Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na całym poddaszu mam przewidziane podłogi pływające. Na belkach stropowych jest osb (20 mm), na tym sztywna wełna 3 cm, na niej 2 x osb (2 x 15 mm) i dopiero na to pójdą warstwy podłogowe (płytki, parkiet).

Zastanawiam się jak taki układ zachowa się w małej łazience. Pod ścianą będzie wanna - niby akrylowa, ale z obudową to już jakaś masa. Mam obawy czy nie będzie przez to jakichś ugięć, czy nie będą się rozchodzić płytki etc.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

https://forum.murator.pl/topic/224905-pod%C5%82oga-p%C5%82ywaj%C4%85ca-w-%C5%82azience-problem/

Wilgoć w łazience nie wpływa pozytywnie na wełnę pod podłogą nawet tą zaizolowaną.

Zamiast wełny dla wyrównania poziomów pomiędzy innymi pomieszczeniami w łazience użyć twardego styropianu a na to płyty OSB lub też w obrysie wanny nie dawać wełny i zwiększyć grubość płyt OSB

Sama wanna akrylowa to obciążenie nikłe ale wypełniona wodą może powodować ugięcia, oddzielenie i dylatacja podłogi pod wanną i obudowy wanny od pozostałej części załatwi sprawę

Zastanawiam się jak taki układ zachowa się w małej łazience. Pod ścianą będzie wanna - niby akrylowa, ale z obudową to już jakaś masa. Mam obawy czy nie będzie przez to jakichś ugięć, czy nie będą się rozchodzić płytki etc.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Ewentualne ugięcia , a więc użytkowanie , zależeć będzie od rozstawu belek pod OSB .