Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ADOPTOWANA parterówka z241 97m2

chemical

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Instalator sprawdził wszystkie parametry i akurat było - 2st.C więc pojawił się problem, że jedn. zewn. chodziła a wewnętrzna nie dawała ciepła, pomiar prądu był na wyraźny, instalator stwierdził, że musi być za mało czynnika, ale jak pokazałem, że po włączeniu funcji TURBO klima grzeje jak oszalała to zmienił zdanie.

Zamienił mi lokalizację czujnika temperatury pomieszczenia, dał ją nad lamelami i wydaje mi się, że działa już znacznie stabilniej (przepracował nockę przy -5st. co wcześniej się nie zdarzało...), ale od tygodnia miałem 3 razy zawieszenia jak poprzednio, tym razem jedn. zewn. nie chodziła, a wewnętrzna bezsensownie lekko dmuchała :/ Coś musi być nie tak z elektroniką albo jakimś czujnikiem tylko diabeł wie co :/

W kolejnym tygodniu mam rozmawiać z serwisem głównym LG, puki co twierdzą, że jak nie pokazuje błędu to musi być OK, a niestety nie jest !

W temperaturach dodatnich problemy nie występują i nie mam zastrzeżeń do pracy, na najniższym biegu w grzaniu jest cicho, przy chłodzeniu na najniższym jest bardzo cicho - a tak używam jak jestem w salonie, jak jestem poza domem to dmuchach na max. aby lepiej rozprowadzić ciepło po domu (np. codziennie 13-15 w taniej). W nocy pracuję na średnim biegu, nie przeszkadza w spaniu, tylko delikatny szum dociera do sypialni.

Załączyłem na całą noc - ustawienie na 24st, 8h pracy wyknął sporo bo 16kWh, temperatura na zewnątrz była od -10 do -12 nad ranem

temperatura w domu teraz 22 st.C, dziś w nocy ma być powyżej -15st. więc zbadam kres pracy klimatyzatora

Rekumperator natomiast ma ustawione rozmrażanie gdy powietrze wywiewane dojdzie do 4st. C, raczej się nie załączyło, teraz wywiewa 6st. C, było juz koło 5st.C. Rozmrażanie grzałka 0,5kW i bypass. Wcześniej miałem ustawione bypass na 5st.C a grzałka na 4st. C, ale jednak wolę włączyć grzałkę równolegle i wspomóc ten proces, przeważnie zimniej jest w nocy więć też praca grzałki w tanim prądzie.

wczoraj rozmawiałem z inżynierem LG i się dowiedziałem że ich klimy nie mają blokady i działają poniżej deklarowanych -15. Byłem nastawiony na ich Lg Deluxe 3.5kw (4kw w grzaniu) bo w katalogu wyglądała b.dobrze i przy -7 dmucha 3.8kw. Ale jak się okazało wkradła się mały błąd :( Dostałem DTR tej klimy i tam jest jasno napisane ze przy -7 jest ok 2.8kw.. natomiast -15 to tylko 2.3 kw ... Trochę to było podejrzane od początku bo można ją wyrwać za ok. 2500zł..

choć ma kilka b.fajnych funkcji niedostępnych u innych w tym przedziale cenowym tj, automatyczny ruch żaluzji lewo/prawo, nawiew 4-stronny.... korzystasz z tych funkcji???

p.s.

Model prestige wraca do nowego katalogu 2017....

Z reguły mam ustawienie na auto, klima wisi jakby na końcu korytarzu ale już w salonie, jak zależy mi na wyraźniejszym ogrzaniu drugiej części domu to ustawiam żaluzie na stałe w prawo - czyli na korytarz a dalej pokoje. Rzadko to robię, bo i tak dom nagrzewa się powoli cały.

O tak ? a ja myślałem, że coś może jest nie do końca w porządku i przez to wycofali. Teraz na zewnątrz - 14 klima chodzi bez problemu, brak zawieszeń itp jak było wcześniej, przed zmianą lokalizacji czujnika temperatury.

Klima robiła wczoraj do -17st. C, później już tylko buczenie jednostki zewnętrznej i koniec, próbowało coś robić, lepiej jakby już przy -15 następowało automatyczne odcięcie.

Dzisiaj wrócicłem do domu o 16, i było -16st. próbowałem odpalić klimę i niestety nie chce ruszyć, na różne sposoby. W nocy ma być -25st. więc dzisiaj kable będą musiały się wykazać.