Adam626 27.11.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 (edytowane) Wczoraj uruchomiłem wreszcie cyrkulację. niestety nowa fabrycznie pompa WILO Z-Star była uszkodzona i wreszcie wymieniłem ją na zwykłą taką za 100zł. CWU ustawiona na 53Cobieg wygrzany.Pompa chodziła non stop czyli bez żadnych cykli.Edit: dokładnie odczytałem z licznika:W dobę zużyłem 2,2m3. Zużycie CWU normalne więc około 0,8-09m3 Wygląda na to że około 1,4-1,5m3 na dobę idzie mi na samą cyrkulację Zastanawiam się, ile zaoszczędzę jeśli cyrkulację wyłączę na noc a w ciągu dnia będę włączał powiedzmy go godzinę na 5 min. Muszę to sprawdzić.Mam duży obieg, w rurch na pewno ze 25 litrów...Ale i tak porażka z tym zużyciem na samą gotowość Edytowane 27 Listopada 2016 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 W Ale i tak porażka z tym zużyciem na samą gotowość Porazka to taki system sterowania cyrkulacją, a w zasadzie jego brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.11.2016 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Tylko że to nie system sterowania wpływa bezpśrednio na zużycie tylko ilość straconej energii na wychładzanie w rurach. Wiadomo że jak bede puszczał cyklami to stracę na komforcie a zyskam na energii - czyli coś za coś.Muszę to potestować a sterowanie sobie zrobie tylko jeszcze muszę pomyśleć jakie - prawdopodobnie na żądanie czyli chcę prysznic to wciskam przycisk i za 2 min wchodzę.Do wanny cyrkulacja niepotrzebna. Umywalki mam częściowo na bojlerach podumywalkowych - działa to lepiej iż cyrkulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Tylko że to nie system sterowania wpływa bezpśrednio na zużycie tylko ilość straconej energii na wychładzanie w rurach. Wiadomo że jak bede puszczał cyklami to stracę na komforcie a zyskam na energii - czyli coś za coś. Dlaczego cyklami?, cyrkulacja powinna sie uruchamiac wtedy gdy jest potrzebna recznie lub automatycznie, w efekcie ilosc zalączen jest minimalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Krótko mówiąc - spierdolone...Jest tu wątek - cyrkulacja, wór bez dna.Oczywiście - nie czytałeś... Teraz już wiesz.... Spoko!Ten trzeci dom już będzie DOBRY. Ratunku w najbliższych 50 ciu latach nie ma.Pokochać - zostało.Przy remoncie głównym za latek 50 poprawisz...A teraz?Namiastki...Odłączyć i zapomnieć...Sterować czujką ruchu...Sterować zapaleniem światła w łazience...Sterować z zegara od 7.00 do 7.15 i od 13.00 do 13,15 i 0d 22,00 do 22,15...Sterować na "guzik"Sterować kombinacja powyższych...Wpuścić tam spychacz i zbudować dom raz jeszcze, ale DOBRZE... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Przyczyna jak zwykle hydraulika. CWU zrobił na PEX a wiadomo ze pex ma zwęzki na łączeniach. Więc dawał grube rury. A jak grube rury to izolacji było tylko na 9mm. O ile na parterze całość jest w warstwie styropianu pod i nad, to na piętrze juz się nie zmieściło bo styropianu tylko 7cm. Gdyby zastosował rury PP i o mniejszym przekroju - zmieściłaby się izolacja min 12mm. Dodatkowo w rurach było by mniej wody - czyli mniej ciepła by się wytracało. Mimo ze całość izolacji jest zrobiona bardzo dokładnie to efekty są jakie są. Osobna sprawa to że mam praktycznie 4 łazienki i są duże odcinki. Wskazówka dla hydraulików - robićna PP a nie na PEX i nie prowadzić rur na podłodze nad pomieszczeniami chłodnymi (np garaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 28.11.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Nie bardzo rozumiem twój problem, podłaczasz pompe pod czujnik ruchu przy drzwiach każdej łazienki i masz oszczednośc o jakies 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Wskazówka dla hydraulików - robićna PP a nie na PEX i nie prowadzić rur na podłodze nad pomieszczeniami chłodnymi (np garaż) Robic na PP??, a PP na łaczeniach nie ma przewęzen??, scianka Pex16 to 2 mm, Pex20 to 2,5 mm, ile ma PP??. Co ma garaz i ine pomieszczenia do rzeczy, przeciez je sie ociepla od wenątrz tak aby nie było lub były minimalne straty od pomieszczen ogrzewanych. Klucz do sukcesu to załaczanie cyrkulacji na żądanie i to automatycznie. Wg moich obserwacji ilosc załączen przy czujce ruchu+przekaznik czasowy to ok 10 do 15 na dobe przy ok 3 min. czasie załaczenia pompy cyrkulacyjnej. Sumaryczny czas pracy tej pompy mniejszy niz 1 godz. przy zachowaniu max komfortu korzystania z cwu. Hydraulik dobrze zrobił, a ze nie jest automatykiem to inna sprawa. Mała uwaga co do pompy cuw w takim układzie musi to byc mocna pompa typu 25/4-6. Edytowane 28 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.11.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 W sezonie grzewczym nie ma się co przejmować, bo te straty to na dobrą sprawę ogrzewanie domu. A co do rozwiązania, to mi się najbardziej podoba takie: Przy sierściuchach w domu czujniki ruchu są mało przydatne. A do tego kuchnia powodowałaby wiele włączeń niepotrzebnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Rury pp nie maja przewezen na lacznikach bo lacza sie przez scianke zewnetrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Rury pp nie maja przewezen na lacznikach bo lacza sie przez scianke zewnetrzna Kształtki pp jako takie nie mają przewezen, ale podczas zgrzewania takie przewezenia mogą sie pojawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 ... A do tego kuchnia powodowałaby wiele włączeń niepotrzebnych. Z jakiego powodu? przeciez mozna tak usytuowac czujkę aby zawezic pole widzenia do okolic zlewozmywaka. Poza tym zastosowanie przekaznika czasowego eliminuje wiekszą czesc załaczen wtedy gdy to jest zbedne czyli w systuacji gdy kolejne załączenie następuje w czasie krótszym niz nastapiło wychłodzenie wody w rurce (z doswiadczenia od 15 do 25 min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 A co do rozwiązania, to mi się najbardziej podoba takie: To tylko proteza, ale zawsze to cos niz nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Czujki ruchu nadaja sie tylko w teorii bo przeciez do lazienki wchodzi sie z 30x dziennie i przy takiej logice cyrkulacja chodzilaby praktycznie non stop. Kluczem sa niskie straty ciepla na obiegu zas wszelkie czujki to protezy i oslabienie komfortu. Jesli ibieg ma malo litrow wody i powoli sie wychladza to powiedzmy zalaczenie raz na godzine i problem rozwiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.11.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Przyczyna jak zwykle hydraulika. CWU zrobił na PEX a wiadomo ze pex ma zwęzki na łączeniach. Więc dawał grube rury. A jak grube rury to izolacji było tylko na 9mm. O ile na parterze całość jest w warstwie styropianu pod i nad, to na piętrze juz się nie zmieściło bo styropianu tylko 7cm. Gdyby zastosował rury PP i o mniejszym przekroju - zmieściłaby się izolacja min 12mm. Dodatkowo w rurach było by mniej wody - czyli mniej ciepła by się wytracało. Mimo ze całość izolacji jest zrobiona bardzo dokładnie to efekty są jakie są. Osobna sprawa to że mam praktycznie 4 łazienki i są duże odcinki. Wskazówka dla hydraulików - robićna PP a nie na PEX i nie prowadzić rur na podłodze nad pomieszczeniami chłodnymi (np garaż) Nie jest istotna iloś wody w rurze bo płynie ciągle . Ważna jest izolacja .ale czy to jest 9 czy 12 mm to bez znaczenia zbiornik ma 10 cm. Należy izolować z głową na max i używać pompkę jak najmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Wywalilem pompe wilo z star nova 4,5 wata wsadzilem zwykla do co 44-88w i dopiero mi cyekulacja zaczela dzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Czujki ruchu nadaja sie tylko w teorii bo przeciez do lazienki wchodzi sie z 30x dziennie i przy takiej logice cyrkulacja chodzilaby praktycznie non stop. I dlatego stosuję przekaznik czasowy który bez ograniczania komfortu zmniejsza ilosc potrzebnych załączen do kilkunastu na dobę, a cyrkulacja nie chodzi nonstop tylko kazde załaczenie to gora 3-5 min. Skąd sie wezmie praca pompy nonstop? Edytowane 28 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 To masz oszczednosc na pradzie ale jesli cyrkulacja powiedzmy pojdzie 10x po 5 min to i tak przetloczy 10x po 20 litrow wody ktora zdazyla ostygnac no i tu jest glowna strata. Oczywiscie troche bedzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) To masz oszczednosc na pradzie ale jesli cyrkulacja powiedzmy pojdzie 10x po 5 min to i tak przetloczy 10x po 20 litrow wody ktora zdazyla ostygnac no i tu jest glowna strata. Oczywiscie troche bedzie taniej Jak Kaizen zauwazył w zimie straty nie bedzie, w lecie i owszem. Ale straty tak czy inaczej bedą, nie ma sensu a zwykle nie ma mozliwosci aby izolowac rury cwu izolacją 50 mm i wiecej. Czy ta 1 godz. pracy pompy spowoduje straty których nie akceptujemy? Jak sie ma ta 1 godz. do 5 czy 10 godz. przy innym systemie sterowania i to bez zachowania komfortu. Nie mozna wpadac w paranoje, zdrowy rozsadek konieczny. Budowa to sztuka kompromisów tych dotyczących komfortu i kosztów. Edytowane 28 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.11.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 " a zwykle nie ma mozliwosci aby izolowac rury cwu izolacją 50 mm i wiecej. ..." No, bo jak się takiej możliwości NIE ZROBI to jej NIE MA!Nogami te swoje domy budujecie?CZEMU?Ja wiem, że dziadki i ojce tak nie robili.Ale TERAZ już się tak robi.BOLI WAS zrobienie miejsca w domu na rurkę 1/2" takiego jak pod kanalizę?- Bo to "nie wygląda"?Ma wyglądać czy działać?I tak finalnie zostaje zakryta w ścianie czy podłodze.Wtedy nie trzeba takich tematów zakładać - bo problem nie istnieje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts