kemot_p 29.11.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Panowie, to jeszcze dwa słowa ode mnie. Zadzwoniłem do dwóch biur projektów gotowych, w ofercie których są moi faworyci. Okazuje się, że oferta "gotowcow" jest już przygotowana na wytyczne roku 2017, a nawet 2021 Projekt, którym się interesujemy z żoną w najnowszej wersji ma WM z relu, 20 styro na ścianach itd. i dla kotła gazowego kondensacyjnego EP to całe 57, 7 kWh ma mkw na rok Tak więc planujacy ogrzewanie gazem średniej wielkości domu, (140 mkw ogrzewanych, 580 m3 kubatury) nie muszą się martwić nowymi przepisami, czy koniecznością kombinowania z solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 29.11.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Ale ,żeby wytworzyć 1kWh prądu trzeba spalić 4 kWh węgla Węgiel dla elektrowni w Polsce średnio 21 MJ/kg czyli możemy uzyskać z kilograma tego paliwa około 5,8 kWh. Sprawność naszych elektrowni średnio coś z 36% tak więc z jednego kilograma węgla mamy 2,1 kWh. Tyle w temacie, skąd ludzie biorą takie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Węgiel dla elektrowni w Polsce średnio 21 MJ/kg czyli możemy uzyskać z kilograma tego paliwa około 5,8 kWh. Sprawność naszych elektrowni średnio coś z 36% tak więc z jednego kilograma węgla mamy 2,1 kWh. Tyle w temacie, skąd ludzie biorą takie informacje. Witam Masz niewątpliwie rację, choć ta średnia sprawność polskich elektrowni nie wiem jak jest liczona. Najstarsze elektrownie z trudem dochodzą do sprawności rzędu 30%. Najnowsze bloki, mi in.budowane w Opolu, pracować będą na t.zw. parametrach nadkrytycznych ze sprawnością blisko 46%. Tylko generatory gazowe mogą osiągnąć sprawność zbliżoną nawet do 60% (vide bloki Siemensa). W procesie nieuchronnej modernizacji energetyki łączna sprawność energetyczna zbliży się do ok. 40%. Zapewne nawet przekroczy tę granicę Potem już tylko sufit. Chyba że policzymy atom OZE i inne wynalazki. Straty przesyłowe są również bardzo zróżnicowane. Inne będą np. na Śląsku, inne w Suwałkach, chyba, że weźmiemy prąd z Białorusi. Prawem Janosika operator straty te uśrednia, jednak w całości szacowane są, jeśli dobrze pamiętam na ok.30%. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się machnąłem. Biorąc pod uwagę te dane, sam z niejakim zdziwieniem stwierdzam, że przyjęty dla energii elektrycznej współczynnik 3 nie jest przeszacowany. Stopniowo będzie zapewne korygowany, tak samo jak nisko oszacowany współczynnik sprawności dla powietrznych PC nowej generacji. Będzie to jednak proces długotrwały i na dzień dzisiejszy należy przyzwyczaić się do nowej rzeczywistości. Z niewątpliwą korzyścią dla klimatu i zdrowia sąsiadów. Z ekologicznym pozdrowieniem Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 30.11.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Nowe warunki techniczne od 2017 r. radykalnie zmieniają sposób ogrzewania domu i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Może się okazać, że nowe przepisy promują... węgiel. Obejrzyjcie wywiady z ekspertami, zapraszamy do dyskusji: NOWE WARUNKI TECHNICZNE - ZMIANY I WYZWANIA Cholerne pisiory nie ich wszystkich dunder świśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Ćśśś- ale ładna pogoda... P(bez i)SOczy i uszy działają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 30.11.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Mogą mnie w duszę pocałowaćps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Mogą mnie w duszę pocałowaćps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Cholerne pisiory nie ich wszystkich dunder świśnie Wiara, że któraś władza jest lepsza od innej jest dosyć naiwna. No, może poza starym stwierdzeniem, że władza korumpuje. Władza absolutna korumpuje absolutnie. Akurat warunki są niby nowe, ale tabelka z datami i wymaganym EP od 2014, 2017 i 2021 r. została wprowadzona przez p. Zbigniewa Rynasiewicza (PO) – o tym rozporządzeniem: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130000926 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.11.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Władza lepsza czy gorsza to temat na osobne kartki . Ważne jest to że z troski o środowisko naturalne coraz częściej zapomina się o tym, że pewnych rzeczy zrobić się nie da, albo jest to niewykonalne dla innych. Nie każdy może zbudować dom pasywny i ogrzewać go PC albo innymi wymyślnymi urządzeniami. Dopóki budowa domu będzie inwestycją życia dla przeciętnego Polaka, pochłaniająca jego zdrowie, prawie całe pieniądze i nerwy to nie można liczyć na to że spełni wszystkie wymagania energooszczędności. Kiedyś dom budowało się o połowę taniej a i tak było drogo i nie każdego było na to stać. Dziś wypruwamy sobie żyły żeby sprostać cenom za działki, materiały i robociznę a i tak jest coraz drożej. Mimo to większość inwestorów jest świadomych jak budować dom energooszczędny (lub bliski). Ślepa wiara w to, że im grubsze ocieplenie tym mniejsza strata ciepła jest zgubna bo przecież można dać metr izolacji styropianowej o świetnych właściwościach i zagrzać raz w październiku i mieć ciepło aż do maja ... tak się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.11.