embex 22.11.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Dom parterowy o powierzchni ok 110 m2 (Justynian mały )prawie w kwadracie poddasze to strych o pow. ok 30 m2, dach dwuspadzisty. Zdecydowałem się na strop drewniany, teraz przyszedł czas na więźbę tradycyjna lub prefabrykowana. Czy macie doświadczenie w tej kwestii ? która będzie tańsza ? zalety, wady ? Mam jakieś zdanie na ich temat, jednak nie chciałbym nic sugerować. Czekam na Wasze opinie. Edytowane 22 Listopada 2016 przez embex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Tańsza będzie tradycyjna.Z tartakiem oraz cieślami można się dogadać, natomiast z prefabrykowaną pod tym kątem w zależności od firmy mogą pojawić się kłopoty.Nie mniej jednak jeśli chodzi o dokładność wykonania to więźba prefabrykowana ma same zalety.Jeśli została dobrze zamówiona pod względem wymiarów to żaden partacz nie jest w stanie tego zepsuć.Masz prostą konstrukcję dachu więc w zależności od tego jaką będziesz posiadał ekipę możesz postawić na tradycje.Dom ze ściankami szczytowymi jest prosty i z braku terminów zawsze można skrzyknąć kilku ludków i samemu wykonać robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 26.11.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Tradycyjna wcale nie musi wyjść taniej, znacznie więcej drewna jest na nią potrzebne.Druga sprawa, że dobra ekipa cieśli też tania nie jest i nigdy nie wiesz jak im wyjdzie Twój dach.Jak robiłem wyceny z ciekawości to i od 10 tyś się prefabrykaty zaczynały.Wyślij projekt dachów do wszystkich producentów więźby jakich znajdziesz w necie bo rozbieżność cenowa jest od 10 do 25 tyś tzn tak było w moim przypadku a mam podobną powierzchnię bo 115 m2 i też dach 2 spadowy. Ogólnie ja i tak sam wykonałem prefabrykat na specjalnych łącznikach ciesielskich wyszło mnie to jakieś 6tyś całość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.11.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Dom parterowy o powierzchni ok 110 m2 (Justynian mały )prawie w kwadracie poddasze to strych o pow. ok 30 m2, dach dwuspadzisty. Zdecydowałem się na strop drewniany, teraz przyszedł czas na więźbę tradycyjna lub prefabrykowana. Jaka konstrukcję stropu (gęstożebrowe ?) i dachu masz w oryginalnym projekcie ? Masz już zamienny projekt stropu drewnianyego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 26.11.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Proponuję wiązary. Same plusy z wyjątkiem ceny, więc jeśli Cię stać to zainwestuj w wiązary.Nie wiem jak planujesz rozwiązać kwestię ścianki kolankowej ale przy wiązarach można uniknąć ściany oraz dodatkowego wieńca. Wszystko zależy od tego jak wysoko chcesz mieć ten dach nad oknami no i czy podbitka w poziom? Jakby dobrze policzyć to wiązary w pewnych warunkach mogą być tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
embex 09.12.2016 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Zdecydowałem się na wiązary, sporym atutem przy tej konstrukcji jest brak ścian nośnych w projekcie.. Nie dokońca ufałem tradycyjnym belką stropowym. Może mylnie, ale mam wrażenie że po paru latach mogą się powykręcać. Wiązary wycenili na ok 23 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 12.12.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 MAsz mój post z podobnym problemem, z tym, że dachu mam więcej bo 320m2.Czemu nie ufasz tradycyjnym belkom - ktoś tak napisał na forum muratora ? Pewnie, że się powykręcają bo to mokre drewno (chba, ze kupisz suszone z atestem) ale i tak zrobisz sufit na podwieszany na ruszcie. Ktoś sobie zrobił wiązary na płytkach Mitka na budowie ? Raczej nie, tylko miał wiązary zaprojektowane na łączenia np z płyty OSB. Wiązarów na Mitku nie powinno się robić na budowie - a przynajmniej ja nie miałbym takich jaj, żeby to zlecić cieśli.Wiązary jaościowo są lepsze, jednak nie można popadać w taki zachwyt nad nimi. Wcale nie muszą być tańsze od więźby tradycyjnej- jak konstrukcja z drewna mokrego po 700/750 zł/m3 ma być droższa od takiej samej z drewna C24 po 1200-1300 zł/m3. Montaż i transport wiązarów jest za darmo - chyba nie.Niewiele więcej albo podobnie weźmie cieśla za robotę (licząc po warszawskich cenach dobrego cieśli to ok 6-7 tys). Przy wiązarach wychodzi ok 10 tys za 100m2 prostego dachu. Policzmy u Ciebie 10 m3 drewna po 750m3 - 7,5 tys + montaż 6 tys + robota za podciąg i materiały 2 tys- daje 15,5tys, doliczmy łączniki 1tys - niech będzie 16,5 tys. W Justynianie można puścić podciąg (wcale nie musi być ścian nośnych wewnątrz budynku) i zrobić konstr jętkową ok 6 tys zostanie w kieszeni z grubsza licząc. W ogóle przemysl temat stropu drewnianego bo to wcale nie tak tanio jak się mówi. Terriva wyjdzie po 130zł/m2, Smart podobnie. Strop otynkujesz za ok 30 zł materiał + robota, a do GK sam materiał wyjdzie ok 40 zł - a gdzie robocizna ?A z własnego doświadczenia - podchodź do pomysłów z forum muratora z dystansem (piszę jakbyś wpadł na płytę fundamentową i to, że w parterówce będzie tańsza od ław:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts