Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warstwy zabudowy poddasza, a kable elektryczne

xirad

Recommended Posts

Witam,

Ocieplam użytkowe poddasze domu ze skosami. Mam następujące warstwy patrząc od zewnątrz:

1. dachówki

2. Łaty / kontr-łaty

3. Wiatroizolacja

4. Wełna 18 w szkielecie

5. Wełna 10 jako druga warstwa

6. Paraizolacja

....???

I teraz zastanawiam się nad przestrzenią na położenie okablowania. Czy powinienem położyć teraz profile kapeluszowe, albo jakieś łaty i w tej przestrzeni położyć kable, czy przebić paraizolację i kable położyć w drugiej warstwie wełny? Zależy mi na prawidłowym działaniu paraizolacji...

Bardziej przemawiają do mnie profile kapeluszowe, ale słyszałem opinie, że nie należy przewiercać paraizolacji... Co innego płyta położona bezpośrednio na niej, bo ona ją dociska.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Wszelkie instalacje elektryczne powinny być wykonane na etapie izolacji najlepiej pomiędzy warstwami wełny w peszlach karbowanych.

Dopiero potem powinna iść druga warstwa wełny i profile do płyt GK. a dopiero potem powinna zostać położona paroizolacja.

Otwory w paroizolacji na przewody nie spowodują żadnego uszczerbku.

Gdzie znajduje się paroizolacja....... na profilach czy pod nimi bezpośrednio na warstwie wełny ?

Edytowane przez Mareks77

• 3 weeks później...