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Cholerne pisiory nie ich wszystkich dunder świśnie Przeciez to uchwaliła PO, moze troche wiecej zapoznania z tematem.Zmiany WT uchwalone zostały w 2009 roku z pozniejszymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.12.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Panowie, to jeszcze dwa słowa ode mnie. Zadzwoniłem do dwóch biur projektów gotowych, w ofercie których są moi faworyci. Okazuje się, że oferta "gotowcow" jest już przygotowana na wytyczne roku 2017, a nawet 2021 Projekt, którym się interesujemy z żoną w najnowszej wersji ma WM z relu, 20 styro na ścianach itd. i dla kotła gazowego kondensacyjnego EP to całe 57, 7 kWh ma mkw na rok Tak więc planujacy ogrzewanie gazem średniej wielkości domu, (140 mkw ogrzewanych, 580 m3 kubatury) nie muszą się martwić nowymi przepisami, czy koniecznością kombinowania z solarami. no właśnie, bo te poprzedni projekt o którym pisałeś, to był taki "normowy" IMHO bez sensu budować normowy, lepiej zawsze dołożyć choćby izolacji, bo to niewielki dodatkowy koszt. Największy problem będą mieć ci co chcą budować małe domy i grzać czystym prądem(np kablami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.12.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 . Mimo to większość inwestorów jest świadomych jak budować dom energooszczędny (lub bliski). zaprawdę powiadam ci, jesteś w błędzie. Domów buduje się sporo w mojej okolicy i szacuję, ze w 90% z nich są popełniane te same, typowe błędy (np. brak ciągłości izolacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.12.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 no właśnie, bo te poprzedni projekt o którym pisałeś, to był taki "normowy" IMHO bez sensu budować normowy, lepiej zawsze dołożyć choćby izolacji, bo to niewielki dodatkowy koszt. Największy problem będą mieć ci co chcą budować małe domy i grzać czystym prądem(np kablami) Ja trochę "spanikowałem" , bo patrzyłem na maila z biura projektowego, sprzed kilku miesięcy - tam rzeczywiście projekt był wyliczony na około 90 kWh, ale ten projekt był z WG, 12 styro na ścianach itp. Już na etapie adaptacji, zgodnie z moimi planami, z architektem lokalnym zeszlibyśmy o jakiś 20-30 kWh - po prostu się pomyliłem. Jeszcze do tego te artykuły na Muratorze, że od 2017 samym gazem się nie da i stres gotowy. Ale na spokojnie przeanalizowałem sytuację i dom w jaki ja celuję spokojnie dla samego gazu, bez wielkiego wysiłku , można w okolicach 60 kWh mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 12.12.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 http://www.pb.pl/4651065,14033,ministerstwo-walczy-ze-smogiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.12.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 http://www.pb.pl/4651065,14033,ministerstwo-walczy-ze-smogiem Brak związku z tematem wątku, zmiany ceny i czasu trwania II taryfy dla WT2017 bez znaczenia, wazne aby zmieniono wsp. nakładu dla energii elektrycznej przy ogrzewaniu prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 12.12.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Dla mnie jakiś tam związek ma.Cytat " Resort policzył, że przy produkcji 1 kWh w elektrowni (nawet węglowej) powstaje 10-krotnie mniej pyłów niż w domowym piecu węglowym, nawet najbardziej nowoczesnym" daje jakąś nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowi i zmieni ten współczynnik.Ktoś może pomyśli, że lepiej cały ten ekosyf skierować do elektrowni niż do domków jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.12.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Dla mnie jakiś tam związek ma. Cytat " Resort policzył, że przy produkcji 1 kWh w elektrowni (nawet węglowej) powstaje 10-krotnie mniej pyłów niż w domowym piecu węglowym, nawet najbardziej nowoczesnym" daje jakąś nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowi i zmieni ten współczynnik. Ktoś może pomyśli, że lepiej cały ten ekosyf skierować do elektrowni niż do domków jednorodzinnych. Dla mnie nie ma, pomijam sprawe ekologii która chociaz bardzo wazna, literalnie z WT2017 nie ma zwiazku z powodu dziwnego i niezrozumiałego braku mozliwosci legalnego czyli zgodnego z przepisami ogrzewania czystym pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.12.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Dla mnie nie ma, pomijam sprawe ekologii która chociaz bardzo wazna, literalnie z WT2017 nie ma zwiazku z powodu dziwnego i niezrozumiałego braku mozliwosci legalnego czyli zgodnego z przepisami ogrzewania czystym pradem. Czystym prądem czyli skąd taki prąd wziąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.12.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Czystym prądem czyli skąd taki prąd wziąć ? Nie chodzi o pochodzenie/sposób wytwarzania energii elektrycznej o jej wykorzystanie czyli grzewanie z COP=1, to taki skrót myslowy czesto stosowany na tym forum, równiez wystepuje w temacie jednego z wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 12.12.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 czystym prądem = grzałką; 1kWh pobranej mocy = 1kWh ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts