link2jack 12.12.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 "Dobrze że o tym nie wiedziałem i zrobiłem za osiem " ZROBIŁEŚ czy też KAZAŁEŚ SOBIE ZROBIĆ za te osiem? Ja SOBIE pompę ciepła (do testów i zabawy) zrobiłem za mniej jak 500zł. Działa. Adam M. Masz rację - większość firm kompleksową usługę wentylacji na dom ~150m2 wycenia na minimum 15 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.12.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Można by się nawet w 4tys zmieścić jeśli ktoś lubi majsterkowac Najdroższe są wentyle ale mnie udało się akurat kupić pakiet używanych ebm Pakiet 20szt za8zl szt ponad rok działa para tych wentyli bez zarzutu koszt prądu wyliczylem na 100zl rok przy ciągłej pracy 24h wentyluje ok.150m3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Cztery stówki to marny zysk [odzysk] , zwłaszcza przy dodatkowych kosztach na start i konserwację , jednak argument o temperaturze nawiewanej bardzo przekonywujący.. Koszt mojego reku to 4000zl. Koszt anemostatow, przewodow wentlacyjnych rownowazny z kominem, z ktorego zrezygnowalem. Jak dla mnie nie jest źle z tymi oszczednosciami, a biorac pod uwage komfort, to już w ogóle OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Człowiek PRZYMIERZA SIĘ do budowy domu.A Wy mu tu opowiadacie - że to groszówka jest!Jak zacznie budowę tego TRZECIEGO domu , tego DLA SIEBIE, to rad już potrzebował nie będzie, a raczej będzie ich tu udzielał.Może nieco bardziej obiektywnych jak te, które tu padły. ILE kosztuje dom z bala?Cieślę? - tyle co drewno.To - budujemy z bala? Ładne te domy są... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.12.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Koszt mojego reku to 4000zl. Koszt anemostatow, przewodow wentlacyjnych rownowazny z kominem, z ktorego zrezygnowalem. Jak dla mnie nie jest źle z tymi oszczednosciami, a biorac pod uwage komfort, to już w ogóle OK. Teraz to już ciężko kupić Kinetic 250 w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Człowiek PRZYMIERZA SIĘ do budowy domu. A Wy mu tu opowiadacie - że to groszówka jest! Jak zacznie budowę tego TRZECIEGO domu , tego DLA SIEBIE, to rad już potrzebował nie będzie, a raczej będzie ich tu udzielał. Może nieco bardziej obiektywnych jak te, które tu padły. Budowałem swój pierwszy dom i właśnie dzięki temu forum zrobiłem w takiej cenie instalacje. Widać da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.12.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Człowiek PRZYMIERZA SIĘ do budowy domu. A Wy mu tu opowiadacie - że to groszówka jest! Jak zacznie budowę tego TRZECIEGO domu , tego DLA SIEBIE, to rad już potrzebował nie będzie, a raczej będzie ich tu udzielał. Może nieco bardziej obiektywnych jak te, które tu padły. ILE kosztuje dom z bala? Cieślę? - tyle co drewno. To - budujemy z bala? Ładne te domy są... Adam M. Nasze rady są obiektywne, uważamy że warto dołożyć kilka tysięcy za rekuperator, dla komfortu i poniekąd dla późniejszej oszczędności, ale przede wszystkim dla komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Potrafisz to wykazać praktycznie?No, ten komfort, którego bez rekuperatora nie ma, podobno.Bo te 400zł/rok już policzone. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Najfajniej jest gdy..."Nasze rady są obiektywne, uważamy że ..."A najlepszy rekuperator/kocioł/pompę/inne cuś - kupisz U MNIE... Ileż tu jest takich rad... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Potrafisz to wykazać praktycznie? No, ten komfort, którego bez rekuperatora nie ma, podobno. Dla mnie jak powietrze wpada i ma te +15* a nie -10* robi różnicę w komforcie. Zwłaszcza, gdy chcę mieć dużo świeżego powietrza gdy natenprzyklad gotuję surowe flaki. Już nawet pali licho to ciepło, co ucieka bez rekuperatora - ale żonie, co w salonie, przy nawiewie ogląda M jak Miłość przy lampce wina wdrapuje się na plecy polar, zamiast zwiewnej, nocnej koszulki. Chociaż patrząc perspektywicznie... Młodsza i ładniejsza nie będzie, dom na lata... Fakt, polar będzie bardziej komforotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 12.12.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Teraz to już ciężko kupić Kinetic 250 w tej cenie. 4290 to nie 4000, ale chyba do przełknięcia http://domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-Kinetic-B-125-446342/2133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.12.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Najfajniej jest gdy... "Nasze rady są obiektywne, uważamy że ..." A najlepszy rekuperator/kocioł/pompę/inne cuś - kupisz U MNIE... Ileż tu jest takich rad... Adam M. A twoje są obiektywne? Nie warto, bo można zrobić samemu, nie każdy może, Ty możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.12.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Potrafisz to wykazać praktycznie? No, ten komfort, którego bez rekuperatora nie ma, podobno. Bo te 400zł/rok już policzone. Adam M. Praktycznie, jak spieprzyłem ocieplenie skrzynek i reku i wpadło mi 10 stopni do domu, to nie było komfortowo. W koszulce siedzieć się nie dało, jak będzie wpadać -10, komfort będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ja nie wiem JAK wy to spieprzyliście...Trudno to spieprzyć, a Wam się udało! - No, jak piszecie... PRAWDĄ JEST, że ja, jak potrzebuję - to sobie ROBIĘ.Robię prąd, gaz, ciepło, chłód...PRAWDĄ JEST, że jestem "normalny inaczej" i zawsze mówię - "nie święci garnki lepią! ".W efekcie - ludzie, no, nie wszyscy!, zaczęli rozważać GWC glikolowe, MAXowe lub bufor ciepła czy nawet AKUMULATOR ciepła.Są i tacy co REKUPERATOR albo SOLAR sobie zrobili...Masz mi to za złe? Łżesz jak myszowaty, twierdząc, ze BEZ rekuperatora z anemostatu poleci CI -10stC.To tylko Twoje MNIEMANIE!Weź, kurwa, termometr, załącz BAJPAS i sobie ZMIERZ co leci.A potem - przestań pierdolić od rzeczy! Tu jest sporo wątków na ten temat.I - nie są to MOJE doświadczenia a wielu różnych ludzi. Usiłujecie udowodnić SWOJE mniemania swoimi twierdzeniami.POKAŻCIE, że to, co twierdzicie - to rzetelna prawda!Tak trudno Wam prosty eksperyment z termometrem wykonać? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Coś jeszcze... ROBIĘ rekuperatory!Montuję je, uruchamiam...A w tym wątku?Doradzam ROZWAGĘ a nie zakup u mnie!!!Wręcz odradzam, z powodów ekonomicznych!(poczytaj CO piszę)Ale jakby kto chciał- oczywiście - zapraszam! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Łżesz jak myszowaty, twierdząc, ze BEZ rekuperatora z anemostatu poleci CI -10stC. Wytłumacz mi, jakim magicznym sposobem, perpetuum mobile, powietrze poruszając się w zaizolowanej dobrze rurze, zassane z czerpni przy -20* na zewnątrz, wyleci z anemostatu ciepłe. Po gwizdek mi wymiennik, jak dostanę ciepłe powietrze gratis wystarczą dwa wentylatory? Może i z ogrzewania da się zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.12.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 4290 to nie 4000, ale chyba do przełknięcia http://domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-Kinetic-B-125-446342/2133 Tego modelu nie ma już w sprzedaży u producenta. To jakieś stare leżaki magazynowe. Ten model nie ma też by-pass. Nowego Kinetica B 250 z by-pass za tą kwotę już nie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.12.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ja nie wiem JAK wy to spieprzyliście... Trudno to spieprzyć, a Wam się udało! - No, jak piszecie... PRAWDĄ JEST, że ja, jak potrzebuję - to sobie ROBIĘ. Robię prąd, gaz, ciepło, chłód... PRAWDĄ JEST, że jestem "normalny inaczej" i zawsze mówię - "nie święci garnki lepią! ". W efekcie - ludzie, no, nie wszyscy!, zaczęli rozważać GWC glikolowe, MAXowe lub bufor ciepła czy nawet AKUMULATOR ciepła. Są i tacy co REKUPERATOR albo SOLAR sobie zrobili... Masz mi to za złe? Łżesz jak myszowaty, twierdząc, ze BEZ rekuperatora z anemostatu poleci CI -10stC. To tylko Twoje MNIEMANIE! Weź, kurwa, termometr, załącz BAJPAS i sobie ZMIERZ co leci. A potem - przestań pierdolić od rzeczy! Tu jest sporo wątków na ten temat. I - nie są to MOJE doświadczenia a wielu różnych ludzi. Usiłujecie udowodnić SWOJE mniemania swoimi twierdzeniami. POKAŻCIE, że to, co twierdzicie - to rzetelna prawda! Tak trudno Wam prosty eksperyment z termometrem wykonać? Adam M. Po pierwsze, grzeczniej, bo ja w swoich postach kulturę zachowuję i Cię nie obrażam, wypowiadam swoje zdanie, mam prawo. Po drugie chcesz wiedzieć jak spieprzyłem, proszę bardzo. Zbagatelizowałem ocieplenie skrzynki rozpreznej, bo przecież będzie pomiędzy starym i nowym domem, to będzie ciepło, nie dociepliłem rur, bo miały ocieplenie producenta, podpialem stary dom, bo przecież zakleję anemostat wywiewny jak nie będę używać tej części domu i będzie ok. Proste, błędy wyeliminowałem, działa. Po trzecie solar też zrobiłem, hydraulikę zrobiłem, jak miałem ochotę to auto sobie spawałem, dom wybudowałem, bo umiem, bo mogę, bo jak nie umiem, to się chętnie nauczę. Nie każdy umie, nie każdy chce się nauczyć, nie każdy ma narzędzia. Po czwarte jak otworzę bypas to część powietrza i tak pójdzie przez wymiennik i dobrze o tym wiesz. Po piąte jak wezmę rurę na zewnątrz i wypuszczę do środka, to powietrze się nie zagrzeje o 20 stopni po drodze, bo niby jak? Wytłumacz mi to, bo nie rozumiem. I nie denerwuj się, to forum, każdy ma prawo się wypowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 "I nie denerwuj się, to forum, każdy ma prawo się wypowiedzieć " Ja się nie denerwują.Też mam prawo się wypowiedzieć?To gadam, że zwykle brednie wypisujecie.Przykład?Proszę!"Wytłumacz mi, jakim magicznym sposobem, perpetuum mobile, powietrze poruszając się w zaizolowanej dobrze rurze, zassane z czerpni przy -20* na zewnątrz, wyleci z anemostatu ciepłe." Widział ktoś dobrze zaizolowaną rurę wentylacji parteru w domu z piętrem?Strop musiałby mieć chyba metr grubości!Zresztą, po co tak robić, aby był dyskomfort?Ale nie znaczy to - że nie można!Zawsze znajdzie się jakiś "innowator".A potem na bazie własnych dziwnych ruchów będzie uogólniał... Napisz, proszę, CZYM Cię obraziłem.Tym, że zażądałem potwierdzenia eksperymentem tego co tu wszyscy bzdurzą?Nie moja wina, ze wentylacje zrobiłeś dziwnie..."Po czwarte jak otworzę bypas to część powietrza i tak pójdzie przez wymiennik i dobrze o tym wiesz. "Tak. Wiem. Kanał wywiewny nie jest obchodzony. I co to wnosi? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 "Po piąte jak wezmę rurę na zewnątrz i wypuszczę do środka, to powietrze się nie zagrzeje o 20 stopni po drodze, bo niby jak? Wytłumacz mi to, bo nie rozumiem. " A, to musiałbym cię kiedyś na jaką "robotę" zabrać.Zobaczyłbyś co i jak i może nawet zrozumiał... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts