Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zatkana podłogówka?

Toszt

Recommended Posts

Witajcie!

Mam taki problem. Jest sobie podłogówka (pomieszczenie to łazienka, rurka-PEX, woda z kotła gazowego), która nie działa.

Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że gdzieś jest zatkana. Czy jest jakiś sposób na przetkanie tego?

Szczegóły: sama pętla była kładziona przez mojego teścia - home made, ale to nie było jego pierwsze podejście do tematu. Przez kilka lat pomieszczenie było używane jako składzik i rurki były zaślepione.

Na wiosnę łazienka doczekała się wykończenia - 'fachowiec' założył RTLa, wpiął podłogówkę w obwód. Powiedział, że jak odpalimy piec to będzie działać, ale może być słabo, bo rurki doprowadzające wąskie, trójniki osłabiają moc itp.

Więc przyszła zima,piec włączam i nic.

Jak znalazłem czas na jakieś próby, to okazuje się, że woda wpięta z węża prosto w ten obieg jedynie 'nabija' do ciśnienia z jakim leci i koniec, cisza w rurach - woda nie płynie...

'Fachowiec' broni się, że on tylko podłączał to co było i nie widział co jest pod posadzką, a ja jestem bez ogrzewania w łazience.

Czy macie jakiś pomysł jak znaleźć sedno problemu? Albo jak można ewentualnie udrożnić tego pexa?

Postaram się dziś, albo na dniach wypróbować wersję z przedmuchaniem. Mam kompresor, jakoś tylko przejściówki muszę poskładać. Znacie jakieś założenia ile max barów mogę tak puścić, żeby sobie nie zrobić dodatkowych problemów?

O ile problem nie jest w innym miejscu.

Jakieś pomysły, co innego może być problemem?

Postaram się dziś, albo na dniach wypróbować wersję z przedmuchaniem.

Jeśli jest jakieś przejście - jakiekolwiek to coś zyskasz jeśli nie - szczelne zatkanie to nic Ci to nie da . Rurka wytrzymuje ok 30bar domowy kompresor niewiele Ci da bo jego zakres nie przekroczy 8 bar.

Jeśli cokolwiek poleci to ciepła woda i kamera termowizyjna wtedy znajdziesz i "korek" i przewężenie.

@CityMatic - już próbowałem z kamerką termo, ale to ślepy zaułek - widzę tylko miejsce rozgałęzienia przewodu w ścianie i parenaście centymetrów w bok (czyli jak ciepło się rozchodzi po stojącej wodzie).

Zobaczę z tym kompresorem, może coś się ruszy...

Pozostaje Ci włókno szklane pręt do przeciągania instalacji elektrycznych na znaczne odległości i pchanie w układ...jeśli łuki są zgodne ze sztuką budowlaną przejdzie - jeśli układ rozległy trzeba dobrać taki na 1/2 czyli raz od zasilania raz od powrotu., jeśli nie lokalizujesz nie ma wyjścia trzeba rozkuć :(

Kompresor nie ruszy bo jeśli zagieta to otacza ją beton....wylewka nie ma gdzie się rozprężyć.

Dziękuję Wam za rady, wczoraj powalczyłem trochę z kompresorem i wygląda na to, że coś tam drgnęło.

Obecnie wygląda to tak, że mam przepływ wody, tyle że działa to w momencie kiedy dopuszczam ciepłą z układu, a ujście mam nie do układu, tylko przez zawór (do wiadra :) ).

Tu z kolei jest to spowodowane tym, że główne rury w piwnicy są dość grube, fi rzędu 50-60 mm na oko, a rurki do tej podłogówki i do grzejnika odchodzą pod kątem 90 stopni i to rurkami o średnicy chyba 16 mm, następnie po zakręceniu o kolejny kąt prosty na trójniku rurki idą na piętro, a do podłogówki znów woda musi na trójniku skręcić. Mniej więcej wygląda to tak:

H grzejnik na piętrze

|___ podłogówka na parterze

|

-'---// trójnik, i podłączenie do rury głównej

Żeby to poprawić (w sensie wydajność tej nitki) to myślę, żeby dorzucić pompę na wyjściu. Tylko teraz pytanie pozostaje jaką. Jeśli ktoś zna jakieś niewielkie pompy do CO, które spokojnie będą pracowały na rurach średnicy około 20 mm to proszę o rady :)

@rysik123 tak jak napisałem w poście wyżej - działa, ale słabo.

Niemniej udało mi się kompresorem 'przedmuchać' tą instalację. Raz w jedną rurę, raz w drugą, ostatecznie udało się tak, że miałem w miarę swobodny przepływ powietrza.

(na początku 'nabijało' mi się do tych ~3 barów i strzelało jak odłączałem szybkozłączkę:) )

Gość Konto usunięte_1*
pytanie czy masz początek i koniec tej rurki na oku czy drugi koniec gdzieś podłaczony , ja też miałem problem z jedną pętlą akurat też w łazience jak się okazało na belce rozdzielacza rotametr był zawalony