mrTomo 03.12.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Narzędzia w ręce trzymać umiem, ale na schodach się nie znam. Mogę to komuś zlecić, ale wolę zrobić sam. A jak nie dam rady, to chociaż chciałbym wiedzieć co z czym i jak. Mam do zamontowania schody na piętro. Schody zostały jeszcze po poprzednim właścicielu domu. Piętro było nie wykończone, więc schodów nie zamontowano. Najwyższa pora aby to zrobić. Co mam: 4 wangi (policzki) w wycięciami na stopnie i stopnie. Nie mam słupów, tralek, poręczy - ale to nie jest dla mnie teraz najważniejsze. Mam też betonowy podest na którym będą drewniane spoczniki. Schody będą dwubiegowe powrotne Mniej więcej jak na tym zdjęciu 1. Od czego zacząć? 2. Jak zamocować te wangi do podestu? 3. Czy ostatni stopień powinien wyjść na wysokości spoczników czy niżej (o wysokość 1 stopnia?)? 4. Czy te wangi po prostu przykręcić do betonu za pomocą jakiegoś kołka rozprężnego zakończonego gwintem czy w jakiś inny sposób? 5. Mocowanie policzków powinno być od czoła podestu, od góry, od dołu? 6. Czym przykleić spoczniki do betonu? 7. Czy policzki (wangi) powinny spoczywać na płytkach (na parterze będę kleił płytki) czy bezpośrednio na posadzce betonowej? Wiem, że pytań sporo ale nie wiem jak się do tego zabrać Edytowane 3 Grudnia 2016 przez mrTomo literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Borowy 05.12.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Na kwestiach technicznych niestety nie znam się za bardzo, a jakie schody bardziej polecacie = z płytek czy w drewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Wyznacz poziom spocznika i kąt policzków poprzez przymiarkę policzków wewnętrznych.Następnie zamocuj do ściany policzki wewnętrzne oraz policzek spocznika.Jeśli schody mają słup centralny czyli środkowy na którym poręcz zakręca to czy słup ten nie ma posadowienia na posadzce wtedy sprawa z wyznaczaniem jest prostsza ale bez słupa nie ma składania schodów.Problem drugi jest taki gdzie autor wymyślił pierwszy słup, czy ma być na pierwszym stopniu czy też na posadzce a pierwszy trep i policzek wewnątrz słupa.To samo tyczy się ostatniego słupa trzymającego poręcz ..... gdzie autor przewidział jego mocowanie.Jeśli nie ma danych na ten tematy to składanie całości może się nie udać a późniejsze dorabianie słupów i tralek do całości będzie kłopotliwe.Po zgraniu wszystkiego mocuj poszczególne trepy do policzków.Jeśli policzki mają otwory to trepy wchodzą w te otwory ale jeśli tak jak na fotce trepy leżą na policzkach to mocowanie odbywa się kołkami i klejem po uprzednim zgraniu wszystkich policzków.Ostatni stopień lub podstopnica powinna być niższa tak aby po dołożeniu posadzki na piętrze wyszło wszędzie tyle samo.Pierwszy stopień czyli trep powinien być umieszczony wyżej tak aby po wykończeniu parteru posadzką wysokość trepów była jednakowa. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts