Robinson74 25.11.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam, Od razu się przyznam, że jestem całkiem początkującym, jeśli chodzi o budownictwo. Wstępnie wybrałem sobie projekt Dom w werbenach 8 (G2PN) - z piwnicą - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-werbenach-8-g2pn-m4ad21a0c61c04 Niestety najprawdopodobniej działka, którą posiadam (o lekkim nachyleniu) jest raczej wilgotna - obawiam się dość wysokiego poziomu wód gruntowych. Zleciłem już badanie gruntu i za tydzień spodziewam się szczegółowych informacji. Wtedy napiszę więcej. Wiem, że najrozsądniej byłoby odpuścić sobie piwnicę, ale trochę napaliłem się na jej użytkową przydatność. Czy w ogóle jest sens się w to pakować i jaką hydroizolację ciężką powinienem zastosować? Czy znajdzie się tu ktoś kto doradzi zaprojektowanie i wykonanie takiej hydroizolacji? Czy są tutaj przedstawiciele firm, które dostarczają materiałów lub wykonują z sukcesem takie hydroizolacje w trudnych terenach? W moim przypadku chodzi o województwo podkarpackie. Dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.12.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Witam, Może teraz ktoś coś więcej napisze? Otóż nie mam warstw wodonośnych, ale jest glina, więc wody opadowe będą słabo szły w dół. Czy to wymaga hydroizolacji ciężkiej czy średniej? Rozkład warstw wygląda mniej więcej tak: Dodatkowe informacje: Prace budowlane należy prowadzić przy możliwie bezopadowej pogodzie, a wykopy zabezpieczyć przed zawilgoceniem i zalaniem. W przypadku zalania wykopu przed przystąpieniem do prac budowlanych wykop należy odwodnić. Wszelkie prace ziemne powinny być prowadzone pod nadzorem uprawnionego geologa. Z uwagi na podatność gruntów występujących w podłożu badanego terenu do uplastyczniania się wraz ze wzrostem wilgotności, podczas budowy oraz w fazie użytkowania obiektu należy dołożyć wszelkich starań, by nie dopuścić do zawilgocenia tych gruntów. Na podstawie danych z wykonanych badań geotechnicznych warunki gruntowo-wodne dla projektowanej inwestycji w poziomie posadowienia tj. ≥ 1,2 m p.p.t. kwalifikuje się jako proste. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie ustalenia geotechnicznych warunków posadowienia obiektów budowlanych (Dz. U. z 2012, poz. 463) ze względu na stwierdzone proste warunki gruntowo – wodne oraz ze względu na głębokość posadowienia obiektu proponuje się przyjęcie II kategorii geotechnicznej. W trakcie budowy, przy stwierdzeniu innych od założonych warunków gruntowych, kategoria geotechniczna dla inwestycji lub jej części może ulec zmianie. Ostatecznie kategorię geotechniczną określi Projektant po zapoznaniu się z niniejszą opinią. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) 1. Profilowanie terenu- to pierwsza linia obrony przed wodą opadową.Czyli osuwasz wody od budynku. 2. Aby wykonać dobrze piwnicę trzeba to posadzić inaczej niż na ławach - a tu bija po oczach że posadzka piwnicy jest wyżej niż poziom ławy, nie wiem jak da się połączyć hydroizolację, no ale może machnąć ręką i tak się robi.. To bardzo wrażliwy element projektu, przy budynku z piwnicą, też uważałem że w tym wypadku "ławy" to jakieś najbardziej naturalne rozwiązanie. Nic bardziej mylnego. Jak to ma być na pewno dobrze zrobione - zostaje płyta fundamentowa.Od razu można i trzeba dobrze wyizolować ją- termicznie, jak i przeciw wilgociowo - "niby" wody nie ma..która by wypierała ku górze, ale odciąć się trzeba od wilgoci. Unikać dawania bloczków fundamentowych, trzeba je dobrze wyspoinować, później wytynkować i na to dać masę np KMB, lub szlam mineralny do tego wtedy izolację cieplną jako też rolę osłonową -hydroizolacji.Można drenaż- tylko nie wkładać broń Boże rur spustowych od rynien i nie szaleć ze spadkami, bo nie ma nic "lepszego" niż erozja w około fundamentów, spowodowana wymywaniem gruntu- przez wartką wodę z rynien. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.12.2016 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 OK, dzięki za odpowiedź. Tak czytam o drenażu opaskowym na stronach Muratora i nieco zaniepokoił mnie poniższy opis: Największe problemy z odprowadzaniem wody dotyczą działek, w pobliżu których nie ma żadnego odbiornika, a one same położone są na gruntach nieprzepuszczalnych, na których rozsączanie nie jest możliwe. W takiej sytuacji wykonywanie drenażu nie jest celowe: zamiast tego trzeba wykop wokół domu wypełnić nieprzepuszczalnym gruntem rodzimym, starannie go ubijając, żeby nie zostawić przestrzeni, w których mogłaby się zbierać woda. Toż to dokładnie moja sytuacja. Glina i brak miejsca odprowadzenia wody. Pewnie nawet z odprowadzeniem wody z odwodnienia liniowego byłby problem. Kurka, zależy mi na piwnicy, ale muszę się zabezpieczyć przed wilgocią, szczególnie że to miałaby być piwnica użytkowa, a nie jama na ziemniaki. Posadzka piwnicy pewnie ok. 2m ppt. Wygląda na to, że ściany piwnicy będą zatem narażone na ciągły kontakt z wilgocią. Ale chyba są takie materiały, które będą w stanie zapewnić wystarczającą hydroizolację? Chyba zainteresuję się tą płytą fundamentową, ale ktoś to będzie musiał wszystko zaprojektować do moich warunków. Czy to może zrobić osoba adaptująca projekt czy później już wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.12.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Tu lepie zrobić indywidualny projekt budynku - jako całości.Jeśli faktycznie ma być piwnica w takich warunkach, wykonalna - to trzeba to posadzić odpowiednio, odpowiednie wykonanie i uszczelnienie na możliwe parcie wody gruntowej. Zwłaszcza że cena projektu nie "mała" plus adaptacja..która jest tylko świstkiem do PNB.. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.12.2016 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Waham się między projektem indywidualnym a gotowym (np. Dom w nektarynkach 2 (P) ver. 2). Z tego co czytam, to wyróżnia się dwie podstawowe sytuacje: - woda wywierająca ciśnienie (konieczna hydroizolacja ciężka) - woda niewywierająca ciśnienia (hydroizolacja średnia). Zastanawiam się, czy teren gliniasty, ale bez "zwierciadła wody" (jak to określa dokumentacja badań gruntu) to będzie woda wywierająca ciśnienie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts