Micz43 10.12.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Czytam wasze wątki i głowa mi pęka. Na wiosnę ruszamy z budową domu. Głównym piecem do ogrzewania będzie piec gazowy, dwufunkcyjny. ( doradźcie który- pow. użytkowa domu 198 m2 , garaż ok 40m2). Po różnych dyskusjach chcemy od razu zainstalować piec na wszystko( awaryjnie)( jaki?) , -jakby co. na gorsze czasy, zwyżka cen gazu.( ekogroszek, palet????, węgiel,drewno itp. Chcemy panele solarne, aby latem podgrzewały wodę do użytku bieżącego. W domu będzie kominek ( czy płaszcz wodny?- chcemy go mieć). Ponieważ w tej fazie projektu możemy jeszcze zrobić wszystko proszę was o radę. Czy da radę połączyć się to jakoś w jedną całość aby jak cały czas grzał piec gazowy, ale aby w razie palenia w piecu na wszystko, czy kominku z płaszczem wodnym, przełączał się automatycznie. Aby solary latem dawały ciepłą wodę. Jakie piece doradzacie? Czy polecacie fachowców , którzy to ogarną? Będę wdzięczy za każdą radę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 10.12.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Po różnych dyskusjach chcemy od razu zainstalować piec na wszystko( awaryjnie)( jaki?) , -jakby co. na gorsze czasy, zwyżka cen gazu.( ekogroszek, palet????, węgiel,drewno itp No to kręcisz niezły bat na siebie. Za chwilę jak się zlecą frumowi pseudo ekolodzy to dadzą ci niezłe kazanie za ten kocioł na paliwo stałe. ps. "jakby co" to wtedy zainstalujesz w ciągu doby, tylko komin musisz sobie wcześniej postawić skoro już chcesz dublować system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Czytam wasze wątki i głowa mi pęka. Na wiosnę ruszamy z budową domu. Głównym piecem do ogrzewania będzie piec gazowy, dwufunkcyjny. ( doradźcie który- pow. użytkowa domu 198 m2 , garaż ok 40m2). Po różnych dyskusjach chcemy od razu zainstalować piec na wszystko( awaryjnie)( jaki?) , -jakby co. na gorsze czasy, zwyżka cen gazu.( ekogroszek, palet????, węgiel,drewno itp. Chcemy panele solarne, aby latem podgrzewały wodę do użytku bieżącego. W domu będzie kominek ( czy płaszcz wodny?- chcemy go mieć). Ponieważ w tej fazie projektu możemy jeszcze zrobić wszystko proszę was o radę. Czy da radę połączyć się to jakoś w jedną całość aby jak cały czas grzał piec gazowy, ale aby w razie palenia w piecu na wszystko, czy kominku z płaszczem wodnym, przełączał się automatycznie. Aby solary latem dawały ciepłą wodę. Jakie piece doradzacie? Czy polecacie fachowców , którzy to ogarną? Będę wdzięczy za każdą radę. Dzięki Weź to wszystko przekreśl, zainstaluj pompę ciepła 9-12 kW, kominek (jeśłi już czujesz potrzebę jego posiadania) zwykły, konwekcyjny dla klimatu. "W razie czego" kopciucha do kotłowni wstawisz w ciągu 2 dni. Solary to ekonomiczne nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.12.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Jak będzie wojna to i tak nic nie będzie działać w takim wykonaniu. rób kotłownie gazową i kominek bez płaszcza wodnego . I już . Solary nie są ekonomicznie uzasadnione. Nawet jak wyprodukują ileś wody , a za gaz i tak płacisz opłatę stała. Miesięcznie oszczędzisz w lecie max 70 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 :lol: No i już gdzie dwóch polaków tam trzy zdania! Planujesz dublowanie wielokrotne systemów. Czytaj wiele razy chcesz zapłacić (niemało) za ten sam cel. PO CO? MOŻNA zrobić tak, jak chcesz, ale trochę inaczej, niż Ci się teraz wydaje. Piszesz: Na wiosnę ruszamy z budową domu. Działka - jest... Projekt - jest... No to.... WSZYSTKIE ROZWIĄZANIA już są zdetreminowane! A teraz zastanawiasz się jak je... zmienić. Obawiam się, że może być drogo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.12.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Ja niestety podpiszę się pod kolegami. Zostaw tylko gaz, daj kominek, zwykły i już. Wywalisz w kosmos kilkadziesiąt tysięcy złotych, bo tak. Jak będzie drogo, to kominkiem się ogrzejesz, albo zaczniesz myśleć o kopciuchu (chociaż coś czuję, że to się nie wydarzy ) Solary, tak jak pisze reszta, nie mają ekonomicznego sensu, zwłaszcza jak się ma gaz. Ot i tyle mądrości. Ps. pamiętaj o dobrym ociepleniu i reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.12.