Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna otwierane na zewnątrz

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie zastosowania okien otwieranych na zewnątrz w swoim nowo postawionym domu. Powiem, że na drzwi tarasowe otwierane na zewnątrz jestem juz prawie zdecydowany bo wydaje mi sie one praktyczne, dlatego zastanawiam sie tez reszta okien na parterze aby sie nie odroznialy. Czy miał ktoś doczynienia z takimi oknami stosowanymi w Polsce czy jest to dobry pomysł czy raczej nietrafiony, jakie mogą wady takich okien?

Czy droższe? Może troche, na razie mam wycenę na tarasowe i cena nie jest aż taka zla. Z myciem nie ma problemu bo okna znajdowaly by się tylko na parterze, na piętrze mam 2 balkony a tam otwieranych na zewnątrz raczej nie zrobię bo otwierajac zablokuje przejście a reszta okien to dachowe. Tylko te okna sa robione na profilach veka 70mm 5cio komorowych i szklenie 4-14-4-14-4 czy okna otwierane do środka na profilu veka 82 ze szkleniem 4-18-4-18-4 będą dużo cieplejsze?

powiem o oknie ze zdj Värmepumpsägare

Okna obracają się o 180 stopni.

Nie nakleisz markizy przeciw owadom

Denerwuje przy otwieraniu ten mały taki dzyndzelek co go trzeba podnieść przy zawiasie, żeby okno z uchyłu otworzyć całkiem. Często palce sobie tym przyciskam jak okno duże.

W razie deszczu przy uchyle, woda nie wpada do wewnątrz

Śietny wygląd przy otwartym

Jedno skrzydło jest szerokości całego okna, więc często 200cm i więcej, co przy standardowych w Polsce jest niemożliwe.

Nie chodzi mi o takie okna jak na zdjeciu Värmepumpsägare tylko takie, których skrzydło otwiera się na zewnątrz i nie jest uchylne tzn wygląd taki sam jak okien otwieranych do środka

O wadach i zaletach już napisałem

A skoro masz okna na parterze i masz do nich dostęp by umyć - wad nie widzę

Aaaa.... jeszcze jedna wada. Jak powieje wiatr to może wyrwać skrzydło lub silnym trzaśnięciem zbić szybę

Dzięki za odpowiedzi, porownam jeszcze parametrny cieplne i zobaczę jak to się ma do okien otwieranych do wewnątrz, ewentualnie wezmę na sam taras bo tam sprawdzą się najlepiej tylko zastanawia mnie jeszcze czy nie będzie to źle wyglądać jesli tarasowe będą inne niz w reszcie domu (wizualnie)

A co będzie waszym zdaniem lepszym rozwiazaniem na taras otwierane na zewnątrz czy hst, roznica w cenie to lekko ponad 5tys na korzyść otwieranych

zwróć uwagę, że biorąc zwykłe okno otwierane na zewnątrz a nie do środka, zawiasy masz na zewnątrz. w polskich standardach dadzą Ci te same zawiasy, które montują w środku (i zakryją je plastikowymi osłonkami)... wierz mi, ale to nie są elementy, które stosuje się na zewnątrz.

wzięłabym HST jednak.

A jak to się otwiera? Łapię za klamkę i wypycham, wychylam się... A przy odrobinę większym skrzydle, jak nie sięgam? Wchodzę na parapet?

Hamulec otwarcia to chyba konieczność, żeby skrzydło nie trzaskało jak tylko wiatr powieje?

W czasie deszczu odpada uchylanie i otwieranie?

Edytowane przez Kaizen

Dlatego w oknach otwieranych na zewnątrz nie robi się "odrobinę większych skrzydeł". M.in z tego powodu tak słabo się u nas przyjmują.

Większe skrzydła już częściej robi się jako obrotowe, odchylane lub suwane do góry

KMT P1020328.jpg KMT P1020326.jpg avante P1040292.jpg