Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wam idzie m3 na cyrkulację?

Adam626

Recommended Posts

Wczoraj uruchomiłem wreszcie cyrkulację. niestety nowa fabrycznie pompa WILO Z-Star była uszkodzona i wreszcie wymieniłem ją na zwykłą taką za 100zł.

CWU ustawiona na 53Cobieg wygrzany.

Pompa chodziła non stop czyli bez żadnych cykli.

Edit: dokładnie odczytałem z licznika:

W dobę zużyłem 2,2m3. Zużycie CWU normalne więc około 0,8-09m3

Wygląda na to że około 1,4-1,5m3 na dobę idzie mi na samą cyrkulację

Zastanawiam się, ile zaoszczędzę jeśli cyrkulację wyłączę na noc a w ciągu dnia będę włączał powiedzmy go godzinę na 5 min.

Muszę to sprawdzić.

Mam duży obieg, w rurch na pewno ze 25 litrów...

Ale i tak porażka z tym zużyciem na samą gotowość

Edytowane przez Adam626

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko że to nie system sterowania wpływa bezpśrednio na zużycie tylko ilość straconej energii na wychładzanie w rurach. Wiadomo że jak bede puszczał cyklami to stracę na komforcie a zyskam na energii - czyli coś za coś.

Muszę to potestować a sterowanie sobie zrobie tylko jeszcze muszę pomyśleć jakie - prawdopodobnie na żądanie czyli chcę prysznic to wciskam przycisk i za 2 min wchodzę.

Do wanny cyrkulacja niepotrzebna. Umywalki mam częściowo na bojlerach podumywalkowych - działa to lepiej iż cyrkulacja

Tylko że to nie system sterowania wpływa bezpśrednio na zużycie tylko ilość straconej energii na wychładzanie w rurach. Wiadomo że jak bede puszczał cyklami to stracę na komforcie a zyskam na energii - czyli coś za coś.

Dlaczego cyklami?, cyrkulacja powinna sie uruchamiac wtedy gdy jest potrzebna recznie lub automatycznie, w efekcie ilosc zalączen jest minimalna

Krótko mówiąc - spierdolone...

Jest tu wątek - cyrkulacja, wór bez dna.

Oczywiście - nie czytałeś...

Teraz już wiesz....

Spoko!

Ten trzeci dom już będzie DOBRY.

Ratunku w najbliższych 50 ciu latach nie ma.

Pokochać - zostało.

Przy remoncie głównym za latek 50 poprawisz...

A teraz?

Namiastki...

Odłączyć i zapomnieć...

Sterować czujką ruchu...

Sterować zapaleniem światła w łazience...

Sterować z zegara od 7.00 do 7.15 i od 13.00 do 13,15 i 0d 22,00 do 22,15...

Sterować na "guzik"

Sterować kombinacja powyższych...

Wpuścić tam spychacz i zbudować dom raz jeszcze, ale DOBRZE...

Adam M.

Przyczyna jak zwykle hydraulika. CWU zrobił na PEX a wiadomo ze pex ma zwęzki na łączeniach. Więc dawał grube rury. A jak grube rury to izolacji było tylko na 9mm. O ile na parterze całość jest w warstwie styropianu pod i nad, to na piętrze juz się nie zmieściło bo styropianu tylko 7cm.

Gdyby zastosował rury PP i o mniejszym przekroju - zmieściłaby się izolacja min 12mm. Dodatkowo w rurach było by mniej wody - czyli mniej ciepła by się wytracało. Mimo ze całość izolacji jest zrobiona bardzo dokładnie to efekty są jakie są.

Osobna sprawa to że mam praktycznie 4 łazienki i są duże odcinki.

Wskazówka dla hydraulików - robićna PP a nie na PEX i nie prowadzić rur na podłodze nad pomieszczeniami chłodnymi (np garaż)

Wskazówka dla hydraulików - robićna PP a nie na PEX i nie prowadzić rur na podłodze nad pomieszczeniami chłodnymi (np garaż)

Robic na PP??, a PP na łaczeniach nie ma przewęzen??, scianka Pex16 to 2 mm, Pex20 to 2,5 mm, ile ma PP??. Co ma garaz i ine pomieszczenia do rzeczy, przeciez je sie ociepla od wenątrz tak aby nie było lub były minimalne straty od pomieszczen ogrzewanych. Klucz do sukcesu to załaczanie cyrkulacji na żądanie i to automatycznie. Wg moich obserwacji ilosc załączen przy czujce ruchu+przekaznik czasowy to ok 10 do 15 na dobe przy ok 3 min. czasie załaczenia pompy cyrkulacyjnej. Sumaryczny czas pracy tej pompy mniejszy niz 1 godz. przy zachowaniu max komfortu korzystania z cwu. Hydraulik dobrze zrobił, a ze nie jest automatykiem to inna sprawa. Mała uwaga co do pompy cuw w takim układzie musi to byc mocna pompa typu 25/4-6.

