Michał1981 07.12.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam mam nietypowy problem którego nie może rozwiązać elektryk a mianowicie chodzi o podłączenie płyty indykcyjnej.Jest podłączona do siły i cały czas cyka jak karabin, myśleliśmy że jest zepsuta,serwis sprawdził wszystko jest ok.Podłączyliśmy płytę do prądu w mieszkaniu Mamy na parterze na 2 fazy i tam działa nic nie "cyka" u mnie po podłączeniu na 230 czy do siły cały czas to samo "cykanie" Pomiar prądów prawidłowy oczyściliśmy przewody wychodzące z licznika (były zaśniedziałe) No i nie wiemy co robić dalej.Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.12.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Co oznacza pomiar prądów ? Pod obciążeniem instalacja może nie dawać sobie rady, nie napisałeś czy to nowa instalacja, modernizowana, stara, jaki przekrój kabli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.12.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 .Podłączyliśmy płytę do prądu w mieszkaniu Mamy na parterze na 2 fazy i tam działa nic nie "cyka" u mnie po podłączeniu na 230 czy do siły cały czas to samo "cykanie" Zmierzyć IPZ. Tam gdzie cyka i tam gdzie nie cyka. Powinny być różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał1981 07.12.2016 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Stara instalacja , wczesniej tam był podłączony kompresor i spawarka itd ogólnie warsztat elektryczny teraz tam mam podłączoną indukcję i piekarnik, piekarnik działa dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.12.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Stara instalacja , wczesniej tam był podłączony kompresor i spawarka itd ogólnie warsztat elektryczny teraz tam mam podłączoną indukcję i piekarnik, piekarnik działa dobrze.Czyli przyczyną jest stara instalacja. Piekarnik może działać dobrze, bo jest mniej wrażliwy na spadki napięcia, w przeciwieństwie do indukcji. Od czego zacząć w diagnostyce starej instalacji pisałem wyżej. Ale tam ponoć jest elektryk i tego nie wie ? Więc trzeba zmienić elektryka na takiego co wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.12.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Być może są to słabe styki na połączeniach kabli (gdzieś w puszkach, gnieździe), może na listwie w rozdzielnicy, mogą to być również wypalone gniazda bezpieczników (same bezpieczniki) albo uszkodzone zabezpieczenie. Spawarka i kompresor potrafią nagrzać instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał1981 07.12.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 ok jutro sprawdzamy dalej dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał1981 09.12.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Przepalony kabel 0 przy głównych bezpiecznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.12.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Raczej N nie zero i tak dobrze że indukcja przeżyła te eksperymenty;-) Pewnie jakis kontakt na tym N-ie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.12.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Raczej N nie zero i tak dobrze że indukcja przeżyła te eksperymenty;-) Pewnie jakis kontakt na tym N-ie był A ja bym się upierał, że jednak przewód "zerowy" Niestety, brak info o dacie powstania instalacji, przekrojach i ilości żył, co by rozwiało wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.12.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) A ja bym się upierał, że jednak przewód "zerowy" Niestety, brak info o dacie powstania instalacji, przekrojach i ilości żył, co by rozwiało wątpliwości. Masz rację brak informacji. A co to to zero wg często cytowanych norm? Czepaisz się Ps. PEN-em nie można go nazwać to nazywamy "zerem" czy to TT ma być? Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.12.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Masz rację brak informacji. A co to to zero wg często cytowanych norm? Czepaisz się Ps. PEN-em nie można go nazwać to nazywamy "zerem" czy to TT ma być? To "zero" to nic innego, tylko przewód według dawnej nomenklatury i funkcji, obecnie nie sklasyfikowany według PN i współczesnych układów sieciowych. Dawniej przewód ten występował w sieciach niskiego napięcia z uziemionym punktem zerowym i uziemionym przewodem zerowym. Instalacje elektryczne odbiorcze podłączone do takiej sieci funkcjonują do dziś, nie są zmieniane, dostosowywane, pomimo zmiany układu sieciowego zasilania. I niestety, nie są PEN-em (nie spełniają wymogów), więc pozostały takie, jakimi je stworzono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał1981 11.12.2016 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Stara instalacja 3 fazy i 0 czy tam uziemienie nie wiem jak to się fachowo nazywa nie jestem elektrykiem a co do przekroju przewodu no to dosyć gruby grubszy od 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts