Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem Z Podłogówką I Pompami Obiegowymi

maciejtoya

Recommended Posts

Od wczoraj jestem posiadaczem pompy ciepła Panasonic.

Mam tylko jeden problem jak się domyślam niezwiązany z pompą ciepła.

Sytuacja jest taka:

Mam pompę, bufor 80L, 2 pompy obiegowe, sterowniki salus na kazde piętro, zbiornik CWU (podłączony ale nie grzeje bo nie mam jak z niego korzystać). Pompa ładnie grzeje bufor temp. 30 stopni i problem zaczyna się z pompami obiegowymi. Z kotłowni wychodzi 1 rura zasilania i 1 powrót i gdzieś w posadzce następuje rozdzial na dwa rozdzielacze podlogowki.

Problem polega na tym:

Jak mam włączone obie pompy obiegowe niezaleznie na jaki bieg to temp na manometrze w rozdzielaczach wynosi 10stopni.

Natomiast jak włączę tylko dolną pompę (górna wyłączona) to temperatura rosnie na manometrze powyżej 20 stopni, rura od zasilania z bufora jest ciepla a powrót zimny.

Jak włączę górną pompę (dolna wyłączona) na manometrze jest 20 stopni, ale rura od zasilania jest zimna a powrót ciepły.

Dodam, że kierunki przepływu na pompach są zgodne.

Co może być nie tak ?

Podłogówke wykonywał ktoś inny i instalację pompy też.

Dzisiaj byli instalatorzy i szli w zaparte, że wszystko z ich strony jest ok, ale po mojej sugestii zamontowali zawory zwrotne na powrotach z dolnego i górnego rozdzielacza. Efekt bez zmian, czyli chodzi sama dolna pompa i wszystko jest ok - temp. na rozdzielaczu 26 stopni, powrót do bufora zimny a zasilanie z bufora cieple. Chodzi sama górna pompa. Temp. na zasilaniu rozdzielacza 18 stopni a powrót do bufora ciepły i zasilanie z niego zimne. Chodzi jedna i druga pompa, temp na rozdzielaczach po około 12-14 stopni, powrót i zasilanie bufora są letnie.

Po kilkunastu chwilach główkowania stwierdzili, że cos cytuje "spier..." i muszą to zrobić jak się należy. W sobote mają przyjechać, przedmuchać instalacje i zobaczyć czy nie podłączyli odwrotnie górnego pionu. Ich szef powiedział, że prawdopodobnie się tak stalo.

Co jeszczę mogło być nie tak ?

manometr mierzy ciśnienia jak rozumiem temperaturę odczytujesz na termometrze.

Moze w jednym rozdzielaczu pomylone jest zasilanie z powrotem? Moze pompy wzajemnie podbierają sobie wodę. Moze wreszcie pompa ciepła nie ma takiej wydajności i nie jest w stanie zasilić jednocześnie 2 rozdzielaczy.

Dwie pompy obiegowe i obieg bez sprzęgła + jak rozumiem pompa obiegowa na pompie ciepła - to c hyba nie jest dobry układ. Prościej i taniej byłoby jeśli dwa rozdzielacze byłyby bez pomp a napędzała je pompa obiegowa z PCI.

Ja mam taki układ w którym dwa rozdzielacze napędza pompa wbudowana w kocioł i problemów nie mam

Wszystko wyjasnione. Tak jak myślałem. W pionie do górnego rozdzielacza były pomylone powrót z zasilaniem. Po zamienieniu wszystko wróciło do normy.

Mam pytanie. Wszystkie rotametry rozkręcone są na maksa. Na niektórych przepływ jest 4 L a na niektórych 2 L. Co to oznacza i jak to mogę wyrównać ?

Od wczoraj jestem posiadaczem pompy ciepła Panasonic.

Mam tylko jeden problem jak się domyślam niezwiązany z pompą ciepła.

Sytuacja jest taka:

Mam pompę, bufor 80L, 2 pompy obiegowe, sterowniki salus na kazde piętro, zbiornik CWU (podłączony ale nie grzeje bo nie mam jak z niego korzystać). Pompa ładnie grzeje bufor temp. 30 stopni i problem zaczyna się z pompami obiegowymi. Z kotłowni wychodzi 1 rura zasilania i 1 powrót i gdzieś w posadzce następuje rozdzial na dwa rozdzielacze podlogowki.

Problem polega na tym:

Jak mam włączone obie pompy obiegowe niezaleznie na jaki bieg to temp na manometrze w rozdzielaczach wynosi 10stopni.

Natomiast jak włączę tylko dolną pompę (górna wyłączona) to temperatura rosnie na manometrze powyżej 20 stopni, rura od zasilania z bufora jest ciepla a powrót zimny.

Jak włączę górną pompę (dolna wyłączona) na manometrze jest 20 stopni, ale rura od zasilania jest zimna a powrót ciepły.

Dodam, że kierunki przepływu na pompach są zgodne.

Co może być nie tak ?

Podłogówke wykonywał ktoś inny i instalację pompy też.

Jesli moge zapytac to kto Ci pompe montowal ?