Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa 48 cm jakiego producenta wybrać

Jaro0106

Recommended Posts

Jestem przed wyborem producenta bloczków z gazobetonu na scianę jednowarstwową. Do wyboru Ytong ,termalika,hh. Jedni twierdza żeby wybierać tańsze inni że ytong jest bardziej równy ( takie stwierdzenie wykonawcy ) , Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mógłby się podzielić nim.

Mnie tam jeden potencjalny wykonawca przekonywał, żeby zrezygnować z ocieplenia, i dać Ytong Energo+ 48cm co ma wspaniałe U=0,17W/(m2K), bo to dużo taniej mnie wyjdzie a to niewiele gorsze, niż mam w projekcie (a mam 0,125). Nawet był dosyć przekonujący ale przeliczyłem i dla mnie 36% to spora różnica.

Ale dla wykonawcy to wygodne. Temu podziękowałem, wybrałem innego.

Tego Ytonga jak by dać w poprzek .. na 59 cm .. to by co może z tego zrobił.

Pewnie całkiem nie głupie by to mogło być. Tyle że - bez izolacji i w takiej technologi - łatwiej o złapanie mostka termicznego i nie chodzi o straty ciepła, a o możliwe grzybki. Teraz nikt nie chce mieć 20-30% wilgotności wewnątrz,50 do 60%. Sama czysta ściana - to nie wszystko właśnie.

Spoiny ? przecież to trzeba jak w aptece zamurować, aby nie narobić sera, też nie przesadzić z ilością kleju itp.

Dziwny pomysł z tą jednowarstwową ścianą, ale kto bogatemu zabroni?

Zaraz, zaraz od kiedy wchodzą nowe zaostrzone normy, bo być może taki dom zabronią wkrótce zbudować?

Więcej zależy od jakości wykonania, niż od równości bloczków. Im staranniej wykonana będzie ściana, tym szybsze, dokładniejsze i tańsze będzie tynkowanie.

Tylko po co utrudniać sobie życie, lepsza i tańsza ściana 2W.