PrAli 07.12.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam wszystkich serdecznie, od kilku miesięcy mam kocioł Ecotec Plus 246/5-5 do tego sterownik multiTRONIC VRC700/2 z pogodówką. Dodam, że krzywa odpowiednio dobrana do budynku. Z pewnych względów muszę jednak mieć ustawioną Korektę temp. pokoj. na TERMOSTAT. I tutaj zaczynają się moje schody. Temperaturę na dzień (6:00-22:00) mam ustawioną na 20 stopni C, a nocną na 18 stopni C.O ile przez dzień ładnie wszystko działa, jest cały czas 20 stopni C, o tyle w nocy kocioł W OGÓLE SIĘ NIE ZAŁĄCZA!!! i temperatura spada nawet do 16 stopni C. Szukałem przyczyn i doszedłem do tego, że przyczyna może tkwić w załączonej opcji → Tryb auto-wyłącz. na ECO. Z opisu wynika, że powyżej 4 stopni C na zewnątrz kocioł będzie cały czas wyłączony, ale teraz temperatury są grubo poniżej zera i jest to samo piec się w nocy nie w ogóle załącza, więc stwierdziłem, że może czasu opóźnienia ochrony przed zamarzaniem jest za długi (domyśle 4h), więc tę opcję również zmieniłem na 0h. Kocioł w nocy dalej nie grzeje pomimo, że temperatura w pomieszczeniu jest niższa niż zadana temperatura nocna a na zewnątrz poniżej zera. Dzwoniłem na infolinię Vaillanta dopytać o co może chodzić, gość powiedział mi, żebym przestawił → Tryb auto-wyłącz. z ECO na Noc. Ale co to może mieć za znaczenie, gdy temperatura na zewnątrz jest cały czas poniżej zera? Wziąłem więc instrukcję i starałem się znaleźć dlaczego ten gość kazał mi przestawić tę opcją na "Noc". W instrukcji natrafiłem na zapis, który już całkowicie zbił mnie z tropu: "Jeśli w funkcji Korekta temp. pokoj. ustawiona została wartość Termostat, to funkcja Tryb auto-wyłącz. nie działa. Regulator reguluje zawsze do wartości zadanej temperatury w pomieszczeniu 5 °C." Czyli wychodzi z tego, że jeśli mam załączoną opcję Korektę temp. pokoj. na TERMOSTAT to muszę zapomnieć a jakimkolwiek sterowaniu temperaturą w trybie nocnym? Gość na infolinii powiedział, że to jakaś pomyłka. Ma ktoś doświadczenie i wiedzę, żeby odpowiedzieć mi co mam zrobić, aby w trybie TERMOSTATU utrzymać w nocy zadaną temperaturę nocną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 07.12.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Czy chodzi o to, że Kościół nie grzeje w nocy? Chyba raczej literówka, bo jaka może być potrzeba grzania w Kościele nocą?Chyba raczej chodzi o kocioł. Powinien doradzić jakiś konsultant marki Vaillant, wielu konsultantów firmowych udziela się na tym forum, powinien pomóc. A jeśli nie, to jakiś doświadczony użytkownik Vaillanta pomoże. Co to za dom ogrzewasz, który traci w nocy 4oC? Zużycie gazu pewnie gargaintuiczne, może pomyśl o jakiejś izolacji? Szkoda pieniędzy na ogrzewanie takiego paliwożernego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.12.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Tryb TERMOSTAT nie ma tu nic do rzeczy i kocioł powinien zacząć grzać jeśli temperatura w pomieszczeniu gdzie jest CM470 spadnie 0,5*C poniżej ustawionej.Prawdopodobnie są inne ustawienia które kolidują z pracą kotła.Podaj po kolei wszystkie ustawienia z regulatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 08.12.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Cos czuje ze w CM470 jest źle ustawione.a te 16 stopni jest w pomieszczeniu gdzie znajduje się CM470? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 UPS..... przepraszam to jest już nowy VRC 700 a nie jak wspomniałem CM470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts