SuperSonic 07.12.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Witam,zastanawiam się usilnie czy jest sens deskowania parterówki, czy wystarczy sama membrana ?Łączna powierzchnia dachu kopertowego to 320m2 Nadmienię, że poddasze będzie nieużytkowe i służyć ma jedynie jako mały strych. Ocieplenie tym samym nie będzie w połaci dachowej tylko na stropie. Dachówka jaką planuje kłaść to ceramiczna Creaton Titania. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez SuperSonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Planujesz kryć dach dachówką a krycie wstępne chcesz wykonać szmatą? Jak się ma żywotność folii do dachówki? Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.12.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dach z membrana to zaproszenie kun. Cały czas się zastanawiam kto jeszcze kombinuje z membraną. Pomijając inne aspekty - trwałośc, usztywnienie konstrukcji dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.12.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Co wy z tym usztywnieniem konstrukcji ? Każdy projekt domu ma konstrukcję dachu tak wyliczoną i obliczoną że nie potrzeba stosować żadnych usztywnień i wzmocnień ... Chyba każdy kto kładzie membranę czy folię daje tzw "wróblówkę" , właśnie po to aby żadne kuny i inne "cuda" nie dostały sie do domu ..No chyba że "oszczędny" i nie daje , to potem może mieć pretensje tylko do siebie .. U mnie mam folię , mieszkam 6 lat i nic się nie dzieje i nic do domu nie wlazło , tyle że ja mam zamontowane wróblówki ... Najważniejsze jak robi się folię pamiętać że należy jak najszybciej zasłonić ją przed działaniem UV i tyle .. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Też się nad takim tematem powoli zastanawiam. Sam materiał na deskowanie to ponad 3K zł w moim przypadku (nie licząc odpadów - czyli sporo więcej). Do tego robocizna. Z 5K zł jak nic. Licząc deski calowe impregnowane. Taśma BMF nie jest za darmo, ale chyba sporo można zaoszczędzić. Deska to jakikolwiek kłopot dla kuny? Czy to tylko legenda, że pod tym względem robi różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 11.12.2016 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Nie wiem jak w domu parterowym ale ja u siebie z poddaszem uzytkowym zrobilem deskowanie i w przeliczeniu co do membrany wyszlo mi az albo tylko 6tys wiecej niz polozenie membrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 11.12.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 prawda jest taka, że deskowanie jednak usztywnia konstrukcję i to nie jest żaden mit.wiele lat temu nie było membrany i albo było deskowanie i papa albo nie było nic pod dachówką i też było dobrze.skoro poddasze będzie tylko strychem i nigdy nie będzie możliwości zamieszkania go to nie potrzebujesz nic i też będzie stać, jednak tak się już nie robi i mimo wszystko warto dać przynajmniej membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Co wy z tym usztywnieniem konstrukcji ?.. A wiesz co to jest wiatrownica? Wróblówka chroni przed ptakami i kuną ale są inne miejsca słabo chronione. Wróblówka umożliwia dostęp UV. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperSonic 22.12.2016 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 wg jednej z wycen wykonawcy, różnica między wariantami, deskowaniem dachu ( 321m2) a membraną to 13tysWięc jest nad czym myśleć, póki co trochę czasu jeszcze jest do wiosny na podjęcie ostatecznej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 22.12.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 nie widziałem jeszcze latających dachów na membranie ;D a jak przyjdzie tornado to na równi będzie rwać dach z deskowaniem jak i membraną poza tym mieszkam w starym domu w którym jest membrana i nic się z nią nie dzieje i to jeszcze stara membrana teraz są lepsze i kuny też jeszcze nie miałem na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 ... mieszkam w starym domu w którym jest membrana i nic się z nią nie dzieje ... Na jakie podstawie twierdzisz, że nic się z nią nie dzieje? To, że ją widzisz znaczy tylko tyle, że ona tam jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.12.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wystarczy raz zobaczyć dach po wizycie kuny i już nie mamy wątpliwości W domu w którym mieszkałem od wejścia kuny do zniszczenia ocieplenia poddasza mineło kilka dni Tak więc.. u mnie zrobię sobie łazienkę w trochę tańszych płytkach ale na dachu oszczędzać nie będę http://www.dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202013/Dachy_7_2013/kazimierczak/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 W załączeniu kilka zdjęć ku przestrodze. Cztery pierwsze to efekt działania kuny w tym drugie to resztki kuny, która ugrzęzła pomiędzy łatami. Ostatnie to efekt działania os. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.12.2016 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ale jak te kuny się dostają pod dach ? Bo rozumiem że chyba każdy daje tzw "wróblówkę" ... Mieszkam na wsi ...Obok pola , lasy i zero jakiś "gości" ... Ale mam wróblówkę .. Mam na dachu najtańszą zamontowaną ponad 6 lat temu folię paizolacyjną Marma ML110 , bo poddasze miało być nieużytkowe. Obecnie jest użytkowe i mam zrobioną szczelinę 3cm ,ale na pewnej części domu nie ma ocieplenia bo jest tam "składzik" i mam dostęp do tej folii i dotykałem ją i wygląda tak samo jak 6 lat temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.12.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Przecież ściany szkieletowe też można zrobić z foli zamiast płyt ... będzie taniej o ..... zł .. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.12.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 (edytowane) Są tysiące dachów, na których krycie wstępne zostało wykonane folią. Nie ma tam kun i nic złego się nie dzieje. Nie życzę nikomu aby z jego folią coś złego się działo. Jest jednak coraz więcej przypadków pokazujących jak nie trwały jest to materiał i jak jego żywotność nijak się ma do żywotności dachówki. Zdjęcia pierwsze, trzecie i czwarte, które zamieściłem we wpisie #13 to w Łodzi a w tym dwa to na moim osiedlu. Natomiast drugie zdjęcie to centrum Opola. Jak widać kuna domowa chętniej osiedla się w miastach. Jeszcze kilka zdjęć. Pozdrawiam świątecznie. Edytowane 24 Grudnia 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts