Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe warunki techniczne 2017 - nie można ogrzewać domu prądem, pompą ciepła?!

Redakcja

Recommended Posts

Nowe warunki techniczne od 2017 r. radykalnie zmieniają sposób ogrzewania domu i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Może się okazać, że nowe przepisy promują... węgiel. Obejrzyjcie wywiady z ekspertami, zapraszamy do dyskusji:

NOWE WARUNKI TECHNICZNE - ZMIANY I WYZWANIA

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już kiedyś pisałem, że najkorzystniej jest palić słomę, drewno, owies itp :p. Takie absurdy wnikają ze sposobu wyliczania charakterystyki energetycznej zawarte w Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 27 lutego 2015 r. w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku lub części budynku oraz świadectw charakterystyki energetycznej.

nie rozumiem, czyli co - jak w projekcie mam dom ocieplony 22cm styro na ścianach, 20cm styro w podłodze i 30cm styro na stropie, do tego zaprojektowaną WM z reku i ogrzewanie gazowe to nie spełnię norm i nie dostanę pnb?

Architekt naciągnie projekt i dostaniesz pnb. Ale w praktyce dom nie będzie spełniał EP, ewentualnie możesz dołożyć 2 kolektory płaskie do podgrzewu wody i już będzie ok.

Nie Panowie - robi się innym myk. Pisze się w dokumentacji, ze przewidziano dodatkowe źródło na biomasę, które będzie wykorzystywane do ogrzewania budynku i czasami do przygotowania CWU (tu wylicza się ile brakuje % do spełnia warunków rozporządzenia). I mamy: źródło ciepła podstawowe pokrywa roczne zapotrzebowanie na ciepło i CWU w X%, spalanie biomasy pokrywa roczne zapotrzebowanie w (100-X)% i gra muzyka. Urzędnik szczęśliwy, warunki rozporządzenia spełnione, inwestor ma glejt na budowę, a projektanci dostali swoje gaże. A na koniec i tak często stanie kocioł na groszek w kotłowni. Czegóż więcej wymagać od życia. Na każdy przepis znajdzie się obejście.

Dziwię się ludziom którzy zamiast iść w pc w nowych domach gdzie oszczędzają na kominach, kotłowni itp wolą kombinować byleby tylko smordzić wymarzonym węglem i robić z siebie "murzyna". Przecież taniej Wam wyjdzie PC niż jakieś głupie kombinowanie wystarczy tylko policzyć. Eh długo nam przyjdzie jeszcze żyć i umierać w tym smrodzie jak ludzie będą tak kombinować.:mad:

Pompy ciepła chwalą przeważnie ci którzy już je mają albo instalatorzy. Ludzie niestety boją się takich rozwiązań, bo jest drogie, trudne do zrozumienia w sensie działania, wolą po prostu sypnąć łopatę węgla do kotła, widzieć dym z komina ... to kiedyś była podstawa domu. Budowę zaczynało się od komina i pieca a dopiero wokół niego rosły ściany ... a dym oznaczał że dom żyje i ludzie są w środku, że jest ciepło, że jest gorąca strawa, pomagał w przewidywaniu pogody, no i był punktem orientacyjnym. Dlatego tak ciężko to wyeliminować. Poza tym paliwo stałe jest wszędzie wokół, takim kotłem na węgiel można palić w sumie wszystkim co popadnie i to też jest ważne, ludzie biedni są mimo że mają domy za pół miliona. Węgiel daje niezależność, PC to jarzmo którego ludzie nie lubią, brak prądu i klops ... a kto wiec co będzie za kilka lat. Węgla i drzewa można nawieźć kilka kilkanaście ton i chomikować bez obawy o jutro i olać system. Z jednej strony ekologia z drugiej niezależność i walka o przetrwanie w dziwnych czasach.

to jak w końcu z tą pompą ciepła??? fachowiec powiedział, że ogrzewanie domu i wody pompą wypada niewiele lepiej niż ogrzewanie gazem, co i tak nie spowoduje że Ep będzie wystarczające, żeby korzystać z tej opcji. Ktoś mnie oświeci, czy zatem taka pompa powietrze woda jest opcją na 2017, czy już tylko śmieciuch na pelet?

Czegoś nie rozumiem. EP to energia dostarczana do domu. Czyli jak dom zużywa (dla ułatwienia) 109kWh/m2/r ciepła (łącznie do CO i CWU) to ogrzewając go kotłem gazowym kondensacyjnym o sprawności 109% mamy EP=100kWh/m2/r.

Ogrzewając PC o średnim COP 3,5 mamy EP=31,14kWh/m2/r

Skąd więc bierze się ta jazda PC po bandzie? Że tak na styk można nią ogrzewać, skoro ona dzieli zapotrzebowanie energetyczne domu przez COP.

Dla przykładu mój dom ma wg projektu EP=68kWh/m2/r przy ogrzewaniu kotłem kondensacyjnym. Więc przy PC o COP 3,5 miałbym EP=68kWh/m2/r*109%/3,5=21,18kWh/m2/r

No przecież napisałem, że projektant podciągnie projekt pod wymagane EP:)

naciągajmy i trujmy się.

Mieszkam w Warszawie . Wystarcz wyjechać 5 km o Warszawy i pojawia się smród. Ludzie palą wszystko co się da.

Ja już opowiadam ,że to szkodzi na lakier samochodu i pokrycia dachowe .

Bo jak mówię ,że szkodzi dzieciom to nikt nie reaguje.

Urzędy nie reagują . ALE...

Jak ktoś prowadzi działalność to musi wykazać się gospodarką odpadami . A nikt tego nie ma ,i tu można go przycisnąć .

Czegoś nie rozumiem. EP to energia dostarczana do domu. Czyli jak dom zużywa (dla ułatwienia) 109kWh/m2/r ciepła (łącznie do CO i CWU) to ogrzewając go kotłem gazowym kondensacyjnym o sprawności 109% mamy EP=100kWh/m2/r.

Ogrzewając PC o średnim COP 3,5 mamy EP=31,14kWh/m2/r

Skąd więc bierze się ta jazda PC po bandzie? Że tak na styk można nią ogrzewać, skoro ona dzieli zapotrzebowanie energetyczne domu przez COP.

Dla przykładu mój dom ma wg projektu EP=68kWh/m2/r przy ogrzewaniu kotłem kondensacyjnym. Więc przy PC o COP 3,5 miałbym EP=68kWh/m2/r*109%/3,5=21,18kWh/m2/r

Ale ,żeby wytworzyć 1kWh prądu trzeba spalić 4 kWh węgla :(

Ale ,żeby wytworzyć 1kWh prądu trzeba spalić 4 kWh węgla :(

Tylko moim zdaniem lepiej niech ten węgiel jest spalany w elektrowni, gdzie ma on jakąś tam jakość i są filtry, niż ktoś do pieca wrzuci byle co.

Dla niektórych jedynym ograniczeniem odnośnie materiału do spalania jest wielkość otworu zasypowego pieca