yaro137 09.12.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Niedługo mam dostać do podpisania umowę na docieplenie/izolację/tynki/poddasza/suchą zabudowę. Sporo tego więc efekt wykonanej pracy powinien postawić mnie dużo bliżej wymarzonej przeprowadzki do domu. Koszt takiego przedsięwzięcia jednak spory, więc zastanawiam się czy na etapie umowy warto by od razu wprowadzić jakieś punkty, które w jakiś sposób mogły by zabezpieczyć przed potencjalnym spartoleniem czegoś. Szczególnie, że stanem zerowym nie jestem zachwycony, ale ponoć wykonane wedle sztuki. W szczególności chodzi mi o ociepleni/izolację. Czy może ktoś doradzić, czy praktykuje się takie zastrzeżenia w umowach a jeśli tak, co by tam warto było dać. Ciągłoś i szczelność wiadomo, ale czy to nie będzie za ogólnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.12.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Podaję link do umowy o wykonanie prac ociepleniowych ścian zewnętrznych:http://www.systemyocieplen.pl/pliki/SSO_zalacznik_umowa_o_wykonanie_prac_ETICS.docxOdbiory prac suchej zabudowy można znaleźć w publikachach Polskiego Stowarzyszenia Gipsu na stronie http://polskigips.pl/publikacje/Przy pracach ociepleniowych najlepiej zrobić zapis o zgodności prac z zaleceniami lub technologią producenta.Można się wzorować na tych dokumentach do opracowania własnej umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.12.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Umowa nie zastąpi inwestora na budowie który przypilnuje pracowników.Umawiać to można si z szefem ekipy a oni nadal będą robić swoje.Egzekwowanie i rozliczanie się za spartoloną robotę nie jest szczęśliwym rozwiązaniem w żadnej sytuacji.Masz sam dopilnować aby styropian był klejony równo, na tzw. mijankę, klej nanoszony także po obwodzie a nie same placki, odpowiednie kołkowanie, odpowiednie zbrojenie siatką w otworach okiennych itp sprawy można ująć w załączniku do umowy i rozliczać szefa ale samemu doglądać jego podwładnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 15.12.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Ciężko samemu siedzieć i pilnować. Chyba trzeba będzie kolegę poprosić o nadzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.12.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ciężko samemu siedzieć i pilnować. Chyba trzeba będzie kolegę poprosić o nadzór. Nie trzeba siedzieć non stop bo ślęczenie i wpatrywanie się na ręce pracowników jest jeszcze gorsze. Po prostu wpadaj na niespodziewane kontrole i rób zdjęcia z których wyniknie jasno jaka jest dokładność pracy oraz kolejność prac. Zdjęcia będą wtedy dowodem w rozliczeniu pomiedzy tobą a kierownikiem ekipy z którym się umawiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 16.12.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Niby tak, ale trzeba by jeszcze wiedzieć czego na tych zdjęciach szukać. W umowie do, której podał linka Tomek W fajnie jest rozpisane na etapy. Problem chyba w tym, że nie zawsze wykonawca zaczeka z odbiorem mniejszego etapu zanim przejdzie do kolejnego bo mogłaby nie wyjść cała dniówka dla pracowników. Np widziałem filmik gdzie pokazywano jak dobrze ocieplić murłatę. Jest to jednak raczej robota na niecały dzień więc będzie pewnie dalej ciągnięte kładzenie wełny pod dach. A jeśli się ten etap w ogóle pominie wełna zasłoni i tyle będzie widać Tak sobie myślę, że w najważniejszych momentach może uda mi się pod ekipę wykonawczą podczepić kolegę, który coś tam zrobi ale i dopilnuje. Oczywiście jak mnie finansowo nie wykończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 26.01.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Jako update dodam, że jak wykonawcy powyliczałem etapy i dodałem wpis o zapewnieniu ciągłości i szczelności izolacji oraz używaniu materiałów zgodnie z zaleceniami producenta kontakt się urwał hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 26.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dodaj może jeszcze punkt o możliwości wstrzymania prac przy temperaturze powietrza poniżej 5*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts