Elfir 23.11.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Mam takie pytanie. Jak wygląda kontrola graniczna w przypadku pływania jachtem po Morzu Śródziemnym lub między Karaibami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.11.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ja to "...proszę Panią kocham te Mazury", więc wiele nie pomogę, ale koledzy z: http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?p=211563 z pewnością będą na bieżąco. Śmiało tam pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2017 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) dzieki Zrozumiałam, że dopiero po przybiciu do brzegu liczone jest "przekroczenie granicy", a nie samych wód terytorialnych. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 05.01.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 dzieki Zrozumiałam, że dopiero po przybiciu do brzegu liczone jest "przekroczenie granicy", a nie samych wód terytorialnych. Niekoniecznie. W strefie Schengen pływasz tak jakbyś podróżowała np. samochodem. Po wodach międzynarodowych obowiązuje cię prawo morskie, jednak wejście w strefę 12 mil od brzegu, traktowane jest jak przekroczenie granicy państwa i tu obowiązują cię prawa zarówno międzynarodowe jak i lokalne ( np jeśli nie dobijasz to wywieszenie odpowiedniej flagi kodowej, posiadanie aktualnych wiz gdy zawijasz na keję , aktualna lista crew, paszporty itp) Może więc każda uprawniona jednostka patrolowa danego państwa dokonać kontroli łodzi bez przybijania jej do brzegu, wydać skiperowi lub kapitanowi polecenie, dokonać nawet odprawy ze wszystkimi konsekwencjami jakie spotykają przy zwykłej odprawie granicznej + dokumenty wymagane zwyczajowo a opisane prawem międzynarodowym. Jak trafisz na upierdliwców, to nawet "bujanie" przez wody terytorialne, po których możesz teoretycznie przepłynąć bez wizy, może być dosyć męczące. A więc nie samo zawinięcie do portu ale już przekroczenie owych 12 mil należy traktować jak przekroczenie granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Te wszystkie jachty widać na radarach straży przybrzeżnej?Rozważam w związku z prawdopodobieństwem sytuacji we filmie, w przypadku takiego gęstego archipelagu wysp-państw jak Karaiby, jakość ochrony terytorialnej uniemożliwiającej nielegalne dobicie do brzegu np. motorówką spuszczoną z jachtu. Albo kontakt jachtu przybrzeżnego (powiedzmy wynajętego celem nurkowania na rafie na wodach przybrzeżnych) z przepływającym jachtem przybyłym z zewnątrz, korzystającym z "prawa bezszkodliwego przepływu" . Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts