to poza szczytem. potem jeszcze wstawię PV o mocy 5-6 kW i finalnie wyprodukuję więcej energii niż zużyje mój dom i zredukuję rachunki do opłat stałych. Powoli zaczynasz łapać o co chodzi, może przedwcześnie chwalę .. jako jedyny z nielicznych. Ktoś wcześniej wspominał o EL Rybnik bardzo fajna elektrownia, ale już lata ma. Nie mogę zdradzić ile dokładnie, ale mogę podać dane książkowe. Bloków osiem, pierwszy lepszy blok 1 moc zainstalowana 225 MW co daje zużycie węgla przy pełnej mocy znamionowej 225 MW i Q +15 MVar, dotrzymanych parametrach pary świeżej i wtórnej przed turbiną, znamionowej próżni, przepływie wody chłodzącej, ciśnieniu przed turbiną, pracującym upuście na potrzeby międzyblokowe, pracującym członie ciepłowniczym, wydajności pary 650 t/h - ok 100-110 ton na godzinę przy wartości opałowej 21-24 MJ/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 No to co masz do inwestorów, decydujących się na ogrzewanie prądem, skoro zamykają sie w odpowiedniku 2,6 tony węgla ?A ogrzewający PC w 0.8 tony węgla ? I to jeszcze korzystających z energii elektrycznej nocnej ? Dlaczego straszysz ich przeciążeniem systemu energetycznego, skoro to najbardziej zagraża latem i to jeszcze w trakcie dnia ? Czegoś chyba nie przemyślałeś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.12.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam, Już podczas budowy budynku należy zwrócić uwagę na czas jego użytkowania. Już przy wyborze elementów budowlanych, izolacji, okien oraz źródła ciepła, warto zastanowić się czy nie zainwestować w lepszej jakości produkty lub bardziej sprawne rozwiązania. Mimo wyższych kosztów inwestycyjnych, przekładać się to będzie na niższe koszty eksploatacyjne każdego roku. Jednym z takich rozwiązań są pompy ciepła. Koszty inwestycyjne są na wyższym poziomie jak w porównaniu do innych rozwiązań, natomiast koszty eksploatacyjne szacowane są na najniższym poziomie. Dodatkowo jest to rozwiązanie bezobsługowe i ekologiczne.Jeżeli zainteresowani są Państwo nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła Supraeco marki Junkers, zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/.W razie pytań chętnie pomogę.Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dodatkowo jest to rozwiązanie bezobsługowe i ekologiczne. W temacie obsługi i kosztów eksploatacji. Ile kosztują i jak często trzeba wykonywać przeglądy, żeby nie stracić gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aronnn 19.12.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Skąd wzięte są wartości zapotrzebowania na energię cieplną? Czy istnieje w Polsce bądź też w UE ustawa normująca nazewnictwo domów? Energooszczędny/Niskoenergetyczny/Pasywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.12.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 No to co masz do inwestorów, decydujących się na ogrzewanie prądem, skoro zamykają sie w odpowiedniku 2,6 tony węgla ? A ogrzewający PC w 0.8 tony węgla ? I to jeszcze korzystających z energii elektrycznej nocnej ? Dlaczego straszysz ich przeciążeniem systemu energetycznego, skoro to najbardziej zagraża latem i to jeszcze w trakcie dnia ? Czegoś chyba nie przemyślałeś..... Nie mam nic do inwestorów, bo oni nie zawsze są świadomi, słuchają tego co polecają im inni i rzadko analizują całość, często z uwagi na brak czasu, albo są przerażeni tymi EP, U, COP, kWh, MJ, OZC i po prostu zrzucają to na tych którzy się tym zajmują. Dla takiego inwestora liczy się to ile to będzie kosztowało i ile zaoszczędzi reszta jest mniej ważna. I nie ma się co dziwić nie każdy ma czas i chęci żeby móc godzinami czytać forum, gdzie będzie miał jeszcze większy mętlik w głowie po takiej ilości rozbieżnych postów. Serio już mi się nie chce więcej tłumaczyć, z resztą od kilkunastu postów zeszliśmy z tematu głównego. Energooszczędny czy tradycyjny dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) I znowu strzał w płot... Ci co budują domy ogrzewane prądem należą do tych najbardziej świadomych, a wszystko mają przeliczone (OZC podstawa). Spójrz na ich domy, na ocieplenie, na zapotrzebowanie na energię i powtórz jeszcze raz " nie zawsze są świadomi, słuchają tego co polecają im inni i rzadko analizują całość" I wierz mi - doskonale się orientują w "EP, U, COP, kWh, MJ, OZC", w przeciwieństwie do palaczy węgla kamiennego, I jak najbardziej są przykładem na to, że warto energoooszczędny. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 I znowu strzał w płot...Ci co budują domy ogrzewane prądem należą do tych najbardziej świadomych, a wszystko mają przeliczone (OZC podstawa).Spójrz na ich domy, na ocieplenie, na zapotrzebowanie na energię i powtórz jeszcze raz " nie zawsze są świadomi, słuchają tego co polecają im inni i rzadko analizują całość"I wierz mi - doskonale się orientują w "EP, U, COP, kWh, MJ, OZC", w przeciwieństwie do palaczy węgla kamiennego, :lol:I jak najbardziej są przykładem na to, że warto energoooszczędny.Święta prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.12.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 I znowu strzał w płot... Ci co budują domy ogrzewane prądem należą do tych najbardziej świadomych, a wszystko mają przeliczone (OZC podstawa). Spójrz na ich domy, na ocieplenie, na zapotrzebowanie na energię i powtórz jeszcze raz " nie zawsze są świadomi, słuchają tego co polecają im inni i rzadko analizują całość" I wierz mi - doskonale się orientują w "EP, U, COP, kWh, MJ, OZC", w przeciwieństwie do palaczy węgla kamiennego, I jak najbardziej są przykładem na to, że warto energoooszczędny. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 19.12.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts