Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacja przy wylewaniu chudego betonu

napspan

Recommended Posts

Witam

Będziemy zasypywać fundamenty piachem i zagęszczać go przed zimą, w tym stanie chcę zostawić fundamenty do wiosny.

Chciał bym tak jak radzą na forach zakopać dylatacje dla chudziaka przy ściankach fundamentowych.

Mam zamiar użyć styropianu 2cm i układać go podczas zasypywania przy ściankach fundamentowych tak do 0,5m głębokości.

Czy taki sposób jest dobry i jaki to powinien być styropian, zwykły czy twardy EPS100 ?

Możesz jaśniej?

CO chcesz osiągnąć?

"Chciał bym zakopać dylatacje przy ściankach fundamentowych."

PO CO?

WIESZ co to jest DYLATACJA i co ona ROBI?

Na forach radzą różnie....

Myśleć trzeba nad tym - co radzą.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Spróbuje jaśnie,

Chciał bym zrobić dylatacje obwodową na styku chudego betonu wylanego na gruncie ze ścianami fundamentów.

Odciąć podłogę na gruncie od ścian fundamentów, aby mogła swobodnie pracować, wykonywać ruchy nie prężąc na ściany.

Edytowane przez napspan

Ok rozumiem, tylko czy chudziak powinien się stykać ze ścianą fundamentową.

W projekcje mam ocieplenie ścian fundamentowych od wewnątrz, ale z tego rezygnuje bo przekonał mnie murarz, ale jak by to ocieplenie zostało ty i tak było by pomiędzy chudym a ścianą, widać to na przekroju w planie.

"z tego rezygnuje bo przekonał mnie murarz"

Rozumiem...

Wyłącz więc rozum i rób jak radzi.

Potem tak, jak poradzi dekarz, elektryk, hydraulik...

Ale nie zapomnij im zapłacić!

No a potem płać za to co oni ci wymyślili - tak z 50 lat...

Adam M.

W projekcje mam ocieplenie ścian fundamentowych od wewnątrz, ale z tego rezygnuje bo przekonał mnie murarz
a jakich to argumentów użył ten cudowny murarz? -powiedz nam bo my(forumowicze) budujemy domy jak najcieplejsze i pomimo tego że mam płytę fu, to wiem że fundamenty trzeba DOBRZE ocieplić a nie z ocieplenia rezygnować.

Fundament ocieplany od wewnątrz. Dobre sobie. Więc sobie pomyśl co będzie jak w tym przypadku namarznie ściana fundamentu od zewnątrz , gdzie dalej pójdzie to zimno? Izolacja pozioma fundamentu to tylko blokada wilgoci ( podciąganie kapilarne) Po co wtedy ocieplenie ścian ? Bo każdy tak robi?

Murarz powiedział że ludzie którzy się nie znają dają styropian wszędzie, nawt tam gdzie on nie ma zastosowania aby się tym chwalić że tak się prawidłowo.

Proszę o wpisy na temat.

Ocieplenie wykonuje się od zewnątrz jak i od wewnątrz.

Co prawda od wewnątrz ubytek ciepła jest mniejszy ale jednak jest.

Wszystko zależy od różnicy poziomów podłogi i działki.

Najlepsze efekty izolacji można uzyskać kiedy izolacja pod jastrychem i sama wylewka znajduje się już na ścianach zewnętrznych a nie na ścianach fundamentowych.

0_6c3528eb3da62aebe45319a1e33f6a53e4dee567.jpg

Chudziaka wylewa się bez dylatacji no chyba że robi sięocieplenie wewnętrzne ścian fundamentowych.

Wtedy po porządnym zagęszczeniu kolejnych warstw podsypki piaskowej można dać 1 - 2cm styropianu.

Dylatację wykonuje się pozatym na jastrychu pomiędzy ścianami i na przejściach przez przegrody drzwiowe.

Ale są też zwolennicy takiej izolacji:

0_e2f34c0feaee4e74ee708de753366080d31edc45.jpg

aby nie ogrzewać niepotrzebnych części.

Nie słuchaj murarza bo cię wpuści w maliny, kazać mu robić tak jak wymagasz ale nie wchodź w konflikty gdyż odwali ci fuszerkę która wyjdzie dopiero przy wykończeniach jak już dawno o nim zapomnisz.

Miałem u siebie takiego egzemplarza który się naczytał o energii cieplnej z głębi ziemi a następnie namawiał mnie aby nie dawać izolacji pod ogrzewanie podłogowe.

Edytowane przez Mareks77