Edytowane przez asolt

W sezonie grzewczym nie ma się co przejmować, bo te straty to na dobrą sprawę ogrzewanie domu.

A co do rozwiązania, to mi się najbardziej podoba takie:

Przy sierściuchach w domu czujniki ruchu są mało przydatne. A do tego kuchnia powodowałaby wiele włączeń niepotrzebnych.

... A do tego kuchnia powodowałaby wiele włączeń niepotrzebnych.

Z jakiego powodu? przeciez mozna tak usytuowac czujkę aby zawezic pole widzenia do okolic zlewozmywaka. Poza tym zastosowanie przekaznika czasowego eliminuje wiekszą czesc załaczen wtedy gdy to jest zbedne czyli w systuacji gdy kolejne załączenie następuje w czasie krótszym niz nastapiło wychłodzenie wody w rurce (z doswiadczenia od 15 do 25 min)

Czujki ruchu nadaja sie tylko w teorii bo przeciez do lazienki wchodzi sie z 30x dziennie i przy takiej logice cyrkulacja chodzilaby praktycznie non stop.

Kluczem sa niskie straty ciepla na obiegu zas wszelkie czujki to protezy i oslabienie komfortu. Jesli ibieg ma malo litrow wody i powoli sie wychladza to powiedzmy zalaczenie raz na godzine i problem rozwiazany

Przyczyna jak zwykle hydraulika. CWU zrobił na PEX a wiadomo ze pex ma zwęzki na łączeniach. Więc dawał grube rury. A jak grube rury to izolacji było tylko na 9mm. O ile na parterze całość jest w warstwie styropianu pod i nad, to na piętrze juz się nie zmieściło bo styropianu tylko 7cm.

Gdyby zastosował rury PP i o mniejszym przekroju - zmieściłaby się izolacja min 12mm. Dodatkowo w rurach było by mniej wody - czyli mniej ciepła by się wytracało. Mimo ze całość izolacji jest zrobiona bardzo dokładnie to efekty są jakie są.

Osobna sprawa to że mam praktycznie 4 łazienki i są duże odcinki.

Nie jest istotna iloś wody w rurze bo płynie ciągle . Ważna jest izolacja .ale czy to jest 9 czy 12 mm to bez znaczenia zbiornik ma 10 cm.

Należy izolować z głową na max i używać pompkę jak najmniej

Czujki ruchu nadaja sie tylko w teorii bo przeciez do lazienki wchodzi sie z 30x dziennie i przy takiej logice cyrkulacja chodzilaby praktycznie non stop.

I dlatego stosuję przekaznik czasowy który bez ograniczania komfortu zmniejsza ilosc potrzebnych załączen do kilkunastu na dobę, a cyrkulacja nie chodzi nonstop tylko kazde załaczenie to gora 3-5 min. Skąd sie wezmie praca pompy nonstop?

Edytowane przez asolt

To masz oszczednosc na pradzie ale jesli cyrkulacja powiedzmy pojdzie 10x po 5 min to i tak przetloczy 10x po 20 litrow wody ktora zdazyla ostygnac no i tu jest glowna strata. Oczywiscie troche bedzie taniej

Jak Kaizen zauwazył w zimie straty nie bedzie, w lecie i owszem. Ale straty tak czy inaczej bedą, nie ma sensu a zwykle nie ma mozliwosci aby izolowac rury cwu izolacją 50 mm i wiecej. Czy ta 1 godz. pracy pompy spowoduje straty których nie akceptujemy? Jak sie ma ta 1 godz. do 5 czy 10 godz. przy innym systemie sterowania i to bez zachowania komfortu. Nie mozna wpadac w paranoje, zdrowy rozsadek konieczny. Budowa to sztuka kompromisów tych dotyczących komfortu i kosztów.

Edytowane przez asolt

" a zwykle nie ma mozliwosci aby izolowac rury cwu izolacją 50 mm i wiecej. ..."

No, bo jak się takiej możliwości NIE ZROBI to jej NIE MA!

Nogami te swoje domy budujecie?

CZEMU?

Ja wiem, że dziadki i ojce tak nie robili.

Ale TERAZ już się tak robi.

BOLI WAS zrobienie miejsca w domu na rurkę 1/2" takiego jak pod kanalizę?

- Bo to "nie wygląda"?

Ma wyglądać czy działać?

I tak finalnie zostaje zakryta w ścianie czy podłodze.

Wtedy nie trzeba takich tematów zakładać - bo problem nie istnieje.

Adam M.