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Kominek z płaszczem wodnym ,kopciuch na wszystko i solary lekko licząc to 30 tysi .To jakieś 10 lat grzania gazem .Jeżeli chcesz coś na" wrazie w " to tylko zwykła koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Pseudoeklodzy niech sobie jadą do Azji i zobaczą jaki syf jest tam puszczany w atmosferę. Mnie interesuje grzanie domu jak brat ze wschodu przykręci kurek z gazem i wtedy ekolodzy będą marznąć w czystym syberyjskim powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Mnie interesuje grzanie domu jak brat ze wschodu przykręci kurek z gazem Wtedy grzanie domu będzie najmniejszym problemem. Jak zakręci na chwilę - to się nie zorientujesz. Jak na długo, to znaczy, że mamy wojnę i wtedy zostaje tylko źródło niezależne od prądu i rur... Czyli kominek (ale bez płaszcza wodnego, wentylatorów, elektroniki itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dzięki za rady. Wiem, ze gaz jest postawą grzania domu i mam zamiar z niego korzystać. Buduje dom dla siebie, Póki co stać mnie na wszystkie dodatki. Lubię palić w kominku bo cieszy to moje oko. Piec na wszystko bo nie wiadomo co będzie za 5-10 lat. Kominek płaszczem wodnym bo tylko w tej fazie projektu mogę go zainstalować. Potem du pa. Wiem,że wielu z was mam tylko gaz ,ale mój kolega budując się w 1998r. postawił na LPG- było wtedy po 58 groszy za 1 m3!!!! Dziś ponosi koszty przeróbki na eko groszek. Proszę was o rady jakie piec? Jaki na gaz? Jaki na wszystko? Jaki kominek z płaszczem >? i jak to ze sobą zgrać? Proszę nie irytujcie się. tylko poradźcie ,mi. Dziieki Murek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dzięki za rady. Wiem, ze gaz jest postawą grzania domu i mam zamiar z niego korzystać. Buduje dom dla siebie, Póki co stać mnie na wszystkie dodatki. Lubię palić w kominku bo cieszy to moje oko. Piec na wszystko bo nie wiadomo co będzie za 5-10 lat. Kominek płaszczem wodnym bo tylko w tej fazie projektu mogę go zainstalować. Potem du pa. Wiem,że wielu z was mam tylko gaz ,ale mój kolega budując się w 1998r. postawił na LPG- było wtedy po 58 groszy za 1 m3!!!! Dziś ponosi koszty przeróbki na eko groszek. Proszę was o rady jakie piec? Jaki na gaz? Jaki na wszystko? Jaki kominek z płaszczem >? i jak to ze sobą zgrać? Proszę nie irytujcie się. tylko poradźcie ,mi. Dziieki Murek Inwestor ma zawsze rację. Pomyśl o odpowiedniej mocy panelach foto i akumulatorach co by całkowicie uniezależnić się od dostaw z zewnątrz, a i wiatrak może się ładnie na podwórku prezentować. PS. Propan nigdy nie kosztował 58 gr/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 czyli co? taki zestaw:- kominek z płaszczem wodnym, buforem z wężownicą, kominem- solary i druga wężownica- kocioł gazowy- śmieciuch ile to wszystko kosztuje razem z automatyką która tym wszystkim będzie sterować? ile miejsca to wszystko zajmuje? ile pompek do tego potrzeba? ile ten zestaw będzie brał prądu w stand-by? naprawdę wystarczy ci kocioł gazowy + kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Pseudoeklodzy niech sobie jadą do Azji i zobaczą jaki syf jest tam puszczany w atmosferę. Mnie interesuje grzanie domu jak brat ze wschodu przykręci kurek z gazem i wtedy ekolodzy będą marznąć w czystym syberyjskim powietrzu. Jest jeszcze gazoport. A LPG bywa, że jest tańsze od gazu z sieci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Człowiek się przejmuje brakiem gazu, a robi wszystko zależne od prądu. Jeszcze FV do kompletu on-grid i zwykły pad jak w wigilię sypnie mokry śnieg i pozrywa sieci i mamy syberyjskie marznięcie. A co dopiero jak ktoś przykręci kurek.Bo trzeba mieć świadomość, co takie przykręcenie kurka oznacza. Bo kto będzie mógł, to się przestawi na to, co jest. Najłatwiej i najtaniej odpalić farelki. A wtedy sieć energetyczna się rozkłada na czynniki pierwsze. Oczywiście PSE robi co może - odłącza co bardziej prądożerne zakłady przemysłowe. Już nawet pominę bezpośredni wpływ na przemysł samego gazu, który często jest surowcem.Tak że wtedy naprawdę mamy wojnę i zimno jest stosunkowo małym problemem i to nienaprawialnym, skoro wszystko do grzania w tym domu potrzebuje prądu. Przy takim podejściu, to wywalanie kasy na mnożenie źródeł ciepła nie ma najmniejszego sensu. Już lepiej szastać kasą na dom pasywny (tak naprawdę pasywny) i nie mieć żadnego CO i kotłowni, niż kotłownię większą od salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Panowie, dlatego pytam się was o rady. Proszę nie traktujcie mnie jak gościa , który ma fanaberie . Ponieważ jeżdżę na LPG od 1995 roku więc wiem ,że był po 58 groszy. Buduje dom dla siebie. Proszę was o pomoc: jaki piec na gaz , jaki na piec na wszystko, jakie solary, jaki kominek, Tak abym za 20 lat miał spokój.Proszę o rady , nie poniżajcie mnie. {Proszę was o rade , pomoc koledzy. Dzięki Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.12.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 tak jak napisał użytkownik powyżej - skoro tak się martwisz, to zamiast tych fanaberii zainwestuj w izolację. w razie problemów zagrzejesz dom garścią patyków. nie wiem skąd jesteś, ale coraz częściej mówi się o zakazie instalacji tzw. śmieciuchów, np. w całej Małopolsce (tam wręcz chcieliby nakazać ich wymianę na kotły klasy 5) czy na Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micz43 10.12.2016 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dom będzie spełniał normy izlolacji cieplnej z 2017 roku Tzw. : termos jak to określił jeden z fachowców. OK proszę was o radę : jaki Piec na gaz??? , Jaki piec na wszystko? Jaki kominek w płaszczem wodnym , dzięki .Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Mam nadzieję, że choć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła instalujesz.A co do Twoich dylematów to jednofunkcyjny kocioł kondensacyjny 12kW, smieciuch obojętnie jaki, wkład kominkowy np Romotop. To kompletnie bez sensu, bo prąd odetną wcześniej, niż gaz, ale skoro masz dzięki temu złomowi spać spokojniej..... Jak chcesz spać spokojnie, to zainwestuj w porządny generator 5kW, do tego pompa ciepła 9-12 kW i duży zbiornik na paliwo. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.12.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Żaden kocioł gazowy, śmieciuch, solary, kominek używany przez cały sezon nie przeżyje 20 lat.Wydasz no to wszystko ca 40 000 zł +, a korzystał będziesz z jednego, ewentualnie dwóch jednocześnie, reszta będzie stała i się kurzyła.Zauważyłeś jednomyślność w poradach? Gaz i ewentualnie kominek.Twoje zapytanie zawiera też sprzeczność. Z jednej strony mówisz, że stać Cię na instalacje wszystkiego, a następnie, że obawiasz się podwyżki cen np. gazu. PS LPG. Prawdopodobnie pomyliłeś m3 z litrami. Litr propanu w 2 000 r kosztował w okolicach 0,9 zł /w tym roku 1,0 zł/, ale węgiel wówczas kosztował ok. 400 zł /obecnie ok. 800 zł/, a prąd w g11 - 0,30 zł/kWh /obecnie ok. 0,60 zł/. Planowanie ogrzewania na 20 lat do przodu nie na sensu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dom będzie spełniał normy izlolacji cieplnej z 2017 roku Tzw. : termos jak to określił jeden z fachowców. OK proszę was o radę : jaki Piec na gaz??? , Jaki piec na wszystko? Jaki kominek w płaszczem wodnym , dzięki .Mirek "fachowiec" .. to już brzmi groźnie i złowieszczo - bo kryje się z tym niewiedza i mity, z których można bajki ułożyć .. ja wolę termos i dążę do niego, niż mieć ruraę rektyfikacyjna tj na tyle zimne ściany - aby przy ciut większej wilgotności grzybki hodować- o tym znojcy zapominają .. przyprawiając o jakimś termosie, bo w ich ocenie to forma kpiny z tego... to co ma spełniać normy po 2017 jest na szkolną skalę .. na dopusczający .. dobre .. Pierwsze - zacznij ubierać kurtkę, a nie .. jak pobiegam będzie ciepło. Jak ogacisz dobrze - to nie będziesz się martwił .. takimi bzdurami, wtedy pies w domu jaki pisał J-J zrobi swoje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts