Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam nietypowy problem którego nie może rozwiązać elektryk a mianowicie chodzi o podłączenie płyty indykcyjnej.

Jest podłączona do siły i cały czas cyka jak karabin, myśleliśmy że jest zepsuta,serwis sprawdził wszystko jest ok.

Podłączyliśmy płytę do prądu w mieszkaniu Mamy na parterze na 2 fazy i tam działa nic nie "cyka" u mnie po podłączeniu na 230 czy do siły cały czas to samo "cykanie" Pomiar prądów prawidłowy oczyściliśmy przewody wychodzące z licznika (były zaśniedziałe) No i nie wiemy co robić dalej.Co może być przyczyną?

Stara instalacja , wczesniej tam był podłączony kompresor i spawarka itd ogólnie warsztat elektryczny teraz tam mam podłączoną indukcję i piekarnik, piekarnik działa dobrze.
Czyli przyczyną jest stara instalacja.

Piekarnik może działać dobrze, bo jest mniej wrażliwy na spadki napięcia, w przeciwieństwie do indukcji.

Od czego zacząć w diagnostyce starej instalacji pisałem wyżej.

Ale tam ponoć jest elektryk i tego nie wie ? Więc trzeba zmienić elektryka na takiego co wie.

A ja bym się upierał, że jednak przewód "zerowy"

Niestety, brak info o dacie powstania instalacji, przekrojach i ilości żył, co by rozwiało wątpliwości.

Masz rację brak informacji. A co to to zero wg często cytowanych norm? Czepaisz się;-)

Ps. PEN-em nie można go nazwać to nazywamy "zerem" czy to TT ma być?

Edytowane przez Remiks

Masz rację brak informacji. A co to to zero wg często cytowanych norm? Czepaisz się;-)

Ps. PEN-em nie można go nazwać to nazywamy "zerem" czy to TT ma być?

To "zero" to nic innego, tylko przewód według dawnej nomenklatury i funkcji, obecnie nie sklasyfikowany według PN i współczesnych układów sieciowych.

Dawniej przewód ten występował w sieciach niskiego napięcia z uziemionym punktem zerowym i uziemionym przewodem zerowym.

Instalacje elektryczne odbiorcze podłączone do takiej sieci funkcjonują do dziś, nie są zmieniane, dostosowywane, pomimo zmiany układu sieciowego zasilania. I niestety, nie są PEN-em (nie spełniają wymogów), więc pozostały takie, jakimi je stworzono :rolleyes: