Kaizen 10.12.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 OZC po budowie ? A po co ? ??? Dla zaprojektowania podłogówki i "kotłowni" - w tym do wybrania optymalnej opcji. Dotąd opierałem się na danych z projektu (głównie z PCHE - a tylko te dane, których tam nie było, brałem z projektu instalacji CO). W temacie izolacji nie zamierzam nic zmieniać. Nie jestem pewien, jakie ostatecznie wybiorę okna i jak zamontuję. Dlatego chcę OZC robić, gdy to już będzie zrobione. Tylko w jakiej metodologii wybrać OZC, żeby uzyskać miarodajne dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Tylko w jakiej metodologii wybrać OZC, żeby uzyskać miarodajne dane? nie jedź tym autem, w które Cie wpakowali na tamtym forum.. Obliczenie strat ciepła przez przenikanie i przez wentylację to podstawa i powinna być niezależna od metodologi. A później podstawiasz wynik w W/K i liczy się resztę. A i wynik liczony tak czy siak powinien być zgoła zbliżony. Przegrody ściana SX, WX,NX, EX, Okna O1, O35, O45, drzwi D1, D2 itp = W/K plus strata na wentylację i infiltrację W/K = suma Ht .. Masz np 180 W/K .. i sobie dalej bierzesz dt np 20st i masz moc potrzebną przy danej temperaturze.. Później druga część wyliczeń, w tym długość sezonu grzewczego itp.. A później wychodzi Eu tzw energia użyteczna i liczysz X sprawność danego systemu i masz energię końcową -która uwzględnia sprawność instalacji, a na koniec mnożysz dzieląc jak jest kilka składników np prąd(pompa obiegowa systemu C.O) i gaz .. razy współczynniki nakładu i suma daje Ep energię pierwotną, która nie może przekraczać wraz z C.W.U 120 kWh/m2 do 31 grudnia A.D 2016. Co do sensu ... izolować, nie izolować to trzeba samemu brać arkusz kalkulacyjny i liczyć .. wtedy można dojść do konstruktywnych wniosków. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dla zaprojektowania podłogówki i "kotłowni" - w tym do wybrania optymalnej opcji. Dotąd opierałem się na danych z projektu (głównie z PCHE - a tylko te dane, których tam nie było, brałem z projektu instalacji CO). W temacie izolacji nie zamierzam nic zmieniać. Nie jestem pewien, jakie ostatecznie wybiorę okna i jak zamontuję. Dlatego chcę OZC robić, gdy to już będzie zrobione. Tylko w jakiej metodologii wybrać OZC, żeby uzyskać miarodajne dane? No a jakie masz różnice na oknach, żeby one rzutowały na wynik ?? 0.8 do 0.86 ? Rozumiem, że OZC zlecisz audytorowi, a nie wykonasz samemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 No a jakie masz różnice na oknach, żeby one rzutowały na wynik ?? 0.8 do 0.86 ? Od 0,67 dla całego projektu (MS Evolution, w większości fixy) po 0,95 n.Ergo otwierane. Teraz prowadzi rozwiązanie n.Ergo w większości fixy z U=0,81 dla całego zestawu. Ale jeszcze nie wiem, jaki montaż. Tak bardzo wstępnie to odnoszę wrażenie, że nawet zwykły ciepły montaż nigdy się nie zwróci. Rozumiem, że OZC zlecisz audytorowi, a nie wykonasz samemu ? Dokładnie. Pewnie razem z projektem podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Czemu Kolegę namawiam na zmierzenie się z OZC? bo może zostanie mu masę $ jak wywnioskuje w jakim kierunku zdążać. Odrobina wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodziła są wyjątki ale cicho .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Od 0,67 dla całego projektu (MS Evolution, w większości fixy) po 0,95 n.Ergo otwierane. Teraz prowadzi rozwiązanie n.Ergo w większości fixy z U=0,81 dla całego zestawu. Ale jeszcze nie wiem, jaki montaż. Tak bardzo wstępnie to odnoszę wrażenie, że nawet zwykły ciepły montaż nigdy się nie zwróci. Dokładnie. Pewnie razem z projektem podłogówki. No to masz 0,81 do 0,67, zakładając fixy 20% różnicy Okna to jakieś 20% strat energii w domu. Dla tych dwóch systemów okiennych masz różnicę 4% dla całości strat w domu. No szok. Mało tego Gdybyś miał policzone OZC wcześniej, przed wyborem stolarki, to mógłbyś sobie sprawdzić na ile opłacalne jest dołożenie do Evolution - czyli po jakim czasie włożone w nie środki się zwrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2016 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Gdybyś miał policzone OZC wcześniej, przed wyborem stolarki, to mógłbyś sobie sprawdzić na ile opłacalne jest dołożenie do Evolution - czyli po jakim czasie włożone w nie środki się zwrócą. Do tego nie potrzebuję OZC - wystarczy mi ile ciepła mi ucieknie. No i ile mnie będzie kosztowała kWh. To, że jeszcze nie jestem pewien co wybiorę to kwestia otwierania okien bardziej. Bo w ramach tego samego rozwiązania to różnice na tym poziomie w zakresie dopuszczalnym prawnie nigdy się nie zwrócą. Mógłbym się zastanawiać, czy pakiet trzyszybowy kiedykolwiek się zwróci, ale tego nie brałem pod uwagę ze względów funkcjonalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Mógłbym się zastanawiać, czy pakiet trzyszybowy kiedykolwiek się zwróci, ale tego nie brałem pod uwagę ze względów funkcjonalnych. Od południa - teza jest słuszna. Gdzieś uciekła bardzo fajna strona pt "hurotwniaokien" ceny okien 4 szybowych to naprawdę - złote klamki właśnie takich rzeczy trzeba w domu unikać. Okno 1,45x1,78 koszt ~3,7 kzł to nie ma szans na żadne korzyści ! to jakaś zgroza i fanaberia. Gdy fix'em np jak już takie ciepłoty potrzebne, koszt wyszedł by - koło 1kzł .. U - to samo .. a w kieszeni. I to na jednym oknie. Okna to ciekawy, "wredny" temat, długo drążyłem i wszelakie fanaberie .. cieplne = tymi ręcami .. inaczej trzeba sobie dać siana i nie pchać się w złote klamki. Bardziej to powinno nas interesować- aby tej "żółtej" kreski uniknąć - która oznacza kondensację i właśnie dobrze mają izolować z tego względu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Czy z tego, da się dojść do obciążenia cieplnego (to 5151W)? http://kaizen.neostrada.pl/public/ozcpcheobciazenie.jpg Powierzchnia ogrzewana = PU = 110,4m2 Parter 110.6 m2 / 115.7 m2Salon 30.2 m2 / 30.2 m2hol 15 m2 / 15 m2sypialnia 13.5 m2 / 13.5 m2pokój 12.2 m2 / 12.2 m2pokój 10.7 m2 / 10.7 m2pokój 10.6 m2 / 10.6 m2kuchnia 7.2 m2 / 7.2 m2łazienka 4.8 m2 / 4.8 m2łazienka 3.3 m2 / 3.3 m2sień 3.1 m2 / 3.1 m2kotłownia 0 m2 / 5.1 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts