Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach ciepły i prosty w wykonaniu

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie projektowania domu.

Dom piętrowy na planie prostokąta (po zewnątrz 8x13m,), ściany z silki 24 cm (ściana nośna również w środku ), ocieplenie styropian grafitowy 25 cm.

Ogrzewanie wodna podłogówka napędzana kotłem elektrycznym

Zastanawiam się jak ugryź kwestię dachu by zrobić to dobrze i jak się uda to własnymi rękami, póki co wymyśliłem tak:

dach.jpg

Warstwą wierzchnią byłaby styropapa kryta papą termozgrzewalną, od czoła dachu ogniomurki, po bokach rynny (dłuższa ściana)

Żadnych połączeń mechanicznych, wszystko klejone.

Uchwyty rynnowe będą wkręcone w kawałki desek (deski wklejone w wycięte otwory w styropianie)

Czy ktoś się już może spotkał z takim dachem ?

Edytowane przez busy_beaver

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestem na etapie projektowania domu.

Dom piętrowy na planie prostokąta (po zewnątrz 8x13m,), ściany z silki 24 cm (ściana nośna również w środku ), ocieplenie styropian grafitowy 25 cm.

Ogrzewanie wodna podłogówka napędzana kotłem elektrycznym

Zastanawiam się jak ugryź kwestię dachu by zrobić to dobrze i jak się uda to własnymi rękami, póki co wymyśliłem tak:

[ATTACH=CONFIG]374790[/ATTACH]

Warstwą wierzchnią byłaby styropapa kryta papą termozgrzewalną, od czoła dachu ogniomurki, po bokach rynny (dłuższa ściana)

Żadnych połączeń mechanicznych, wszystko klejone.

Uchwyty rynnowe będą wkręcone w kawałki desek (deski wklejone w wycięte otwory w styropianie)

Czy ktoś się już może spotkał z takim dachem ?

Ja podobnie bym robił gdybym mógł mieć dach płaski u siebie. Czemu silka na ściany zewnętrzne a nie BK? Myślę ze lepiej byłoby pójść właśnie w BK a wewnętrzne z silki. Zrobisz sobie potem tynki CW o gr.15mm i będziesz miał dużą pojemność cieplną do akumulacji przy niższym U ściany.

Ja podobnie bym robił gdybym mógł mieć dach płaski u siebie. Czemu silka na ściany zewnętrzne a nie BK? Myślę ze lepiej byłoby pójść właśnie w BK a wewnętrzne z silki. Zrobisz sobie potem tynki CW o gr.15mm i będziesz miał dużą pojemność cieplną do akumulacji przy niższym U ściany.
Po kiego wypisujesz takie niedorzeczności? Silka jest chyba najlepszym materiałem na ściany. U ściany dwuwarstwowej zależy tylko i wyłącznie od grubości izolacji. Lambda odpowiednio wytrzymałego BK jest wystarczająco wysoka, by się nią nie przejmować. Lepiej dołożyć parę centymetrów styro do silki niż przejmować się tym, że sąsiedzi będą słyszeć każde nasze beknięcie. Poza tym, kolega pytał o dach. Wiesz coś na ten temat?

Co do dachu płaskiego. To, wbrew pozorom dosyć trudna do prawidłowego zaprojektowania i wykonania konstrukcja. Po pierwsze trzeba zdecydować się na to czy będzie to stropodach wentylowany czy nie, po drugie trzeba zaplanować odprowadzanie wody z dachu uwzględniając choćby fakt, że w zimie na takim dachu śnieg topnieje nawet przy ujemnych temperaturach a woda ściekając rynnami może zamarznąć zamykając odpływ. To zdecydowanie robota i dla doświadczonego konstruktora i takiegoż wykonawcy.

Po pierwsze trzeba zdecydować się na to czy będzie to stropodach wentylowany czy nie, po drugie trzeba zaplanować odprowadzanie wody z dachu uwzględniając choćby fakt, że w zimie na takim dachu śnieg topnieje nawet przy ujemnych temperaturach a woda ściekając rynnami może zamarznąć zamykając odpływ. To zdecydowanie robota i dla doświadczonego konstruktora i takiegoż wykonawcy.

Dlatego zastanawiam się czy nie darować sobie typowego dachu płaskiego z attykami dookoła z powodu właśnie odpływu wody (ale i uproszczenia prac).

Pomyślałem o dachu dwuspadowy ze styropianu o spadzie max 5 stopni, attyka byłaby tylko z czoła budynku.

Wtedy nawet w razie zamarznięcia rury odpływowej, woda przeleje się przez rynny.

Dlatego zastanawiam się czy nie darować sobie typowego dachu płaskiego z attykami dookoła z powodu właśnie odpływu wody (ale i uproszczenia prac).

Pomyślałem o dachu dwuspadowy ze styropianu o spadzie max 5 stopni, attyka byłaby tylko z czoła budynku.

Wtedy nawet w razie zamarznięcia rury odpływowej, woda przeleje się przez rynny.

Bez attyk niezbyt ładnie to wygląda, no ale to też jest rozwiązanie. 5 st to dalej będzie stropodach. :) Wiesz jaki z nim jest problem, poza dokładnością wykonania? Trzeba pomyśleć o parze wodnej. Albo zrobisz konstrukcję z bardzo dobrą paroizolacją pod izolacja termiczną albo tradycyjnie, jako stropodach wentylowany. To zadanie dla konstruktora.

Bez attyk niezbyt ładnie to wygląda, no ale to też jest rozwiązanie. 5 st to dalej będzie stropodach. :) Wiesz jaki z nim jest problem, poza dokładnością wykonania? Trzeba pomyśleć o parze wodnej. Albo zrobisz konstrukcję z bardzo dobrą paroizolacją pod izolacja termiczną albo tradycyjnie, jako stropodach wentylowany. To zadanie dla konstruktora.

Czy problem z para nie rozwiązuje przypadkiem WM? Jak zrobi tak jak na szkicach to wtedy będzie idealny termos a w takim WM odpowiada za pozbycie się nadmiaru pary wodnej. Czym się to rożni przykladowo od domu parterowego z nieużytkowym poddaszem? W jednym i drugim rozwiązaniu musi być paroizolacja no chyba ze izolacja będzie piana zamknięto-komórkowa która nie przepuści pary to wtedy inna sprawa.

Czy problem z para nie rozwiązuje przypadkiem WM? Jak zrobi tak jak na szkicach to wtedy będzie idealny termos a w takim WM odpowiada za pozbycie się nadmiaru pary wodnej. Czym się to rożni przykladowo od domu parterowego z nieużytkowym poddaszem? W jednym i drugim rozwiązaniu musi być paroizolacja no chyba ze izolacja będzie piana zamknięto-komórkowa która nie przepuści pary to wtedy inna sprawa.
WM nie rozwiązuje problemu pary wodnej przy stropodachu. Koniec kropka. Nie chce mi się tłumaczyć czemu, bo jest to oczywiste dla każdego, kto ma jakie takie pojęcie. Pisałem już, poducz się najpierw a nie wymyślaj wszystko od początku. Wiedza nie boli.

WM nie rozwiązuje problemu pary wodnej przy stropodachu. Koniec kropka. Nie chce mi się tłumaczyć czemu, bo jest to oczywiste dla każdego, kto ma jakie takie pojęcie. Pisałem już, poducz się najpierw a nie wymyślaj wszystko od początku. Wiedza nie boli.

Widzę że lubisz być złośliwy ale to nie mój problem. Po to jest forum aby się dzielić swoją wiedzą jak się chce a jak nie to nie tylko nie rozumiem po co tyle złości. Nie chcesz mi wytłumaczyć to wytłumacz autorowi wątku bo ma jakiś pomysł i pyta czy tak można.

Zadanie zadane konstruktorowi :yes:

Szukam właśnie informacji jak zrobić dobrą paroizolację pod tym styropianem.

Nie chciałbym utrudniać sobie pracy, robiąc stropodach wentylowany.

Skoro będzie już wylany strop żelbetowy, to wolę na nim coś ułożyć.

Dlatego pytam czy ktoś się już może spotkał z takim dachem, żeby nie przekombinować.

A strony świata jak tu wypadają? Masz jakieś wizualizacje elewacji?

Góra północ itd.

Wizualizacji nie mam, to są moje rysunki.

Widzę że lubisz być złośliwy ale to nie mój problem. Po to jest forum aby się dzielić swoją wiedzą jak się chce a jak nie to nie tylko nie rozumiem po co tyle złości. Nie chcesz mi wytłumaczyć to wytłumacz autorowi wątku bo ma jakiś pomysł i pyta czy tak można.
Nie złoszczę się. Nie masz za grosz samokrytycyzmu. Można dyskutować o różnych rzeczach ale z tobą jest tak, że coś sobie wymyślisz i koniec. Wszelkie argumenty przeciw konsekwentnie omijasz. Nie jest to problem jeżeli chodzi o twoje realizacje. Rób jak chcesz. Ty jednak narzucasz te swoje pomysły innym. Nie mając ani wiedzy ani doświadczenia.

Piszesz, że BK będzie lepszy. Na jakiej podstawie??? Trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw a tu akurat BK ma więcej minusów niż plusów, chyba, że ktoś decyduje się na ścianę jednowarstwową. Po co mieszasz komuś w głowie?

WM nie "załatwia" sprawy przepływu pary wodnej, bo we wnętrzu domu jej stężenie, przez większą część roku będzie większe niż na zewnątrz przy wyższej temperaturze. To oznacza migrację, również przez dach.

W "normalnym" dachu i nieużytkowym poddaszu, bo do tego się odniosłeś para napotyka najpierw paroizolację, potem izolację termiczną a potem pustą, wentylowaną przestrzeń. Jest to naturalna droga migracji. Para nie ma się gdzie gromadzić.

W stropodachu, w skutek wymagań stawianych wierzchniemu pokryciu największą barierą dla pary jest właśnie to zewnętrzne pokrycie. Z reguły jest to papa wierzchniego krycia o oporze bardzo dużym. Problem jest od dawna znany a rozwiązaniem, od lat stosowanym jest stropodach wentylowany tj z kominkami odprowadzającymi nadmiar pary znad izolacji termicznej. Można też zastosować bardzo skuteczną paroizolację z folii aluminiowej i wtedy wentylacja nie jest potrzebna.

Nie da się tu zastosować rozwiązania z "normalnego" dachu tj paroizolacja - ocieplenie - folia wiatroszczelna, paroprzepuszczalna - szczelina wentylacyjna - pokrycie dachu. Rozumiesz już?

No no .. echa prania TB robią swoje .. wszytko co pod grubym kożuchem z izolacji .. bierze udział w akumulacji.

Nie złoszczę się. Nie masz za grosz samokrytycyzmu. Można dyskutować o różnych rzeczach ale z tobą jest tak, że coś sobie wymyślisz i koniec. Wszelkie argumenty przeciw konsekwentnie omijasz. Nie jest to problem jeżeli chodzi o twoje realizacje. Rób jak chcesz. Ty jednak narzucasz te swoje pomysły innym. Nie mając ani wiedzy ani doświadczenia.

Piszesz, że BK będzie lepszy. Na jakiej podstawie??? Trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw a tu akurat BK ma więcej minusów niż plusów, chyba, że ktoś decyduje się na ścianę jednowarstwową. Po co mieszasz komuś w głowie?

WM nie "załatwia" sprawy przepływu pary wodnej, bo we wnętrzu domu jej stężenie, przez większą część roku będzie większe niż na zewnątrz przy wyższej temperaturze. To oznacza migrację, również przez dach.

W "normalnym" dachu i nieużytkowym poddaszu, bo do tego się odniosłeś para napotyka najpierw paroizolację, potem izolację termiczną a potem pustą, wentylowaną przestrzeń. Jest to naturalna droga migracji. Para nie ma się gdzie gromadzić.

W stropodachu, w skutek wymagań stawianych wierzchniemu pokryciu największą barierą dla pary jest właśnie to zewnętrzne pokrycie. Z reguły jest to papa wierzchniego krycia o oporze bardzo dużym. Problem jest od dawna znany a rozwiązaniem, od lat stosowanym jest stropodach wentylowany tj z kominkami odprowadzającymi nadmiar pary znad izolacji termicznej. Można też zastosować bardzo skuteczną paroizolację z folii aluminiowej i wtedy wentylacja nie jest potrzebna.

Nie da się tu zastosować rozwiązania z "normalnego" dachu tj paroizolacja - ocieplenie - folia wiatroszczelna, paroprzepuszczalna - szczelina wentylacyjna - pokrycie dachu. Rozumiesz już?

Tak, rozumiem już o co chodzi.

Popatrz na to https://lipinscy.pl/project/stage/2674/mirror/1 tu jest zrobione mniej więcej tak jak busy by chciał i nie widać aby miał być stropodach wentylowany. Pewnie też jest tam zastosowana papa czy coś podobnego.

Według mnie ściany zewnetrzne powinny być izolatorem ciepła a wewnętrzne do akumulacji ciepła temu uważam ze BK będzie lepszy od silki jeżeli będzie ta sama grubość przegrody. W przypadku gdy mamy do czynienia z szkodami górniczymi to projekt konstrukcyjny będzie zawierał dużo słupów i wtedy BK traci sens ale jak nie ma szkód górniczych to już inna sprawa. BK o gęstości 500 wystarczy na domek jednorodzinny bez problemu i ma niską lambdę w porównaniu do silki więc też można okna montować w licu muru i będą niższe wtedy mostki niż jakbyś tak montował w silce. Do tego jeszcze ociepleniem można najść na profil okna co da podobny efekt niewiele gorszy od tego jakby się montowało typowo w ociepleniu a oszczędzi znaczną kwotę. jak już się wchodzi w grubą warstwę izolacji to trzeba jakoś wypośrodkować okno w murze aby to jakoś ładnie wyglądało a nie jak okienko strzelnicze. Jak chcemy mieć określony współczynnik U ściany to przy BK potrzeba mniej styropiany niż przy silce więc przy silce potrzeba dać grubsza warstwę izolacji i by wypośrodkować okno to trzeba je zamontować w ociepleniu a tym bardziej jak by się dało silkę o gr.18cm. Montaż w ociepleniu jest drogi i nieekonomiczny. Każdy zrobi tak jak chce ale ja nie widzę jakoś samych plusów dla silki tym bardziej jak to ma być robota dla samoroba. Ciekaw jestem czy jakbyś budował sobie sam dom z jakimś znajomym to czy byś wybrał do tego silkę.

Tak, rozumiem już o co chodzi.

Popatrz na to https://lipinscy.pl/project/stage/2674/mirror/1 tu jest zrobione mniej więcej tak jak busy by chciał i nie widać aby miał być stropodach wentylowany. Pewnie też jest tam zastosowana papa czy coś podobnego.

Tak, o taki dach mi właśnie chodzi (attyki od czoła)

W przypadku gdy mamy do czynienia z szkodami górniczymi to projekt konstrukcyjny będzie zawierał dużo słupów i wtedy BK traci sens ale jak nie ma szkód górniczych to już inna sprawa.

Dom jest przewidziany na II kategorię i będzie zawierał słupy.

Edytowane przez busy_beaver

Pytał już ale nikt nie odpowiedział...

Będę miał poddasze nieużytkowe, nieogrzewane (izolacja leży poziomo na dolnym pasie wiązarów) - czyli w sumie coś podobnego do stropodachu.

Czy w przypadku zastosowania paroizolacji z folii alu mogę zrezygnować z wykonania szczelin wentylacyjnych koło rynien i wentylować jedynie poprzez szczelinę w kalenicy?