WuXeS 08.12.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Na całym poddaszu mam przewidziane podłogi pływające. Na belkach stropowych jest osb (20 mm), na tym sztywna wełna 3 cm, na niej 2 x osb (2 x 15 mm) i dopiero na to pójdą warstwy podłogowe (płytki, parkiet). Zastanawiam się jak taki układ zachowa się w małej łazience. Pod ścianą będzie wanna - niby akrylowa, ale z obudową to już jakaś masa. Mam obawy czy nie będzie przez to jakichś ugięć, czy nie będą się rozchodzić płytki etc. Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.12.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wilgoć w łazience nie wpływa pozytywnie na wełnę pod podłogą nawet tą zaizolowaną.Zamiast wełny dla wyrównania poziomów pomiędzy innymi pomieszczeniami w łazience użyć twardego styropianu a na to płyty OSB lub też w obrysie wanny nie dawać wełny i zwiększyć grubość płyt OSBSama wanna akrylowa to obciążenie nikłe ale wypełniona wodą może powodować ugięcia, oddzielenie i dylatacja podłogi pod wanną i obudowy wanny od pozostałej części załatwi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 11.12.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Zastanawiam się jak taki układ zachowa się w małej łazience. Pod ścianą będzie wanna - niby akrylowa, ale z obudową to już jakaś masa. Mam obawy czy nie będzie przez to jakichś ugięć, czy nie będą się rozchodzić płytki etc. Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Ewentualne ugięcia , a więc użytkowanie , zależeć będzie od rozstawu belek pod OSB . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.12.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ewentualne ugięcia , a więc użytkowanie , zależeć będzie od rozstawu belek pod OSB . Nad belkami jest płyta OSB 20mm więc chyba raczej chodzi tu o ugięcie wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts