Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix 24

montysp

Recommended Posts

Witam

Od tego roku jestem posiadaczem Victrixa 24 z zasobnikiem 100l.+pogodówka.

Dom 100 m2 ,ocieplony.

Układ mieszany podłogówka +grzejniki

Temp.dzien 22 / noc 20,5

Termostat TYBOX radiowy

Kocioł pracuje od 25 wrzesnia.Serwisant poustawiał po sowjemu ale czytam ze macie rózne doswiadczenia odnosnie ustawien.

Aktualnie CWU ustawiona na 45 stopni i CO pokretło na nr3.

Od około połowy Listopada srednie zurzycie gazu na dobe ok 6-7m3.

Napiszcie czy zurzycie jest w miare ok po Waszych doswiadczeniach i dajcie jakies porady z czym moge pokombinowac w ustawieniach zeby było nizsze.

Dzieki za informacje

Czy w instalacji jest zamontowany czujnik temperatury zewnętrznej ?

Jeśli tak to owszem kociołek dobiera temperaturę zasilania do aktualnej temperatury zewnętrznej czyli moduluje palnikiem ale ważne aby nad wszystkim nie czuwał tylko i wyłącznie termostat który wyłączy kocioł ale także i pomyśli.

Kociołek 24kW ma modulację zaczynającą się prawdopodobnie od 3,5kW natomiast do domku jak u ciebie spokojnie wystarczył by Immergas Vitrix 12kW który moduluje od 1,9kW

Edytowane przez Mareks77

Taki kocioł polecił instalator bo podobno ma on modulacje i sam dobiera sobie moc grzewczą.sonda pogodowa jest zainstalowana.

Za przeproszeniem, ale to kolejny instalator ******, który nie liczy się kosztami ogrzewania klienta. Piec moduluje ale od 3 Kw, ja mam dom ok 100 m2 i piec 12 Kw, który moduluje od 1,9. Nie polecił mi go żaden instalator, tylko koledzy z forum i chwała im za to, że są i dzielą się tą informacją. Myślę, że nawet do domu 150 m2 ten 12 kw spokojnie by wystarczył. Pokuszę się o stwierdzenie, że do domu 200 m2 dobrze zaizolowanego ogrzewanie podłogowe też by wystarczył. A że ludzie są bogaci to niech płacą za 20-24 kw coby nie brakło.

Ale czy jest mozliwosc zmniejszenia mocy KW czy piec ustala ile sam potrzemuje??

Moc maksymalną można ograniczyć ale w Twoim przypadku nie wpłynie to na nic bo dla twojego domu kocioł nigdy nie potrzebuje mocy większej aniżeli 12 kW.

Podejrzewam że jedynie ładując zasobnik 100l który posiadasz kociołek startuje z większą mocą ale i tak nie więcej niz 15 kW.

Jedynie ograniczenie tej mocy dla cwu może minimalnie zmniejszyć spalanie.

Minimalnie w tym przypadku oznacza wynik ok. 0,3 m3 na miesiąc.

Doczytałem odnosnie pompy i przestawiłem na 2 bieg.

Prosze o informacje odnosnie parametru t1 jak macie go ustawionego i parametr P0 (sposób pracy na c.w.u) standardowo ustawiony na 2.

Kolego, po jaką cholerę dublujesz temat?

t1 mam fabrycznie na 18, a odnośnie P0 pisałem niejednokrotnie w temacie Victrix'a, znajdziesz info na jednej z pierwszych stron tematu a także na jakiejś stronie na końcu tematu odpowiadałem komuś jak zachowuje się kocioł na poszczególnych parametrach, kiedy i z czego wynikają oszczędności przy CWU. Poszukaj sobie. Poza tym znajdziesz tam odpowiedzi na większość twoich obecnych i przyszłych pytań.

Edytowane przez montixe